AKP Belediyeler Yasası’nda acele ediyor

13 ili büyükşehir kapsamına alan yasa tasarısının İçişleri Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında AKP’lilerin aceleci tavrı muhalefet partisi vekillerinin tepkisini çekti.

AKP Mardin Milletvekili Muammer Güler başkanlığında toplanan TBMM İçişleri Komisyonu'nun, 13 ili büyükşehir kapsamına alan yasa tasarısının görüşmeleri sırasında AKP’li milletvekillerinin aceleci tavrı muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin tepkisini çekti.

Alt komisyona gönderilen yasanın Cumartesi günü saat 04.45’te bittiğini belirten CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, “Bu acelenin sebebini bir türlü anlayamıyoruz. Alt komisyon raporunu hepimiz burada görüyoruz, böyle bir şey olabilir mi. Böyle bir çalışma biçimi, komisyonumuza, TBMM'ye yakışmıyor” şeklinde konuştu.

“Bize raporu yeteri kadar inceleme süresi verin”
Serindağ, alt komisyon CHP’li üyesinin muhalefet şerhinin raporda olmadığını vurgulayarak tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

“Bu bile tasarının bugün burada görüşülmemesine nedendir. Bize raporu yeteri kadar inceleme süresi verin. Acelemiz ne? Eğer, 'biz formaliteyi yerine getiriyoruz' diyorsanız, bu kadar insanın mesai sarf etmesine gerek yok. Kim karar veriyorsa, o kararı verir. Meclisi buna alet etmenin hiçbir anlamı yok.”

“Usulüne uygun olmayan rapor üzerinden müzakere yapılmaz”
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da alt komisyon raporunda yer almayan muhalefet şerhine değinerek, raporun tam olarak oluştuktan sonra görüşmelerin yapılabileceğini savunarak, “usulüne uygun olmayan rapor üzerinden müzakere yapılmaz” şeklinde konuştu.

“Tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu ve Anayasa Komisyonu’nda da görüşülmeli”
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ise komisyonda, aylık 3 milyar TL yük getiren bir düzenlemenin görüşüldüğünü, bu sebeple tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu ve Anayasa Komisyonu’nda da görüşülmesi gerektiğini savundu. Muhalefet şerhlerinin eklenmmesine de değinen Güler, komisyonun sıkıştırılmış bir zamanda çalışmasının ülke için sakıncalı sonuçlar doğuracağını belirtti.

“Hükümet tasarıyı geri çekip ortalama iradeyi baz alan yaklaşım geliştirmeli”
Muhalefet şerhi için bir gün süre isteyen BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise konuya ilişkin söz alarak eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:

“Böyle mühendislik projelerinin sonucunu 2 gün önce gördük. Telaşa, hıza gerek kalmadı artık. Muhtemelen ya CHP, ya MHP'de aklıselim galebe çaldı. Burada siyasi partilerin hızı kesmeye yönelik yaklaşımı olmadı. Hükümet tasarıyı geri çekip derli toplu, kendi içinde tutarlı, değişikliklere mahal bırakmayacak, ortalama iradeyi baz alan yaklaşım geliştirmeli. Atı alan Üsküdar'ı geçti. Yarın sabah da çıkarsanız ya cumhurbaşkanı referanduma götürecek bir dert, ya meclise gönderecek bir dert...İki ucu hijyenik olmayan bir dert yani.”

“Sivil toplum ve meslek örgütlerinin haberi yok”
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da tasarının görüşme hızını şu sözlerle eleştirdi:

“Bu alelade bir yasa değil, 4+4+4 kadar önemli bir yasa görüşüyoruz. Sivil toplum ve meslek örgütlerinin haberi yok. Bin 500 belediyeyi kapatıyorsun. Belediye başkanlarını, köyleri yok ediyorsun. Hangi hakla bunu yapıyorsun, buna o köyler razı mı?”

“Tasarı Türkiye’yi telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya getirecek”
CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner ise eleştirilerini şu sözlerle dile getirdi:

“Acele giden ecele gider. Burada yasa canavarlığı söz konusu. Bu Türkiye'yi kazaya götüren yasa çalışmasıdır. Türkiye'ye öngörmeyeceğimiz, telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya getirecektir. Bazı illere daha fazla ödenek veriliyor. Kocaelilerin kanı daha mı kırmızı akıyor- Burada yeni rantlar yaratılıyor.”

Komisyon Başkanı Muammer Güler, tasarının aceleye getirildiği eleştirilerine rağmen çalışmaların devam ettirilmesini oylamaya sundu. AKP’lilerin oylarıyla çalışmalara devam kararı alınması üzerine CHP, BDP ve MHP’li vekiller süre konusunda tepki gösterdi.

“Eğitim komisyonunu mu örnek alıyorsunuz”
Bunun üzerine Komisyon Başkanı Güler, muhalefet şerhi için makul süre verildiğini iddia etti. Bunun üzerine bazı milletvekilleri “Makul süre nedir? Eğitim komisyonunu mu örnek alıyorsunuz” derken BDP’li Önder “Makul süre diyorsunuz, ama bu kadar zamanda aşk mektubu bile yazılmaz” sözleriyle tepkisini ortaya koydu.

“Muhalefet şerhi olmadığı için alt komisyon raporu hukuken yok hükmündedir”
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da tartışmaya katılarak muhalefet şerhinin raporda yer almamasını şu sözlerle eleştirdi:

“Dinlemek zorundasınız. Muhalefet şerhi olmadığı için alt komisyon raporu tamamlanmamıştır. Hukuken yok hükmündedir, kabul edilemez. Aldığınız emirle davranıyorsunuz yoksa siz de bunu biliyorsunuz”

Toplantı ertelendi
Tartışmaların bitmemesi üzerine Güler birleşime ara verdi ve aradan sonra birleşimi açarken, ''Alt komisyon muhalefet şerhleri ile üyelerin raporlarının geniş şekilde incelemesi için'' toplantının Pazartesi günü saat 10.00'a ertelendiğini bildirdi.

(soL - Haber Merkezi)