'AKP Anayasası'na destek' iddiası

Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak Anayasa değişikliği görüşmeleri öncesinde partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Başbakan Erdoğan muhalefet partilerine yüklenirken, parti tabanlarının ise Anayasa değişikliğine "çok sıcak" baktığını iddia etti.

Partisinin Salı yerine bugün yapılan Meclis grup toplantısına katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak olan Anayasa değişikliği görüşmelerini gündeme alarak, "bizi zorlu bir süreç bekliyor. Muhalefetin oyalama, germe girişimleri olacaktır. Biz gerilimin tarafı olmayacağız. Sabırla süreci nihayete erdireceğiz" dedi.

AKP'nin uzlaşmadan kaçmadığını, bunu da Anayasa değişiklik sürecinde ortaya koyduğunu ileri sürerek aynı tavrı muhalefetten göremediklerini söyleyen Erdoğan, "aka 'kara', karaya 'ak' diyen bir muhalefet var. Ana muhalefetin hedefi uzlaşma değil şark kurnazlığı. Üç maddeyi 14 maddeye çıkardılar. Seçim sonrasına kalsın dediler" ifadelerini kullandı.

"Uzlaşmacıydınız da bugüne kadar nerelerdeydiniz. Değişim iradesini gördünüz şimdi en az zararla nasıl çıkarız diye düşünüyorsunuz. Oylamalarda muhalefet Mecliste bulunmayacakmış. Ne oldu parti içi demokrasiniz? Bu, milletvekillerinin iradesine ipotek koymak değil de nedir? Bu parlamentodan kaçmaktır. Bu, suyu bulandırma taktiğidir" diyen Erdoğan, CHP, MHP ve BDP tabanının Anayasa değişikliğine çok sıcak baktığını ve destek vereceğini öne sürdü.

Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "helal süt emmiş hiç kimse AKP'ye destek olmayacaktır" şeklindeki sözlerine de tepki göstererek, "bu ve buna benzer çok sayıda hakaret ve küfür tarafımıza yapıldı. Bu çirkin tavırları milletimizin basiretine havale ederek millet için mutabakat dedik. Randevu taleplerimize kapılar kapatıldı. Uzlaşma talebimize kamera şartı kondu. Şimdi CHP Lideri güya uzlaşmaya yanaştığı ama bizim kaçtığımıza dair iddialar bulunuyor. Bir kez daha iddia ediyorum ana muhalefet partisinin niyeti uzlaşma değil şark kurnazlığıdır" şeklinde konuştu.

"Cumhurbaşkanı'nı yıpratmayı istiyorlar"
Muhalefeti, iktidarın attığı her adımı Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak iptal ettirmeye çalışmakla suçlayan Başbakan Erdoğan, "Meclis'in aldığı kararları sürekli mahkemeye getirdiler. Yüksek Yargı yüzünden milli egemenliğin tecelli yeri olan Meclis'i işlevsiz kıldılar. Anayasa değişikliğine toptan karşı çıktılar. Taslağı dahi okumadan Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz dediler. Cumhurbaşkanı üç maddeyi referanduma sunsun dediler. Cumhurbaşkanı'nı bu sürecin içerisinde mindere çekip orada vurup yıpratmayı istiyorlar. Bu işin muhatabı, burası. Bu müracaat Meclis Başkanlığı'na yapılır Çankaya'ya değil" dedi.

Erdoğan konuşmasının Anayasa değişikliği süreci ile ilgili bölümünün sonunda, "tarihi bir adım atıyoruz. Yüce meclis bir kez daha tarih yazmaya hazırlanıyor. Hiç kimse mazeret, bahane aramasın. İnanıyorum ki bu Meclis anayasayı değiştirecektir. Referanduma gerek kalmaksızın anayasa değişecektir" ifadelerine yer verdi.

Başbakan Erdoğan'ın, grup toplantısının basına açık bölümünden sonraki basına kapalı bölümde AKP'li milletvekillerinden, "Anayasa değişikliğinin AKP için bir sınav olduğu, bu nedenle milletvekillerinin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeleri"ni istediği öğrenildi.

(soL-Haber Merkezi)