AKP afişinde Zehra Kosova'nın işi ne?

AKP Kadın Kolları, 8 Mart için hazırladığı afişlerde Türkiye komünist hareketinin sembol isimlerinden, tütün işçisi Zehra Kosova'nın fotoğrafını kullandı.

AKP Kadın Kolları, 8 Mart için İstanbul'da astığı afişlerde Türkiye Komünist Partisi'nin neferi, komünist hareketteki sembol isimlerden biri olan tütün işçisi Zehra Kosova'nın fotoğrafını kullandı.

Konuyla ilgili görüşlerini almak için ulaştığımız AKP Kadın Kolları'ndan 'afişlerle ilgili' yetkili kişinin bulunmadığı bu yüzden açıklama yapamayacakları söylendi. Telefonda görüştüğümüz AKP Kadın Kolları'ndan Ayşegül Kaya isimli kişiye afişlerde Zehra Kosova'nın fotoğrafının kullanılmasının nedenini sorduğumuzda ise ilginç bir yanıt aldık. Kaya, Zehra Kosova'yı tanımadığını afişe kadın fotoğrafları konulduğunu ama kim olduğuna dikkat etmediklerini söyledi. Zehra Kosova'nın kim olduğuna dair verdiğimiz bilgi karşısında da şaşıran Kaya, konuyla ilgili yetkili bir kişinin bize ulaşacağını bir açıklama yapacaklarını belirtti.

Zehra Kosova kimdir?
Tütün işçisi olan Zehra Kosova, 1910 yılında Kosova'da doğdu. Nüfus mübadalesiyle Türkiye'ye göç eden Kosova, ailesiyle Tokat'a yerleşti. 1930 yılında İstanbul'a gelen Kosova, tütün işçisi olarak çalışmaya başladı. Ortaköy'de, Beşiktaş'ta, Tophane'de tütün depolarında çalışan Kosova, burada bir yandan amansız sömürüyle bir yandan da mücadeleyle tanıştı. Tütün işçileri arasındaki sendikal örgütlenmeye katıldı, grevler düzenlenirken ön saflarda yer aldı. Bu sırada tütün işçileri arasında örgütlenme çalışmaları yürüten Türkiye Komünist Partisi'ne üye oldu ve parti tarafından Sovyetler Birliği'ne, Doğu Halkları Emekçi Üniversitesi'ne gönderildi.

1946'da Şefik Hüsnü'nin kurduğu Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi'nde görev aldı. Ancak parti çok geçmeden kapatıldı. 1951'de TKP Tevkifatı'nda tutuklandı. Ağır cezaevi koşulları ve baskılara rağmen mücadeleden yılmadı.

1954'te ise Vatan Partisi tutuklamaları sırasında cezaevinde 16 ay yattı.

Yaşamını işçi sınıfı için mücadele adayan Zehra Kosova 18 Ağustos 2001 tarihinde öldüğünde Sosyalist İktidar Partisi Onur Üyesiydi. Partisinin Türkiye Komünist Partisi adını alarak, komünist parti yasağını kırdığını göremeden öldü.

Zehra Kosova'nın otobiyografisi “Ben İşçiyim” adıyla İletişim Yayınları tarafından yayınlandı.

Zehra Kosova'yla ilgili kısa belgeseli okurlarımızla paylaşıyoruz.

(soL - Haber Merkezi)