'Ahmet'i severim, ücret de almaz'

Erdoğan, partisinin Doğu ve Güneydoğu mitinglerinden aldığı gazla, AKP'nin Kürtler için hazırladığı sürprizleri art arda açıklamaya başladı. Taraftar gazeteler aracılığıyla duyurduğu son paketten, Şivan Perwer ve Ahmet Kaya çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Diyarbakır'daki AKP mitinginden dönüş yolculuğunda, uçağına davet ettiği gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlar, AKP'nin Kürtlere ilişkin açılımlarında hız kesmeyeceğine ve yeni paketçiklerin yolda olduğuna işaret etti. Erdoğan, TRT Şeş'in "güçlendirilmesi" çalışmalarına, Almanya'da yaşayan Kürt sanatçı Şiwan Perver'in Türkiye'ye davet edilmesine ve sanatçı Ahmet Kaya'nın mezarının Fransa'dan Türkiye'ye getirilmesine ilişkin haberler verdi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Sabah gazetesi yazarı Emre Aköz, Star gazetesi yazarı Nasuhi Güngör, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, Türkiye Gazetesi Ankara Temsilcisi Nuri Elibol, Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya ve Vakit gazetesi yazarı Hasan Karakaya'dan ibaret sekiz "davetli" gazeteci, Başbakan Erdoğan'la Diyarbakır dönüşü yaptıkları söyleşiye ilişkin detayları-yorumları, gazetelerinin manşetlerine ve köşelerine taşıdı. Verdikleri haberlerde de, mitinge ilişkin izlenimleri ve Erdoğan'ın kendilerine yaptığı açıklamaların içeriği itibariyle, gelişmelerin "AKP'nin Kürt açılımındaki ikinci adımı" olduğu yönünde, AKP'ye arka çıkan ifadeler kullandılar.

Doğan medya grubundan hiçbir gazetecinin yer alamadığı, ağırlıklı olarak AKP yandaşı basın mensuplarından oluşturulan "Diyarbakır çıkarması"na davet edilenler listesinin, Abant Platformu'nun kısa bir süre önce Erbil'de düzenlediği toplantıya katılan gazetecileri de kapsadığı dikkat çekti.

Kürt halkının tüm derdi Ergenekon'muş... Anket yaptırmış... Kürtler davadan çok memnunmuş

Söyleşide, gazetecilerin, bölge halkının özgürlükler konusunda daha somut beklentileri olmasına karşın miting konuşmasında yalnızca genel göndermeler yaptığına ve verilen mesajların güçlü olmadığına ilişkin değerlendirmelerine, Tayyip Erdoğan, "biz, yasal düzenlemeler olarak, sadece bölge halkının demeyeyim, insanımızın düşünce özgürlüğü noktasında ciddi açılımlar gerçekleştirdik. Fakat bölge halkının en çok mutlu olduğu açılımlardan biri Ergenekon soruşturmasıdır. Bu, yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarında da çıkıyor. Çok memnunlar. İktidarımız döneminde suçların sümen altı edilmediğini açıkça gördüler. Bu konunun peşini bırakacak değiliz. Bu olay nereye varırsa varsın devam edeceğiz" karşılığını verdi.

"Kuzey Irak için de hesaplarımız var"

Tayyip Erdoğan, AKP'nin Kürtler ve Kuzey Irak için neler yapmayı planladığı sorusu üzerine, "TRT Şeş'i güçlendireceğiz. Şu anda arkadaşlar onun üzerinde de çalışmalar yapıyorlar. Program içeriğini çeşitlendirebilirsek, ben inanıyorum ki, Kuzey Irak'ta ve Irak'ın daha da merkezine doğru çok daha büyük ilgi uyandıracaktır. Bunu, Farsça ve Arapça dilleri takip edecek. Program içeriğini çeşitlendirmek de ilgiyi çok artıracaktır" dedi.

Şivan Perwer ve Ahmet Kaya "açılımları"
TRT yönetiminin yeni açılımlar konusunda "ürkek" davrandığını söyleyen Erdoğan, ayrıca, Almanya'da yaşayan Şivan Perwer'i de Türkiye'ye gelmesi için ikna etme niyetinde olduklarını belirtti. Bilindiği gibi, TRT Şeş Yayın Müdürü Sinan İlhan, daha önce Perwer'le Almanya'da bir araya gelerek TRT Şeş'in açılışına katılmasını istemişti. Kürtlerin yoğun tepkisi üzerine Perwer, önce Kürt sorunun çözüme kavuşması gerektiğini belirterek bu teklifi reddetmişti.

Erdoğan, sanatçı Ahmet Kaya konusunda ise, "Ertuğrul (Günay) Bey'e dedim: Ahmet Kaya'nın eşiyle görüşelim. İsterlerse kabrini buraya taşıyalım. Henüz kesin değil ama olumlu bir yaklaşım söz konusu... Ben İstanbul'un belediye başkanıyken tanışmıştım Ahmet'le. Sağ olsun, ben ne zaman kendisini bir programa davet etsem gelmiştir. Ücret de talep etmemiştir. Çok severdim kendisini. Ama Kanal 24'teki 'Keşke Olmasaydı' belgeselinde anlatılanlar da tabii ki fevkalade üzücüydü" açıklamasında bulundu. AKP'nin bugüne gelmesinde kimlerin de sorumluluğu var? Dik Duruş yazısı...

DTP'nin "kimlik siyaseti" yaptığını savunan Erdoğan, kendi partisinin yaklaşım tarzının farklı olduğunu, kimlik siyasetine rağmen AKP'nin bölgedeki parti sıralamasında birinci olduğunu, bölgedeki tüm dengeleri değiştirdiklerini, ama "ideal" olana ulaşmak için çalışmalarına devam edeceklerini de sözlerine ekledi.