Ağaoğlu'ndan banka müdürlerine rüşvet

AKP hükümeti döneminde serveti katlanan, Başbakan Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen işadamı Ali Ağaoğlu için, bankalardan kredi almak için yöneticilere daire şeklinde rüşvet verdiği iddia edildi. İddianın, AKP’nin destekçilerinden Yeni Şafak gazetesi tarafından ortaya atılması ise dikkat çekici.

Özellikle son yıllardaki yükselişi ile dikkat çeken, bir çok TOKİ ihalesini alan, Başbakan Erdoğan ile yakınlığı bilinen işadamı Ali Ağaoğlu hakkında önemli bir iddia ortaya atıldı. Buna göre, Ağaoğlu bankalardan kredi almak için, bankanın yöneticilerine daire şeklinde rüşvet veriyor. İddianın bir diğer dikkat çeken yanı ise, yandaş medyanın sac ayaklarından olan Yeni Şafak'ta yer alması.

Banka müdürlerine ev şeklinde rüşvet verdi
TOKİ iştiraki Emlak GYO'nun kritik arsa ihalelerini kazanarak sükse yapan Ağaoğlu'nun, ihaleler için gerekli teminat mektuplarını aldığı ve konut satışları için gerekli konut kredisi anlaşmaları yaptığı Vakıfbank eski Genel Müdürü Bilal Karaman'ın eşine, Vakıfbank'ın eski İstanbul Bölge Müdürü Cengiz Soykan'a ve bazı üst düzey yöneticilerine çok sayıda daire hediye ettiği iddia ediliyor.

Ataşehir - Küçükbakkalköy 3339 Ada 4 Parseldeki My World Andromeda Evleri C -3 Blok'taki 121, 131 ve 141 nolu 3 ayrı daire 15 nisan 2008 tarihinde aynı anda alındı. Bilal Karaman'ın eşi Hümeyra Kahraman'a Çekmeköy'de 3316 parseldeki My Country Evleri B - 15 Blok 1.Nolu Daire, Akdeniz İnşaat tarafından 2010 yılında alındı. Üstelik hediye edilen dairelerin parasının, son beş yıl içinde hızla büyüyen Ağaoğlu'nun hesaplarından çekilerek kişilerin adına Emlak Konut GYO hesabına yatırıldığı öğrenildi. Cengiz Soykan, Ağaoğlu'nun hesabından alınıp kendisine ödenen parayı daire parası olarak Ağaoğlu'nun hesabına yatırdı. Bilal Karaman ve daire alan yöneticilerin daha sonra görevlerinden alınmalarına rağmen Ağaoğlu-Vakıfbank ilişkisinin hız kesmeden devam ettiği görülüyor.

Vakıfbank bölge müdürüne beş ofis
Görevde olduğu dönemde Ağaoğlu şirketlerine çok özel krediler tahsisinde ciddi katkılar sağladığı konuşulan Cengiz Soykan'ın, Vakıfbank Bölge Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra aynı firmadan piyasa değeri 2.5 milyon lirayı aşan 5 adet ofis aldığı öğrenildi. Ödemelerinin ne karşılığı olduğu da merak konusu olan dairelerin biri 28 Aralık 2007 tarihinde, 4'ü de 27 Ekim 2010'da alınmış. Eltes İnşaat'la ortak iş yapan Akdeniz İnşaat, daha sonra 25 yıllık köklü bir kuruluş olan Eltes İnşaat hisselerinin yüzde 100'ünü satın almıştı.

En kârlı şirket Ağaoğlu
İstanbul'daki bazı belediyelerle yakın ilişkide olan Ağaoğlu'nun Vakıfbank'la sıkı ilişkisi ise 2006 yılında bankanın, TOKİ aracılığıyla bazı firmalara ucuz kredi kullandırmak üzere imza atmasıyla başlamıştı. TOKİ ve Vakıfbank'ın bazı üretici firmalarla yaptığı işbirliği sonucunda, 6 proje içinde yer alan toplam 6 bin 220 konuta ucuz kredi imkânı sunulmuştu. Gerçekleştirilen işbirliği kapsamında, İstanbul, Tekirdağ ve İzmir'de 6 bin 220 konut, 9 aya kadar yüzde 0, 10 yıl vadede ise dönemin en düşük faiz oranıyla yüzde 1.39'dan satışa sunulmuştu. İşbirliği anlaşmasında en kârlı şirket Ağaoğlu olmuştu.

Vakıfbank’tan hızlı destek
En son Ayazağa'da beş şirketten oluşan ortak girişim grubunun aldığı 242 dönümlük arazi ihalesi, Mimarlar Odası'nın planlara itiraz etmesi sonrasında, ortak girişim grubuna hiç süre verilmeden, ikinci sıradaki Ağaoğlu'na bırakılmıştı. Yine Ağaoğlu'nun özel ilişki içinde olduğu Vakıfbank devreye girmiş ve on gün gibi kısa bir sürede hem 200 milyon liralık teminatı hem de sözleşmenin peşinatı olan 173 milyon liralık ödemeyi jet hızıyla yapmıştı.

(soL –Haber Merkezi)