Adem Özköse ile Hamit Coşkun'un görüntüleri yayımlandı, peki olayın gerçeği ne?

İslamcı bir yayın çizgisine sahip Gerçek Hayat dergisi adına Suriye'de bulunurken kayboldukları iddia edilen Adem Özköse ve Hamit Coşkun'u Suriye'de İHH İnsani Yardım Vakfı yetkilileri ziyaret etti. Ziyaretin ve konunun ayrıntılarına ilişkin İHH'dan ayrıntılı bir açıklama yapılmadı.

İslamcı yayın çizgisine sahip Gerçek Hayat dergisi adına Suriye sınırları içerisinde bulunurken kayboldukları iddia edilen ve 57 gündür durumlarına ilişkin resmi bir açıklama yapılmayan Adem Özköse ile Hamit Coşkun'u, İHH İnsani Yardım Vakfı yetkilileri ziyaret etti. İHH, ziyaretin video ve fotoğraflarını sitesinden paylaştı ancak konu ile ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

"İHH'nın Suriye ve İranlı yetkililerle yürüttüğü insani diplomasi" sonucunda Şam'da görüşmenin gerçekleştiği belirtilirken, İHH Başkanı Bülent Yıldırım'ın Özköse ve Coşkun ile görüntüleri basın ile paylaşıldı. Coşkun ve Özköse aileleri ile de telefonda görüşürken, sağlık durumlarının iyi olduklarını aktardılar. Anadolu Ajansı'nda Mart ayında Samet Doğan imzalı olarak çıkan bir haberde, Özköse ve Coşkun'a işkence edildiği iddiası herhangi bir kaynak gösterilmeden aktarılmıştı. İşkence iddiasına ilişkin ise görüşme ile ilgili haberlerde herhangi bir bilgi yer almadı.

İHH heyeti "hem Suriyeli hem de sürece aracılık eden İranlı yetkililerin olumlu bir tavır sergilediğini belirtirken gazetecilerin serbest bırakılması için umutlu olduklarını" belirtti.

Özköse ve Coşkun'un durumu ile ilgili gerçek ne?
İHH'nın paylaştığı bilgiler arasında Özköse ile Coşkun'un ne zaman ve kimler tarafından alıkonulduğuna ve şu an tam olarak nerede bulunduklarına dair bir bilgi bulunmuyor.

İslamcı gruplarının Suriye'ye askeri müdahale talebini de içeren eylemlerinde ve bizzat hükümetin Suriye'yi müdahale ile tehdit ettiği açıklamalarında argüman olarak kullandığı Özköse ve Coşkun'un durumlarının tam olarak ne olduğu ile ile ilgili henüz resmi bir açıklama yok.

Konu ile ilgili bilgi aldığımız İHH Basın Koordinatörü Serkan Nergis ve İHH Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Oruç, Özköse ve Coşkun'un Şam'da bir cezaevinde bulunduklarını ifade ettiler. Oruç, cezaevinde tek kişilik hücrelerde tutulan Özköse ve Coşkun'un, kendilerine herhangi bir kötü muamelede bulunulmadığını söylediklerini, daha önce basında çıkan işkence iddialarını doğrulamadıklarını belirtti.

Hüseyin Oruç, yöneltilen suçlama ile ilgili kendilerine bir açıklama yapılmadığını ancak İran ve Suriyeli yetkililerle görüşmelerin olumlu olduğunu, en kısa sürece Özköse ve Coşkun'un serbest bırakılmalarını umduklarını ifade ettiler.

Bilindiği gibi Adem Özköse, gazeteci kimliğinin yanı sıra, geçtiğimiz yaz önce Hatay'da, daha sonra da Gaziantep'te "Suriye için sınırlara dayanıyoruz" sloganıyla eylemler düzenleyen "16 Temmuz Hareketi"nin de kurucuları arasında yer alıyor.

(soL - Haber Merkezi)