Açın Ülker'in önünü!

AKP iktidarı ile canlanan inşaat sektörüne Sağlam İnşaat şirketi ile giren Ülker Grubu, kısa zamanda birçok arazi alarak iş merkezleri ve lüks siteler inşa etmeye başladı. Ülker, satın aldığı arazilere belediyelerden imar planı almak konusunda da hiç sıkıntı çekmiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Ülker Grubu'na ait Sağlam İnşaat ve Sağlam Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın Pendik'te Sabiha Gökçen Havaalanı'nın yanındaki bin metrekarelik araziye yapmak istediği iş merkezi ve lüks site için imar izni, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından verildi. Ülker Grubu'nun söz konusu arazide 60 metre yüksekliğe kadar iş merkezi ve en az 2 bin konutluk bir site yapmayı planladığı söyleniyor.

Sağlam İnşaat ve Sağlam Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ülker Grubu tarafından 2005 yılında kurulmuş ve gıda ağırlıklı şirket böylece inşaat sektörüne de el atmıştı. Sağlam İnşaat ilk konut projesini de 2006 yılında Maslak'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı arazinin üzerine yapmıştı. Levent Loft Ofis ve Ataşehir İş Merkezi'ni yapmış bulunan Sağlam İnşaat, Ülker Grubu'nun 2004 yılında Acıbadem'de satın aldığı arazide de Sinpaş ve diğer dört ortakla birlikte 650 milyon dolarlık Akasya Acıbadem adlı lüks konutların yapımına başladı. Ülker ayrıca Fenerbahçe Spor Klübü'nün Kadıköy Belediyesi'nden "yap-işlet-devret" modeli ile 30 yıllığına devraldığı Ataşehir'deki araziye de "Alpella Gençlik Şehri" adıyla spor salonunun yanı sıra bir iş merkezi, 5 yıldızlı bir otel ve bir alışveriş merkezi yapmaya hazırlanıyor.

Yıldız Holding adıyla faaliyet gösteren Ülker Grubu, "1944 yılında küçük bir bisküvi imalathanesi" olarak kurulmuş ve 1960'larda "bisküvi fabrikası" haline gelmişti. Ülker, asıl yükselişini ve pek çok sektörde faaliyet gösteren bir holding haline gelişini 2000'li yıllarda AKP iktidarı ile birlikte yaşadı. Holding'in bilişim sektöründeki şirketi Datateknik bunun önde gelen örneklerinden oldu. AKP döneminde Milli Eğitim Bakanlığı'ndan aldığı ihalelerle büyüyen Datateknik, kısa sürede Türkiye'nin bilişim sektöründeki en büyük şirketlerinden biri haline geldi.

Ülker'in AKP ile organik bağları da bulunuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu sırada Ülker'in bayi sahibi ortaklarındandı. Erdoğan Başbakan olduktan sonra, oğlu Ahmet Burak Erdoğan, Ülker'in Anadolu yakası bayiliğini devam ettirmiş ve Ülker bünyesinde üretilen Cola-Turka'nın dağıtımını yapmıştı.