“Aç kalmamak için özel güvenlik ol”

Hükümet, yoksulluk yardımı alanları “tembelliğe itmemek için” part-time çalışma zorunluluğu getireceğini açıkladı. Zorunlu çalışma alanları arasında özel güvenlik şirketleri de var.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yoksullara yapılan nakdi yardımları ‘çalışma karşılığı’ vermeye ilişkin bir model üzerinde çalışma yaptıklarını açıkladı.

Yoksulluk yardımı almak için devletin göstereceği belli işlerde çalışmak gerekeceğini açıklayan Bakan Yazıcı, çalışma alanlarına örnek olarak özel güvenlik şirketlerini gösterdi.

“Tembelliğe itmemesi için…”
Bakan Hayati Yazıcı, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu aracılığıyla yoksullara yapılan nakdi yardımları almak için devletin göstereceği belli işlerde çalışmak gerekeceğini açıkladı.

Yazıcı, “yardımların insanları tembelliğe itmemesi için çalışabilecek durumda olan kişilere part-time iş karşılığı yardım yapmayı planladıklarını” söyledi.

Ağzından kaçırdı
Yazıcı’nın “kamu hizmeti” algısı yaratan hizmet zorunluluğuyla ilgili olarak verdiği örnek dikkat çekti.

Yazıcı “Yardım alan kişiye ‘haftanın belli günü part-time şu okulda, özel güvenlik kuruluşunda şu işi yapacaksın’ diyeceğiz” diyerek, yoksul yurttaşların özel sektör tarafından ucuz işgücü olarak kullanılacağının ipuçlarını verdi. Yazıcı’nın özel güvenlik sektörü gibi oldukça “kirli” bir sektörü telaffuz etmesiyse ayrıca dikkat çekti.

Girişimciliği de özendireceklerinin altını çizen Yazıcı, “Projelere kredi vererek insanları iş sahibi yapmaya da devam edeceğiz” dedi.

“Anında yakalarız”
Yardım konusunda suistimallerin yaşandığını söyleyen Yazıcı, bölge bölge dolaşıp üst üste yardım alan simsarlar ortaya çıktığını, ancak kurulan SOYBİS sistemiyle, “7 saniyede” TC kimlik numarası girilerek bir kişinin nerelerden ne yardım aldığının tespit edildiğini açıkladı.

Yazıcı “7 saniyede sosyal güvenlik kuruluşlarıyla ilişkisi sorulup ortaya çıkıyor. Yardıma müstahak deyip yönlendiriyoruz, ödemesi yapılıyor” diye konuştu.
(soL - Haber Merkezi)