"AB'ye yük almaya geliyoruz"

Tayyip Erdoğan AB Büyükelçilerine verdiği iftar yemeğinde AB'ye Türkiye ile müzakereler konusunda yavaş davrandığı için sitem ederek Türkiye'nin AB'ye yük olmaya değil yük almaya geldiğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine önceki gün AKP Genel Merkezi'nde verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirdi. AB'nin Türkiye'nin üyeliği konusundaki tutumuna dair sitemkar konuşan Erdoğan AB konusunda yine din vurgusu yapmayı da ihmal etmedi.

"Türkiye yük olmaya değil Türkiye yük almaya geliyor"
Erdoğan, konuşmasında müzakere sürecinde Türkiye'nin üzerine düşenleri yaptığını vurguladı ve AB'nin süreci yavaştan almasına tepki göstererek "Biz sizden iane istemiyoruz. Bizden öncekilere nasıl hangi hakları tanıdıysanız bize aynı hakkı tanıyın. Başka bir şey istemiyoruz. Eğer bizi yük olarak görüyorsanız o da ayrı bir konu, onu da bize açıklayın. Ama Türkiye yük olmaya değil Türkiye yük almaya geliyor." şeklinde konuştu.

AB kriterlerine, AB standartlarına ulaşmak noktasında ülke olarak hiçbir çekinceleri ve tereddüdleri olmadığını ifade eden Erdoğan "AB üyesi kimi ülkelerden ne tür açıklamalar yapılırsa yapılsın ne tür engeller çıkarılırsa çıkarılsın biz kendi iç düzenlemelerimizi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Türkiye'nin AB üyeliğinden kazançlı çıkacak sadece Türkiye değil aynı zamanda AB'nin kendisidir" dedi.

Erdoğan iftar yemeğinde "dinlerin kardeşliği" gibi motiflerle de süslediği konuşmasında 1.5 milyarlık İslam dünyasının Türkiye'nin AB sürecini izlediğini de sözlerine ekledi.

"Reformlar sürecek"
Reform İzleme Grubu (RİG) da dün Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in katılımıyla gerçekleştirdiği 13. toplantısında 2008 Taslak Ulusal Program ile ilgili gelişmeler, AB müzakere sürecindeki son durum, yapılması gereken öncelikli çalışmalar, AB tarafından eksiklik olarak öne sürülmüş hususların Türkiye tarafından karşılanma durumu ile siyasi kriterler açısından genel durumu ele aldı ve reformların sürdürülmesi konusundaki kararlılığı vurguladı.

İlk toplantısını 18 Eylül 2003 tarihinde gerçekleştiren RİG'in amacı AB ile siyasi müzakerelerde öngörülen reformların "etkin bir şekilde" uygulanmasını sağlamak olarak tarif ediliyor.