Abdullah Gül: Batı için batıya rağmen

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ürdün ziyareti sırasında ABD yönetiminin bölgenin kültürüne aşina olmadığını ve kendilerinin "daha iyisini yapacaklarını" söyledi ve ekledi: Alkışlasalar ya!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ürdün ziyareti devam ediyor. Ürdünlü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül daha sonra Ürdün'ün başkenti Amman'daki Grand Hyatt Oteli'nde düzenlenen Türkiye-Ürdün İş Forumu toplantısında patronlara hitap etti.

Ürdün'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül'ün gündeminde Kürt açılımı vardı. Kuzey Irak'ın açılım konusunda önemli görevleri olduğunu ifade eden Gül beklenen desteğin detaylarına girmedi ancak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki açıklamalarında vurguladığının aksine açılımın uluslararası bir gündem olduğunu doğrulamış oldu. Erdoğan, daha önce ısrarla açılımın milli bir proje olduğunu ve sorunun ülke içinde çözüme kavuşturulacağını ifade etmişti.

Gül aynı açıklamasında PKK'nin kuruluşunu kutlamak ve Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarını protesto etmek için yapılan eylemlere katılanlara gözdağı verdi. Gül, protestocuların tek tek toplanacağını söyledi.

"Bu coğrafyada örgüte yer yok" diyen Gül, kimsenin kanunsuzluğa prim vermeyeceğini ve eylem yapanların tek tek toplanacağını söyledi. "Elinde silah olan gelecek ve vazgeçecek" diyen Gül, taş attığı için ağır ceza mahkemelerinde yetişkinmiş gibi yargılanan çocuklar konusunda polisin "hassas" davranmasını istedi.

'Türkiye'nin bölge politikası Batı'yı sevindirmeli'
Ürdün Kralı Abdullah'ın davetlisi olarak beraberindeki heyetle bu ülkeye giden Gül, Ürdünlü gazetcilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin "Türkiye'nin bölgesindeki güçlenme sürecini batı nasıl algılıyor?" sorusu üzerine güvenlik ve istikrar konuları çözülmeden hiçbir bölgede ekonomik işbirliği, refah ve mutluluk sağlamanın mümkün olmayacağını ifade etti.

"Türkiye’nin yaptığı şey bu. Bundan da kimsenin kaygılanmaması lazım. Tam tersine desteklemesi lazım" diyen Gül, şöyle devam etti: "Bir yere istikrar ve güvenlik taşıyorsanız bunda ne var? Bunu ille de başkası mı yapacak? Bölgenin içindeki insanlar yaparsa kötü, başkası yapmak için uğraşırsa iyi. Başkası yaparken de görüyorsunuz işte nasıl yapıyor. Bilmediği kültür, bilmediği coğrafyada filin, züccaciye dükkanına girdiği gibi oluyor. Ondan sonra da arkasında bir sürü şeyler bırakıyor. Bizim hep ileri sürdüğümüz bir şey var Bu bölge madem bizim bölgemiz, bölgemize sahip çıkmak lazım. Bölgeyi sahiplenme ilk defa gerçekleşiyor. Bölgeyi sahiplenince kötü şeyler mi yapılıyor? İyi şeyler yapılıyor. Alkışlasalar ya."

Gül'ün sözleri "ABD'ye yönelik eleştiri" yorumlarına neden olsa da Cumhurbaşkanı Türkiye'nin bölgedeki rolünün ABD'nin yapamadıklarını yapmak olduğunu teyit etti.

Gül, İsrail ziyaretinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin sorulması üzerine, şunları söyledi: "Her yere gideriz. Önemli olan, bu ziyaretler yapılınca netice vermesi, faydalı olmak. O şartlar olgunlaşır ve başarılı olacağı görüldüğü anda zamanı olmuş demektir. Yoksa İsrail’e gitmeyiz diye bir şey yok. Daveti kabul ettik biliyorsunuz ama zamanlaması önemli."

Gül'den patronlara: Anlaşmalar sizin için
Ürdün ziyareti esnasında Amman'daki Grand Hyatt Oteli'nde düzenlenen Türkiye-Ürdün İş Forumu toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ürdün Kralı Abdullah'ın daveti üzerine büyük bir heyetle birlikte Amman'a geldiklerini anlattı. Gül, "Bizler sizi teşvik etmek için ve sizin yolunuzu açmak için buradayız. Bugün imzaladığımız anlaşmalardan sayın başbakan da, sayın iş konseyi başkanları da bahsettiler. Serbest ticaret anlaşması imzaladık, işleriniz kolaylaşsın diye. Gümrük anlaşması imzaladık, mallarınız rahat gidip gelsin diye. Vizeyi iki ülke arasında kaldırdık, Ürdünlü ve Türk vatandaşları serbestçe, istedikleri zaman, istedikleri gibi gezsinler, birbirlerini ziyaret etsinler ve ararlarında hiçbir engel olmasın diye" ifadelerini kullandı.

Ürdün: Ortadoğu'da istenmeyen ülke
Gül'ün Ortadoğu'da örnek ülke olarak gösterdiği Ürdün özellikle Filistin sorunu konusundaki ABD ve İsrail yanlısı tutumu nedeniyle Ortadoğu'da "istenmeyen ülke" durumunda. 15 Eylül 1970'de dönemin Ürdün Kralı Hüseyin'in emriyle hareket eden Ürdün ordusu 10 gün süren ve Suriye'nin müdahalesi ile son bulan "Kara Eylül"de 3 bin kadar Filistinliyi katletmişti. Dahası Ürdün son olarak Filistinli asıllıların vatandaşlıklarını iptal etmesiyle bir kez daha gündeme geldi. 3 bin Filistinlinin vatandaşlığını iptal eden Ürdün'de 50 bin Filistinli mülteci yaşıyor.
(soL - Haber Merkezi)