ABD Türkiye’ye “işgalci” atıyor

Barack Obama, ABD’nin Türkiye büyükelçisi olması için Ricciardione’yi önerdi. Afganistan’dan gelecek olan Ricciardone, işgal konusunda deneyimli.

ABD Başkanı Barack Obama, James Jeffrey'den boşalacak Ankara Büyükelçiliği görevi için Kabil Büyükelçi Yardımcısı ve Maslahatgüzarı Francis Joseph Ricciardone'yi aday gösterdi.

Şu an işgal altındaki Afganistan’da görev yapmakta olan Ricciardione, 2004 yılında ABD’nin işgal sonrası Irak’taki büyükelçiliğinin oluşturulması ve işgal yönetiminin şekillendirilmesinde görev aldı. Irak işgalinin öncesinde işgali hazırlama aşamasında da sorumluluk alan Ricciardone, 1999-2001 yılları arasında ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın "Irak'ta Geçiş Döneminden Sorumlu Özel Temsilcisi" görevini yürüttü. Ricciardone'nin o dönemki fiili görevi, "Irak muhalefetinin Saddam Hüseyin'e karşı faaliyetlerini" koordine etmekti.

Ricciardone, iyi derecede Türkçe konuşuyor. Ricciardone’nin Türkçesi, ABD’nin ilk Irak işgali sonrası oluşturulan "Çekiç Güç" kapsamında İncirlik Üssü'nde Türk ve Amerikalı komutanlara siyasi danışmanlık yapmasından geliyor. Ricciardone, 1995-1999 arasında da Türkiye’de Büyükelçi Yardımcısı ve Maslahatgüzar olarak görev aldı.

(soL - Haber Merkezi)