ABD IŞİD'i vurdu, Kemal Okuyan yazdı: IŞİD ile AKP manyak da, ABD değil mi?

soL yazarı Kemal Okuyan, IŞİD'i ABD'nin yarattığı ve sonra da kontrolden çıktığı tezlerini eleştiriyor. ABD'nin "dinamik stratejisi"nin zaten bu tip bir kontrole izin vermediğini söyleyen Okuyan, AKP-IŞİD ilişkilerinin de buraya yerleştiğini yazdı.

(soL - Haber Merkezi) ABD ve bir dizi Arap ülkesinin Suriye'deki Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzilerini bu sabah bombalamasının ardından, "IŞİD'e karşı savaş başladı" yorumları başgösterdi.

soL yazarı Kemal Okuyan, IŞİD'in "kontrolden çıktığı" ve "rasyonel olmayan davranışlar sergilediği" şeklindeki yorumlara mesafeli yaklaşıyor. Okuyan, IŞİD'in aksine mantıklı davrandığını, bu örgütün ABD'den "daha manyak" olması için pek de neden bulunmadığını söyledi. Okuyan'a göre yaşananlar, birilerinin kontrolden çıkmasıyla, manyaklaşmasıyla açıklanmamalı.

ABD'nin IŞİD karşıtı koalisyonuna katılan ülkelerden bazılarının hâlâ IŞİD'i finanse ettiğine dikkat çeken Kemal Okuyan, Türkiye-IŞİD ilişkilerine göz yumulmasının bir boyutunu da bunun oluşturduğunu savunuyor.

"Türkiye sadece ABD tarafından yüklenen bir programla hareket etmiyor bölgede. Önemli bir güç olarak kendi ideolojik ve siyasi önceliklerine de yer veriyor karar süreçlerinde. Bunların ABD’nin dinamik stratejisine her daim uyumlu olması gerekmiyor, zaten bu imkansız da.

IŞİD meselesini biraz kazıyalım. ABD’nin oluşturduğu koalisyona katılanlar arasında IŞİD’i hâlâ finanse eden ülkeler yok mu, var. Suudi Arabistan, Katar ve Ürdün örgüte para ve dolayısıyla silah akışını kestiği anda bu işin bitmesi bir hafta sürer. Lakin bu konuda göstermelik bir iki önlem dışında şu ana kadar bir şey yapılmadı. Yani, gerici koalisyon, “düşman” ilan ettiği örgütü beslemeye devam ediyor. Size kim inanır?"

Kemal Okuyan'ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız: AKP, IŞİD, ABD… Manyak mı bunlar?