ABD Irak'tan Türkiye üzerinden geri çekilecek

ABD Başkanı Obama'nın Irak'tan çekilme planında askerler Silopi'den Türkiye'ye girecek, Nusaybin üzerinden Mersin ve İskenderun limanlarına geçecek.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinin ardından gündeme gelen, ABD'nin Irak'taki askerlerini 'Türkiye üzerinden tahliye etme' planının ayrıntıları belli oldu.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, çekilme planını görüşmek için Türkiye'ye gelmesi beklenirken Gates ve Clinton'un, Ankara temaslarında, ABD'nin Türkiye üzerinden çekmek istediği asker sayısı, mühimmat, araçların konu edileceği söyleniyor.

ABD Habur sınır kapısını değil Silopi-Mersin hattını kullanmak istiyor. Asker ve mühimmat sevkiyatında Adana'daki İncirlik Üssü'nün de kullanılacağı söyleniyor.

Ankara ise, ABD cip ve tankları bölgeden geçerken, halkın tedirgin olmasını istemiyor. Bu hassasiyetin, ziyaret sırasında Savunma Bakanı Gates ve Dışişleri Bakanı Clinton'a aktarılacağı belirtiliyor.

Akşam gazetesinin haberine göre diplomatik kaynaklar, Irak'taki ABD askerlerinin, mühimmatlarla birlikte Silopi'den Türkiye'ye giriş yapacağını, daha sonra karayoluyla Nusaybin'e ulaşacağını, buradan da trenle İskenderun veya Mersin limanlarına sevk edileceklerini dile getiriyor.

ABD, 2010'un sonuna kadar Irak'taki askerlerinin büyük bölümünü geri çekmeyi ya da Afganistan'a kaydırmayı planlıyor.