ABD’den Türkiye’nin geleceği tahmini

Amerikan Ulusal İstihbarat Konseyi, 2025 yılına dair beklentilerini sıraladığı bir rapor sundu. Rapordan Türkiye’nin payına düşen bölgede daha etkin islamcı-milliyetçi bir baskı rejimi.

soL (HABER MERKEZİ) Amerikan Ulusal İstihbarat Konseyi, 2025 yılına dair beklentilerini içeren bir rapor yayınladı. Raporda ABD'nin dünyadaki öneminin azalacağı, bununla birlikte Çin ve Hindistan'ın ise giderek önem kazanacağı tahmininde bulunuluyor.

Raporun Ortadoğu bölümünde Türkiye ve İran'ın güçlenmesinin olası olduğu yorumu var. Raporda, Türkiye'nin, jeostratejik konumu, güçlenen orta sınıfı ve artan büyümesiyle dünyada ve Ortadoğu'da 2025'te daha büyük bir rol oynayacağı söyleniyor.

Raporda laikliğin Ortadoğu'da güç kaybedeceği de ifade ediliyor. Türkiye'de de temel vurgular İslamileşme ve ekonomik büyüme olacak deniliyor. "Gelecek 15 yılda Türkiye'nin izleyeceği yol, en güçlü ihtimalle, İslami ve milliyetçi eğilimlerin bileşimi olabilir ve bu, Ortadoğu'daki hızla gelişen ülkelere model teşkil edebilir" denilen raporda, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği kuşkulu görünürken, siyaset ve insan hakları reformlarının muhtemelen yavaşlayacağı tahmininde bulunuldu.