ABD bankası: AKP'siz olmaz

Yatırım bankası JP Morgan'ın Türkiye raporunda "AKP'siz bir Türkiye" öngörülmüyor, her yol bugünkü hükümete çıkıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Dünyanın en büyük şirketleri içinde ilk beşte yer alan ve ABD'nin en büyük bankası olan JP Morgan, geçtiğimiz ayki raporunda Türkiye'deki ekonomik "büyüme ve gelişmelere" dair tespitlerde bulunmuştu. Şirket yayımladığı son raporda ise AKP'nin kapatması davası ile yakından ilgilendi. İngiltere'nin eski başbakanı Tony Blair'in baş danışmanı olduğu banka hem yayımladığı raporlarla hem de seçim sürecinde yaptırdıkları anketlerle tanınıyor.

Erdoğan-Başbuğ görüşmesi sevindirdi
Raporda, şu anki durum göz önüne alındığında siyasi partilerin güçsüzlüğü nedeniyle, olası bir erken seçim durumunda da AKP'nin yine birinci parti olacağı iddia edildi. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ'un görüşmesi referans gösterilerek, Türkiye'deki laik kesim ile AKP arasındaki gerilimin azalması sonucu partinin kapatılmaması yönünde bir umut belirdiği ifade edildi. Laik kanadın, AKP'nin kapatılmasından çok siyasete devam etmesinin daha uygun olabileceğinin işaretlerini verdiği dile getirildi.

AKP'nin kapatılması durumunda ise Erdoğan'ın bağımsız aday olarak meclise girebileceği ve yeni kabinede başbakan olma ihtimaline yer verildi. Ancak Erdoğan'ın hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle parlamento dışında da kalabileceği belirtildi. AKP'nin kapatılması ihtimali nedeniyle, partinin yakın dönemde türban gibi hassas bir meseleyi yeniden gündeme getiremeyeceği iddiasına yer verilen raporda bunlara ek olarak, kapatma kararının alınması ve bunu takiben 39 milletvekiline yasak gelmesi halinde bile AKP'nin meclisteki en büyük parti olmaya devam edeceği de belirtildi.