AB önemli ama Kıbrıs kadar değil

Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporundaki Kıbrıs ile ilgili bölümleri kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirterek "Türkiye'nin Ada'dan asker çekme gibi bir planı ya da düşüncesi yoktur" dedi.

Bağış, AB Genel Sekreterliğinde Atlantik Konseyi Başkanı Frederick Kempe'yi kabulü öncesinde sorular üzerine Avrupa Parlamentosu’nun (AP) raporunu değerlendirerek, bunun AP'nin Türkiye ile ilgili kabul ettiği ilk rapor olmadığını, bu raporların “bazı yıllar daha dengeli, bazı yıllar ise daha dengesiz” olduğunu söyledi. Bağış, ilk taslak sonrası ortaya konan bazı değişiklik önergeleri ile bu yılki raporun tarafsızlığını yitirdiğini belirtti.

“AP raporunu çok da ciddiye almamalı”
Brüksel'de geçen hafta yaptıkları temaslar sonrasında bu raporu çok da ciddiye almamak gerektiği izlenimi edindiğini belirten Bağış, "Çünkü raporun Türkiye ile ilgili gerçeklerden ziyade Parlamento içindeki siyasi gruplar arasındaki uzlaşı arayışını yansıtıyor” dedi. Bağış, Avrupa'da yükselen bazı dalgalar nedeniyle bu siyasi grupların değiştiğini, Brüksel'e gittiklerinde önlerine konan taslak ile bugün kabul edilen rapor arasında fark bulunduğunu, beğenmedikleri noktalar bulunmasına karşılık, o taslaktan daha iyi bir noktaya gelindiğini belirtti.

“AB önemli ama Kıbrıs’ı feda edecek kadar değil”
“Raporun özellikle Kıbrıs ile ilgili bölümünü kabul etmemiz mümkün değildir” diyen Bağış, AKP iktidarı döneminde Kıbrıs ile ilgili izlenen politika ve gelişmelerden bahsetti. Bağış, AP raporu içinde Türkiye'nin AB üyelik süreciyle ilgili güzel cümleler de bulunduğunu, ancak kabul edemeyecekleri hususlar da içerdiğini bildirdi.

Bağış, “Ada'da askeri olan tek ülkenin Türkiye olmadığına dikkati çekerek, askeri olan diğer ülke ve uluslararası örgütlerin de kendi askerlerinin 30 yıldır kan dökülmeyen bu ortamın oluşmasına ne kadar katkıları olduğuna inanıyorlarsa, Türk askerlerinin de Ada'da barış ve istikrar sağlamak için en az onlar kadar rol sahibi olduğunu” söyledi.

“Şu anda da Türkiye'nin Ada'dan asker çekme gibi bir planı ya da düşüncesi yoktur. Çünkü oradaki askerlerimiz huzur için barış için çok önemli bir görevi ifa etmektedirler. AB süreci ülkemiz için çok önemli bir süreçtir, ama Kıbrıs'ı feda edecek kadar da önemli değildir. Kıbrıs konusu Türkiye'de hepimizin milli davasıdır" diyen Bağış, Kıbrıs'ta devam eden çözüm sürecini de desteklediklerini belirtti.

(soL - Haber Merkezi)