AB Anayasa değişikliği girişiminden memnun

Türkiye ile AB arasında onaylanan ortak tutum belgesinde AB’nin, Anayasa değişikliği girişiminden duyduğu memnuniyet dile getiriliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki en yüksek karar organı olan Ortaklık Konsey'inin toplantısına katılmak üzere Brüksel'e gittiği sırada, ortak tutum belgesi de basına sızdı.

Konsey'de ele alınacak olan taslak metinde, "siyasi partilerin işleyişiyle ilgili yasal ve anayasal düzenlemelerin gözden geçirilmesinin her zamankinden daha elzem olduğu" belirtilerek, "AB, hükümetin diğer konular yanında bu soruna da çözüm getiren anayasa değişikliği niyetinden memnuniyet duyar" denildi.

"Yargı reformunu hayata geçirin"
Metinde, AB'nin geçen sene AKP'nin hazırladığı yargı reformu stratejisini de memnuniyetle karşıladığı kaydedilerek, artık söz konusu stratejinin "resmiyet kazanmasını ve hayata geçirilmesi için eylem planı belirlenmesini beklediği" söyleniyor.

Metinde asker-sivil ilişkilerine de değinilerek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin üst düzey üyelerinin iç ve dış politikayla ilgili yetkilerini aşan konularda açıklama yapmaktan kaçınması gerektiği belirtiliyor.

"Yetkililer basını şiddetle eleştiriyor"
Ortak tutum metninde "önde gelenlerin yetkililerin basını şiddetle eleştirmesi ve resmi makamların basına karşı eylemlerine" işaret edilirken, "büyük bir basın grubu" denilerek Doğan Medya hakkındaki vergiyle ilgili yasal sürecin yakından takip edileceği kaydediliyor.

"Türkiye bölgede rol alsın"

Türkiye-Ermenistan ortak açıklamasından duyulan memnuniyetin dile getirildiği taslak metinde, Türkiye'nin Güney Kafkasya ve Ortadoğu'ya yönelik diplomatik inisiyatifleriyle sorunların çözümünde aktif ve yapıcı rol oynaması övülüyor. "Türkiye'nin AB enerji güvenliğine olumlu katkı yapabileceği" kaydedilen belgede, Nabucco ve Türkiye-Yunanistan-İtalya (ITGI) hattı gibi, AB'nin enerjide Rusya'ya bağımlılığını azaltacak projelere Türkiye'nin destek vermesi talep ediliyor.