8. Maddeye BDP desteği

Anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü Genel Kurul’da en tartışmalı madde olan ve parti kapatmayı düzenleyen 8. madde BDP’li 5 milletvekilinin de desteğiyle 337 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Anayasa değişikliği teklifinin 6, 7 ve 8. maddeleri kabul edildi. Tartışmalı maddelerden siyasi partilere kapatma davası açılmasını meclis iznine bağlayan 8. maddenin oylamasına, bazı BDP'li milletvekilleri de katıldı. Bu milletvekilleri oylamada oy verdiler. Maddenin görüşüldüğü esnada Tayyip Erdoğan da Genel Kurul'a geldi.

Gecikmeli başlayan oturumda ilk olarak kamu emekçilerine grevsiz toplu sözleşme hakkı getiren madde görüşüldü. Teklif paketinin 6. maddesi 336 oyla kabul edildi. Bazı grev yasaklarını kaldıran 7. madde ise Meclis'ten 335 oy aldı.

Parti kapatmayı zorlaştıran 8. maddenin görüşmeleri tartışmalı geçti.

Recep Tayyip Erdoğan da bu görüşme sırasında Genel Kurul salonuna girdi ve AKP grubunun arka sıralarında oturdu.

Ardından 8. maddenin oylamasına geçildi. Günün sürprizini BDP yaptı. 5 BDP'li vekil, en son kapatılan partinin milletvekilleri olduklarını söylerek, sembolik destek amacıyla oy kullandı.

AKP, ilk üç günün en az oyunu bu maddede aldı ve kritik 330 sınırına daha da yaklaşıldı.

Gizli görüşme talebi iddiası
Bugün Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre AKP'nin oylama öncesi BDP ile görüşme talebinde bulunduğu iddia edildi. Haberde "Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Anayasa teklifiyle ilgili çalışmalara AKP tam kadro katılarak fire vermeme çabasını bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın koordinesinde sürdürürken ikinci tur öncesi AKP kurmayları BDP’ye gizli görüşme talebinde bulundu. BDP’liler talebi kabul etmezken, AKP bu sefer bağımsızları markaja aldı" ifadeleri kullanıldı.
(soL-Haber Merkezi)