78'liler: İnciraltı dosyası kapanmayacak!

78'liler, İnciraltı Öğrenci Yurdu Katliamı'ndan sorumlu gördüğü asker ve sivil kişiler hakkında “kitle katliamı yapmak” suçundan yargılanmaları için suç duyurusunda bulunacak.

Devrimci 78'liler Federasyonu İzmir 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği, 12 Eylül'e giderken yaşanan en kanlı katliamlardan birinin dosyasını tekrar açmaya hazırlanıyor. 12 Haziran 2010'da süre aşımına uğrayacak olan İnciraltı Öğrenci Yurdu Katliamı'nın unutulmaması ve aydınlatılması için geçtiğimiz yıl harekete geçen İzmir 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği, 12 Haziran'ın hemen öncesinde suç duyurusunda bulunacak.

Dernek, suç duyurusundan önce 2 Haziran Çarşamba günü (bugün) saat 10.30’da Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyerek, suç duyurusunun ayrıntıları hakkında bilgi verecek.

Derneğin geçtiğimiz yıl yaptığı çağrı ile başlayan çalışmada pek çok tanığa ulaşıldı. Geçen yıldan bu yana süren hazırlıklar hakkında bilgi veren Sefa Akyürek, 100'ün üzerinde tanığa ulaştıklarını belirtti ve “50'sinin görüntülü tanıklıkları alındı. Diğerleri, mail ya da mektup yoluyla tanıklıklarını aktardı. Sındırgı, Nazilli, Mersin, İstanbul, Diyarbakır, Almanya, Ağrı, kanada gibi kentlerden tanıklara ulaştık. Bazılarından vekâletleri aldık" dedi.

İzmit 78'liler Derneği tarafından geçtiğimiz yıl yapılan çağrıda, “O geceyi, o süreci yaşayan herkes silahlar çekildiğinde ne yapacağını bilemeyenler, kaçarken ezilenler, askerliğini yaptığı birlikte emirle tetik çekmiş olanlar, yaralıları hastaneye taşıyan taksi ve özel araçlarda bulunanlar, yaralı ve ölülerin arka arkaya taşındığı İzmir Devlet Hastanesi’nde görev yapanlar, yurt personeli, katliamda dört yaşında oğlunu kaybeden yurt görevlisi ve ailesi, 500’e yakın öğrenciyi gözaltına alan Emniyet güçleri, Emniyet’te görev alan polisler ve olaya tanık olan herkes’ tanıklığa çağrıldı.

Önemli belgeler var
Suç duyurusu, 12 Eylül darbesini gerçekleştiren generaller, İzmir Valisi, İzmir Emniyet Müdürü, İçişleri Bakanı, Sıkıyönetim komutanları ve olay sırasında ateş açanlar hakkında yapılacak. Ateş eden askerlerin isimleriyle ülkü ocaklarına kayıtlı olduklarını gösteren belgeler dosyaya konulacak. Sefa Akyürek’in ANF'ye verdiği bilgiye göre, ayrıca, saldırıda kullanılan silahların daha sonra değiştirildiğini gösteren bir belgeye de ulaşılmış durumda. Bu belge de dosyalarda yer alacak.

Daha önce de dava açılmıştı
Katliamın ardından açılan dava, 3,5 yıl sürmüştü. Sadece iki ailenin ifadesinin alındığı davada avukatlar, baskı nedeniyle davadan çekilmişti. En sonunda “sıkıyönetim dönemindeki faaliyetlerinden dolayı askerlerin yargılanamayacağı” hükmünü getiren yasayla dosya ortadan kaldırıldı.

Neler yaşandı
Ülkenin çeşitli yerlerinden, ertesi gün yapılacak sınav için gelen öğrenciler 12 Haziran 1980'de, İzmir İnciraltı Öğrenci Yurdunda kalıyorlardı. Bu öğrenciler için düzenlenen moral gecesi, askerlerin ateş açması ile son buldu. 78'liler Derneği'nin çağrı metninde bu olay şu şekilde anlatıldı:
"Asteğmen Necip Pınar ve Çavuş Hasan Dimici yönetimindeki askerler jandarma panzerleriyle öğrencilerin kaldıkları blokların çevresini sarmış, yurtların kapı önüne kadar girmiş, sirenlerini sürekli açık tutmuş ve 1000’in üzerinde yurt bahçesinde şarkı söyleyip, halay çeken öğrenciyi kuşatmışlardır. Saat 21.00 gibi megafonla anons yaparak öğrencilere genel arama yapılacağını duyurmuşlardır. Anonsun yapılmasından sonra araçlardan inen jandarma Çavuşun verdiği emir ile bahçedeki öğrencileri 3 dakika süreyle taramışlardır. Bir anda savaş alanına dönen öğrenci yurtlarında kurşun yağmuru altında öğrenciler kaçışmaya başladılar. 25 dakika süren Katliamda yaşamını yitirenlerin otopsilerinde tümünün sırtlarından vurulduğu, kurşunun Amerikan M-6 ve M-1 otomatik tüfeklerden çıkan mermiler olduğu belirlendi."

Güvenlik güçlerinin yaylım ateşinde 18 yaşındaki İsmail Baytok, 20 yaşındaki Mustafa Uslu, 19 yaşındaki Ali İhsan Tan, 23 yaşındaki Hüseyin Akdağ ile Mehmet Ali Arun yaşamını yitirdi.
(soL - Haber Merkezi)