4+4+4 örgün eğitime darbe vurdu, açık lise kayıtları artıyor..

4+4+4 eğitim modelinde hafızlık eğitimi önündeki engel, açık liselere kayıt için aranan 18 yaş şartının kaldırılmasıyla sağlanmıştı. Yapılan düzenlemeden örgün eğitim olumsuz yönde etkilendi. Öğrencilerin açık lise kayıtlarında artış yaşandığı iddia ediliyor.

4+4+4 eğitim sistemiyle örgün öğretimden kaydını sildirip, açık liseye kayıt olan öğrencilerin sayısının arttığı iddia ediliyor. Söz konusu artış, üniversiteye giriş sınavında yapılan değişiklikle ve açık liselere kayıt için 18 yaş şartının Başbakan talimatıyla kaldırılmasıyla ortaya çıkıyor. 18 yaş şartının kaldırılması özelde hafızlık eğitimi almak isteyen öğrenciler için getirilmişti.

Konu Eylül ayında Kırklareli Milletvekili Av. Turgut Dibek'in 4+4+4 sisteminde liseyi açıktan okumak isteyenler ile ilgili olarak vermiş olduğu soru önergesiyle gündeme getirilmişti. Önergede yanıtı aranan sorular ise şöyleydi:

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebimi saygılarımla dilerim.
4+4+4 eğitim sistemi ile lisede (9 ile 12. sınıfları) öğrenciler açık öğretimde okuyabilecektir. Buna göre
1- Yeni sistem sonrasında açık öğretim için başvuran öğrenci sayısı kaçtır? Bunların cinsiyete göre sayıları ve oranları nedir?
2- Yeni sistem sonrasında liseye başlayan öğrenci sayısı kaçtır? Bunların cinsiyete ve açık öğretime başvuranlara göre oranı nedir?
3- Lisenin de +4 olarak zorunlu olmasına rağmen 8’inci sınıftan sonra hiçbir okula kayıt yaptırmayan öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrenciler nedeniyle velilere nasıl bir yaptırım uygulanacaktır?
4- Örgün eğitime kayıt yaptıran öğrencilerden farklı olarak, açık öğretime kayıt yaptıran öğrencilerden istenen başka belgeler var mıdır?"

Katsayıyı kaldırdılar, okul puanı önemsizleşti
Konuyla ilgili sayısal veriler kamuoyunda paylaşılmazken söz konusu artışın bir diğer boyutu ise üniversiteye giriş sınavlarında yapılan değişiklikle ilgili. Yapılan son değişiklikle okulların başarı puanlarının önemsizleşmesi lise son öğrencilerinin açık liseye kayıt yaptırmalarına ortam hazırlıyor. Yapılan bu değişiklik ise imam hatip lisesi mezunlarının katsayılarını diğer liselerle eşitlemek için getirilmişti.

Liselerden kayıtlar siliniyor
Bir velinin Abbas Güçlü'ye ilettiği şekliyle sorun şu şekilde ifade edilmişti:

'Sayın Güçlü, okulların başarı puanı kaldırıldıktan sonra artık hangi liseden mezun olduğunuz hiçbir katkı sağlamaz hale gelince, lise son öğrencilerinin bir kısmı şimdiden örgün öğretim gördükleri liselerden kayıt silme yaptırıp açık liselere kayıt yaptırıyorlar.

Örgün öğretime vurulan yeni bir darbe olan liseler arası başarı katsayısının önü, sonu düşünülmeden kaldırılmış olması eğitime onulmaz bir yara daha açmıştır.Bu yöntem duyulunca dahada yaygınlaşacağı çok açıktır. Lütfen bu durumu inceleyip yetkililere duyurunuz. saygılar...'

MEB çelişkili açıklamalarda bulunmuştu
Açık liselere kimlerin gideceğine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı başta çelişkili açıklamalarda bulunarak 4+4+4 eğitim modeli içerisinde açık liselere kimlerin hangi şartlarda gidebileceği düzenlemesi yapmamış ve açık lise öğretimini isteğe bırakmıştı.

MEB konuyu 01.08.2012 tarihinde yayımladığı 2012/29 sayılı genelgesinde sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına gönderilen öğrenci kaydına ilişkin uygulamayı “İlköğretimden mezun olan tüm öğrencilerin genelgedeki açıklamalar doğrultusunda örgün ortaöğretime kaydedilmesi emredildi. Emir ve açıklamalar gayet nettir. İlköğretimden mezun olan öğrenciler açık öğretime değil örgün ortaöğretim kurumlarına kaydedilecektir" şeklinde ifade etmişti.

MEB konuyla ilgili kendiyle çelişir bir biçimde "lise eğitimine devam mecburi olup devam etmeyenlere mevcut idarî tedbirler uygulanacaktır. Ancak bilindiği gibi yeni düzenleme ile ortaokulu tamamlayanlar veya liseye devam edenler isterlerse zorunlu eğitimlerini yaygın lise öğretiminde (açık lise) tamamlayabileceklerdir" şeklinde bir açıklama daha yapmıştı.

Düzenleme iki yıl üst üste kalan ve 18 yaşını geçenler için geçerliydi
Ardından Habertürk Eğitim Sayfası editörü Pervin Kaplan 5 Eylül tarihli köşe yazısında Milli Eğitim Bakanı'nın konuya ilişkin cevabını yayımladı. Bakan iki yıl sınıf tekrarlayanların ve yaş yüzünden 12 yıllık zorunlu eğitim dışına çıkanların açık öğretim lisesine gideceğini ifade etti.

İslamcı çevreler rahatsız oldu, talepler sıralandı
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in eğitim öğretim yılı başlamadan Eylül ayında yaptığı açıklamalarda "Açık liselere 18 yaş altına kayıt yasağı" getirmesi başta hafızlık eğitimi veren kurumları, islamcı muhafazakar çevreyi oldukça rahatsız etti. Konuyla ilgili Risale Haber'de çıkan bir haberde, okul müdürlerine gelen "kayıt yaptırmayın" talimatının düzeltilmemesi halinde özellikle Kur'an kurslarına ve hafızlık eğitimine büyük bir darbe vurulacağı belirtilerek "Açık lise kayıtları son talimattaki gibi uygulanırsa doğuda medreseler kapanır ve terörün önü açılır" denildi.

Düzenlemeye "doğu illerinde kız çocuklarını karma okullara vermek istemeyen velilerin tepkili olduğu" ifade edilerek talepler şöyle sıralandı:

"1-Sekizinci sınıf mezunlarından isteyenlere açık lise kayıtlarının açılması ve 18 yaş şartının kesinlikle getirilmemesi.
2-İlk dörtten sonra verilen ara hiç değilse iki yıla çıkarılmalıdır.
3-Birinci dörtten sonra verilebilen ara sadece İmam Hatip Lisesi orta okul kısmı değil, diğer orta okullardan kurslara gelmek isteyenler için de mümkün olmalıdır.
4-Anadolu, Anadolu Öğretmen ve Fen Lisesini kazanan öğrencilerin, kazandıkları o okullara kayıtlarını yaptırıp iki yil eğitim hakkını kullanmama imkanının sağlanmalı.
5-Sekizinci sınıftan sonra hafızlık yapmak isteyenlere de, ilk dördün sonundaki ara gibi bir ara verebilme imkanının sağlanması."

Ve Başbakan talimat verdi, 18 yaş şartı kalktı
Ardından milletvekillerinin ve il başkanlarının konuyu ilettikleri Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e açık liseler için öngörülen 18 yaş şartının kaldırılması talimatı verdi. Böylece Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla açık liseye kayıt için öngörülen 18 yaş şartı kaldırıldı. Artık düzenlemeye göre 8. sınıftan sonra öğrencilerin açık liseye kaydını yaptırarak Kur'an kursunda hafızlık eğitimi alabilmesi mümkün.

(soL- Haber Merkezi)