AKP’nin alkol yasağı yayılıyor. Son iki ay içinde önce Afyon ardından Mersin Anamur'da başlayan alkol yasağı Kütahya’da da uygulamaya konuldu.
Yasak hızlı başladı, lokaller kapatıldı
Son dönemde Afyon ve Anamur’daki içki yasaklarının ardından bir yasak da Kütahya’da hayata geçirildi. Kütahya'da bulunan tüm içkili lokaller kapatıldı.
İçkili lokal veya lokanta açmak isteyenlere şehir dışındaki boş tarlalar yer olarak gösterilirken, Belediye meclisinin aldığı bu kararın ardından Kütahya Valiliği derneklerden içki içilen lokallerin kapatılmasını istedi. Bu kapsamda Kütahya’yı Sevenler Derneği Lokali, Genç Kütahyalı Girişimciler Derneği, Beşiktaş Taraftarları Dayanışma Derneği, Kütahya Amatör Balık Avcıları Derneği ve Karadenizliler Kültür ve Dayanışma Derneği lokalleri kapatıldı.
Alkol yasakları 2005 yılındaki genelgeyle başladı
AKP’li İçişleri Bakanlığı’nın 2005 yılında valiliklere gönderdiği "içkili yerlerin belli bölgelerde toplanılması” başlıklı genelgeyle başlayan süreç tüm hızıyla sürüyor.
Söz konusu düzenleme 2005 yılında "Hükümet binaları, hapishaneler ve ıslahevleri, her tür mabet, dini kurum ve kuruluşlar, sanat müessesesi, maden ocağı, inşaat yerleri, patlayıcı, parlayıcı vb. maddeler üreten, satan yerlerin yakınında otoyol ve karayollarınına 200, okul, ilk ve ortaöğretim yurdu ve anaokullarına 100 metreden yakın mesafede içkili yer bölgesi olamayacağı" şeklinde hayata geçerken, gelinen noktada yasaklar piknik alanlarına kadar genişletildi.
Padişah böyle buyurdu
Adeta Osmanlı Padişahı 4. Murat dönemini andıran uygulamaların talimatı Başbakan Erdoğan’dan gelmişti. 2010 Temmuz ayında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Küresel Sigara ile Mücadele 2010 Yılı Özel Ödülü’nü alan Erdoğan, ödül töreninde içki içenlere şöyle seslenmişti:
“Arkadaş, bu alkolü siz nereden elde ediyorsunuz? Bu meyvelerden filan elde edilmiyor mu bunlar? Üzümden elde etmiyor musun, ediyorsun. Diğer meyvelerde belli oranda yok mu, var. Onları ye.”
2005’den beri yasaklar genişleyerek sürdü
2005 yılındaki genelgenin öncesinde AKP’nin iktidara gelmesiyle birlikte başlayan içki yasağı düzenlemelerinde yasağın başladığı kimi yerler ve ilginç uygulamalardan bazıları şöyle:
-Antalya'da turistik yerlere fazla dokunulmazken 2003'den beri içki yasağının fiilen uygulandığı Finike'den sonra Gazipaşa, Demre, Gündoğmuş, Korkuteli, Kemer, İbradı ve Kumluca'da da içki yasağı uygulanmaya başlandı.
-Denizli’de 2010 yılında belediye meclisi, içkili yerleri şehir dışına çıkarma kararı aldı. Denizli'nin AKP'li Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, "İçki sigaradan daha mı iyi de sigaranın içilmesi birçok yerde yasaklanıyor, konu alkol olunca medya ayağa kalkıyor. İçkili yerleri Kirişhane'ye taşıma kararı aldık, Türkiye yerinden oynadı. Denizli'de ise bu konu konuşulmuyor. Denizli halkının yapacağımız uygulamadan şikayeti yok" diyerek içkili yerleri il dışına taşıdı ve şehir merkezinde içkili yerlerin birçoğunu kapattı.
-Her yıl düzenlenen ve on binlerce insanın katıldığı Denizli Kefe Yaylası Şenlikleri’nde, 2008 yılından itibaren sigara ve içki içilmesi ve satılması yasaklandı.
-Ankara'da Büyükşehir Belediyesi, Göksu ve Mogan Parklarına "İçki satışı yasaktır" diye tabela astırdı.
-İstanbul'da da belediyeler içki yasağı yarışına girdi. Üsküdar Belediyesi, "vatandaşların rahat oturabilmesi" amacıyla halka açık yerlerde içki içenlere para cezası kesilmesi ve bu kişilerin adlarının belediyenin internet sitesinde teşhir edilmesi kararı aldı.
-Tarihi Moda İskelesi'nin restoranında içki servisi yasaklanınca da benzer ama daha kapsamlı ve uzun soluklu bir eylem yapıldı. Moda sakinleri haftalarca her cuma akşamı iskelede buluşarak içki yasağını topluca deldiler. Başbakan Erdoğan eylemcileri "Bunlar dünyayı o şişenin dibinden görenler" diye nitelendirdi ve içki içmeyenlere mahalle baskısı uygulandığını ileri sürdü.
-Yine İstanbul Galata’da içki içen vatandaşlara polis defalarca müdahalede bulunurken, yapılan saldırılar sonucunda alkol tüketimi yasaklanmaya çalışıldı.
-2009 yılında Çankırı’da da valilik şehir merkezindeki içkili yerlerin kapatılacağını açıkladı.
-2010 yılında Kabataş-Adalar seferi yapan vapurun, yolcuların içki içtiği öne sürülerek Kabataş'tan uzun süre kaldırılmadığı, başka bir vapurun gelip yolcuları almasından sonra Kınalıada'da polis tarafından içki araması yapıldığı ortaya çıkmıştı.
-2010 yılında AKP tarafından çıkarılan bir torba yasayla internet üzerinden alkol satışı yasaklandı.
-Ülke genelindeki neredeyse tüm sosyal tesislerde alkol satışı yasaklandı. Yasak ise birbirinden ilginç uygulamalara yol açtı. 2011 yılının Nisan ayında, Manisa'daki Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörlüğü yanındaki sosyal tesislerde iki yıldan bu yana faaliyet gösteren restoranda içki satışı yasaklandı. Rektörlük, konu içki olunca kendisini belediyeye ihbar ederek ilginç bir uygulamaya gitmişti.
-Kürtaj yasağına ilişkin eksi 1 yaş önersi getiren ve “anne tecavüze uğrasa da kürtaj yaptıramaz” diyen TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, konu içki yasağına gelince de halk sağlığına olan düşkünlüğünü göstermişti. Erdöl, alkollü içki satan işletmelerin isim isim listesini isterken, gelen tepkiler üzerine halk sağlığı için bu adımı attığını açıklamıştı.
-AKP’nin alkol satışlarına ve alkollü mekanlara ilişkin tutumuna ilginç bir örnek ise dizilere dönük müdahalesi olmuştu. Bu kapsamda Behzat Ç’nin rakı içmesi olumsuzluk teşkil ediyor denilerek yasaklanmak istenmişti.
- Geçtiğimiz Nisan ayında Afyonkarahisar Valiliği’nin aldığı kararla kentin tamamına yayılan bir alkol yasağı kararı hayata geçirildi. Yasak kapsamında ilk gün 25 kişiye para cezası kesildi.
- Afyon’daki içki yasağının ardından bir yasak da geçtiğimiz günlerde Mersin’in Anamur İlçesi’nden geldi. Buna göre artık Anamur şehir merkezinde de içkili mekân olmayacak.
(soL - Haber Merkezi)