2009 bütçesi meşalelerle protesto edildi

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Meclis Genel Kurulu’nda dün onaylanan 2009 Bütçe Yasa Tasarısı vesilesiyle, krize, yoksulluğa, işten atmalara, bütçeye ve AKP’nin politikalarına karşı tepki göstermek amacıyla birçok ilde meşaleli yürüyüş düzenledi.

soL (HABER MERKEZİ) TBMM Genel Kurulu&rsquonda d&uumln kabul edilen 2009 Yılı Merkezi Y&oumlnetim B&uumlt&ccedile Kanunu Tasarısı&rsquonı eleştirmek amacıyla yurdun &ccedileşitli yerlerinde meşaleli eylemler d&uumlzenlendi.

İstanbul&rsquoda
Taksim Tramvay Durağı&rsquonda bir araya gelen emek&ccedililer, &ldquoIMF i&ccedilin değil halk i&ccedilin b&uumlt&ccedile&rdquo talebiyle y&uumlr&uumld&uuml.

Devrimci İş&ccedili Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu emek&ccedilileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), T&uumlrk-İş Şubeler Platformu, T&uumlrk Tabipler Birliği (TTB) T&uumlrkiye Mimar ve M&uumlhendis Odaları Birliği (TMMOB) ve Herkese Sağlık G&uumlvenli Gelecek Platformu&rsquonun &ccedilağrısıyla ger&ccedilekleşen eylemde, DİSK Genel Başkanı S&uumlleyman &Ccedilelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, T&uumlrk Tabipler Birliği Başkanı Gen&ccedilay G&uumlrsoy, T&uumlrk-İş Şubeler Platformu, siyasi parti ve sendika y&oumlneticileri bulundu. Binlerce emek&ccedilinin bir araya geldiği eylemde &ldquoIMF Değil Emek&ccedililer Y&oumlnetsin&rdquo, &ldquoDirene Direne Kazanacağız&rdquo, &ldquoZam Zul&uumlm İşkence İşte AKP&rdquo sloganları atıldı.

Polis barikatı aşıldı, Filistin unutulmadı

Galatasaray Lisesi&rsquone y&uumlr&uumlmek isteyen emek&ccedililere karşı polisin barikat kurarak saldırı hazırlığı yapması dikkat &ccedilekti. &ldquoEmek&ccediliye değil IMF&rsquoye barikat&rdquo sloganı atan emek&ccedililer, pols yetkilileriyle g&oumlr&uumlşmeler sonrasında Galatasaray Lisesi&rsquone doğru y&uumlr&uumly&uumlşe ge&ccedilti. İstiklal Caddesi &uumlzerinde eyleme destek verildi, CHP Beyoğlu il&ccedile teşkilatı, eylemcilerin &uumlzerine beyaz karanfiller attı. Gazze&rsquoye İsrail saldırısı da protesto edilerek &ldquoFilistin Halkı Yalnız Değildir&rdquo sloganı atıldı.

Kapitalizmin karanlığına karşı meşalenin aydınlığı

Galatasaray Lisesi&rsquonin &oumln&uumlnde basın a&ccedilıklaması yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, T&uumlrkiye&rsquonin b&uumlt&uumln illerinde &ldquogezegeni yaşanmaz hale getiren kapitalizmin karanlığına karşı&rdquo meşalelerin aydınlığını haykırmak i&ccedilin bir araya geldiklerini s&oumlyledi.

Kapitalizmin krizinin d&uumlnyayı bir kez daha ucu belirsiz bir karanlığa s&uumlr&uumlklediğini ifade eden Evren, şimdiden y&uumlz binlerce insanın işsiz kaldığına dikkat &ccedilekti.

Psikolojik sorunu olanlar patronlar ve AKP
Başbakan Tayyip Erdoğan&rsquoın krizin &ldquopsikolojik&rdquo olduğu y&oumln&uumlndeki ifadelerine g&oumlnderme yapan Evren, &ldquoSermaye kesimi işten &ccedilıkarmalara &ccediloktan başladı bile. İstanbul, Bursa, Denizli, Gaziantep, Adana, Kocaeli, İzmir, Kayseri ve Konya gibi sanayinin geliştiği illerde işten &ccedilıkarılanların sayısı y&uumlzbinleri aştı. Bu mu psikolojik?&rdquo dedi. Doğalgaz ve elektriğe yapılan zamma, gıda fiyatlarındaki artışa emek&ccedililerin y&uumlzde yirmilere varan reel gelir kaybına değinerek &ldquobunlar da mı psikolojik&rdquo diye sordu.

Evren, asıl psikolojik sorunlu olanın, Başbakan Erdoğan&rsquoın &ldquoHepimiz aynı gemideyiz, ama beraber batmayacağız&rdquo mantığıyla emek&ccedili d&uumlşmanı ve g&uuml&ccedill&uuml yanlısı b&uumlt&ccedile olduğunu vurguladı.

&ldquoSe&ccedilimlerde fatura &oumldetenlere oy vermeyeceğiz&rdquo
Evren AKP&rsquonin b&uumlt&ccedilede eğitim ve sağlık başta olmak &uumlzere 3.6 Milyar YTL&rsquolik kesintiye gidilmesiyle &ldquo&uumlm&uumlk sıkmaya&rdquo başladığını s&oumlylerken, 29 Mart&rsquotaki yerel se&ccedilimlerde krizin faturasını emek&ccedililere &oumldetmek isteyenlere oy vermeyeceklerini vurguladı. Eylem basın a&ccedilıklamasının ardından sona erdi.

Eskişehir&rsquode DİSK, KESK, TMOBB, siyasi partiler ve demokratik kitle &oumlrg&uumltleri tarafından yapılan a&ccedilıklamada, piyasa dostu, sermaye aşığı, emek&ccedili d&uumlşmanı AKP&rsquonin, hayalperest 2009 b&uumlt&ccedilesini geri &ccedilekmesi gerektiği s&oumlylendi.

Yaşanan ekonomik krize ve işten &ccedilıkarmalara karşı DİSK, KESK ve TMOBB Eskişehir&rsquode de meşaleli bir y&uumlr&uumly&uumlş ger&ccedilekleştirdi. Y&uumlr&uumly&uumlşe TKP, Yurtsever Cephe, EMEP, &OumlDP, Halkevleri ve &ccedileşitli demokratik kitle &oumlrg&uumltleri destek verdi.

Birleşik Taşımacılık &Ccedilalışanları Sendikası (BTS) Şube Başkanı, KESK Şubeler Platformu d&oumlnem s&oumlzc&uumls&uuml Rıdvan Bozan tarafından okunan a&ccedilıklamada, k&uumlresel kapitalizmin krizinin b&uumlt&uumln d&uumlnyayı ucu belirsiz bir karanlığa s&uumlr&uumlklediği s&oumlylendi.

Neo-liberal politikaların insanlığı yoksullaştırdığının, adaletsizliği ve eşitsizliği katmerlendirdiğinin ifade edildiği a&ccedilıklamada, &ldquoBu kriz sanıldığı gibi sanal bir kriz değildir. Daha şimdiden d&uumlnyanın d&oumlrt bir yanında binlerce iş&ccedili işten &ccedilıkarıldı. Ama başbakan meseleyi hafife alan a&ccedilıklamalarını s&uumlrd&uumlr&uumlyor. Şimdi de kriz psikolojiktir diyor Erdoğan. Oysa sermaye kesimi işten &ccedilıkarmalara &ccediloktan başladı. İstanbul, Bursa, Denizli, Gaziantep, Adana, Kocaeli gibi sanayinin geliştiği illerde sayısı y&uumlzbinleri bulan işten &ccedilıkarmalar başladı ve s&uumlr&uumlyor. Bug&uumln Eskişehir&rsquode krizle birlikte işten &ccedilıkarılanların sayısı 5 bin kişiyi aşmıştır. Başbakan'a soruyoruz bunlar da mı psikolojik?&rdquo denildi.

A&ccedilıklamada, IMF emriyle b&uumlt&ccedileden, eğitim ve sağlık başta olmak &uumlzere 3,6 milyar YTL kesintiye gidilerek emek&ccedililerin sık boğaz edildiği s&oumlylendi. &ldquoAncak biz karalıyız &uumlm&uumlğ&uumlm&uumlz&uuml sıktırmayacağız! Başata h&uumlk&uumlmet olmak &uumlzere T&uumlrkiye&rsquonin egemenleri 29 kasım mitinginde toplanan 100 bini aşkın emek&ccedilinin b&uumly&uumlk bir kararlılıkla meydanlarda ortaya koyduğu tablodan gerekli desi &ccedilıkarmalıdır.&rdquo

İzmit&rsquote Emek ve Demokrasi Platformu &uumlyeleri, meşaleli y&uumlr&uumly&uumlş sonrası, krizin faturasını emek&ccedililere ve halka &ccedilıkarmayı &oumlng&oumlren 2009 b&uumlt&ccedilesini kabul etmediklerini a&ccedilıkladılar.

Platform bileşeni &oumlrg&uumltlerin &uumlyeleri, kentin doğu ve batı kesimindeki iki ayrı noktada toplandı. Doğuda Anıtpark Meydanı &oumln&uumlnde toplanan grupta KESK, DİSK, TKP, EMEP ve bazı meslek &oumlrg&uumltleri, batısında Merkez Bankası kavşağında toplanan grupta ise TMMOB, TTB, &OumlDP, SDP, Halkevleri ve diğer siyasal &oumlrg&uumltlerin &uumlyeleri yer aldı. Her iki koldan sloganlar eşliğinde başlayıp Sabri Yalım Parkı&rsquondaki İnsan Hakları Anıtı &oumln&uumlnde sona eren y&uumlr&uumly&uumlşte, &ldquoKrizin faturasını sermaye &oumldesin&rdquo pankartları taşındı.

Bor&ccedil &oumldeme b&uumlt&ccedilesi
KESK D&oumlnem S&oumlzc&uumls&uuml ve BES Şube Başkanı Akın Şişman, platform adına yaptığı a&ccedilıklamada, &ldquomali disiplin&rdquo adı altında sunulan 2009 b&uumlt&ccedilesinin faiz ve bor&ccedil &oumldeme b&uumlt&ccedilesi olduğunu savunarak, şunları s&oumlyledi: &ldquoHalkı dilencileştirmeyi esas alan sadaka b&uumlt&ccedilesidir. Kamu &ccedilalışanları i&ccedilin &oumlng&oumlr&uumllen y&uumlzde 4&rsquol&uumlk zamlarla emek&ccedili d&uumlşmanı bir b&uumlt&ccediledir. G&uumlvenlik ve savunma harcamalarına ayrılan aslan payı ile militer ve anti demokratik bir b&uumlt&ccediledir. H&uumlk&uumlmet, krize karşı, halkı hala tasarruf tedbirleri almaya &ccedilağırıyor. Ama, miktarı bile b&uumlt&ccedilede belli olmayan devasa oranlarda bir&ccedilok kaynağı savaş politikalarına aktarmaya devam ediyor. Bir tasarruf olacaksa, &oumlnce askeri harcamalardan işe başlamalı. Başta K&uumlrt sorunu olmak &uumlzere, sorunların demokratik ve barış&ccedilıl yollarla &ccedil&oumlz&uumlm&uuml esas alınmalıdır.&rdquo

Talepler
Şişman, krize, işten atmalara, zamlara, işsizliğe ve yoksulluğa karşı seslerini daha da y&uumlkselteceklerini dile getirerek, taleplerini ş&oumlyle sıraladı: &ldquoEmek&ccedilileri yoksulluğa, a&ccedillığa, halkı kamu hizmetlerinden yoksunluğa terk eden, sosyal devleti t&uumlm&uumlyle ortadan kaldırmayı ama&ccedillayan bu b&uumlt&ccedile geri &ccedilekilmelidir. Emek&ccedililer ve k&uuml&ccedil&uumlk esnaf &uumlzerindeki vergi y&uumlk&uuml azaltılmalı, asgari &uumlcret vergiden muaf tutulmalıdır. İşten &ccedilıkarmalar yasaklanmalı, herkese iş g&uumlvencesi sağlanmalıdır. Temel ihtiya&ccedillara yapılan t&uumlm zamlar geri alınmalıdır. Halkın eğitim, sağlık, ulaşım, konut, ısınma, su gibi yaşamsal ihtiya&ccedilları &uumlcretsiz hale getirilerek g&uumlvence altına alınmalıdır. T&uumlketicilerin kredi kartı, &ccedilift&ccedililerin kredi bor&ccedilları faizi silinmelidir. IMF ile anlaşma imzalanmamalı, imzalanmayacağı ilan edilmelidir.&rdquo

Mersin&rsquode bir araya gelen emek&ccedililere polis m&uumldahale etti.

2009 b&uumlt&ccedilesini protesto etmek isteyen emek&ccedililer, d&uumln saat 16:30&rsquoda Eğitim-Sen binası &oumln&uumlnden sloganlar ve meşaleler eşliğinde basın a&ccedilıklamasının yapılacağı taş bina &oumln&uumlne doğru y&uumlr&uumly&uumlşe ge&ccedilti. Eyleme destek vermek i&ccedilin toplanma yerine gelmeye &ccedilalışan Halkevi &uumlyelerini, polis, m&uumldahale ederek engellemeye &ccedilalıştı.

Eğitim-Sen binasının bulunduğu sokak girişini polisin barikatla kapatması &uumlzerine, basın a&ccedilıklaması Eğitim-Sen binası &oumln&uumlnde yapıldı.

KESK D&oumlnem S&oumlzc&uumls&uuml B&uumlro Emek&ccedilileri Sendikası Şube Başkanı Yusuf Kaya, polisin katı tutumuna ve yasal eylemlerini engellemelerine anlam veremediğini s&oumlyledi.

İzmir&rsquode, Kamu Emek&ccedilileri Sendikaları (KESK) İzmir Şubeler Platformu &uumlyeleri, İzmir&rsquoin Eşrefpaşa Selahattin Ak&ccedili&ccedilek K&uumllt&uumlr Merkezi &oumln&uumlnde toplandı. Yağmurun altında ger&ccedilekleştirilen eylemde, sloganlar atarak meşalelerle İzmir B&uumly&uumlkşehir Belediyesi&rsquone kadar y&uumlr&uumlnd&uuml.

Burada yapılan a&ccedilıklamada, KESK İzmir Şubeler Platformu D&oumlnem S&oumlzc&uumls&uuml Ramis Sağlam, d&uumlnyadaki ekonomik krizin iddia edildiği gibi basit bir finansal kriz olmadığını, &ldquoK&uumlresel kapitalizmin krizi&rdquo olduğunu savundu. Sağlam, T&uumlrkiye&rsquonin krizi hafif atlatmayacağını s&oumlyledi.

Sağlam, asgari &uumlcrette yapılan artışı da eleştirerek, &ldquoBu sefalet &uumlcreti bir kişinin aylık asgari ge&ccedilim harcama seviyesinin altındadır. Asgari &uumlcrette net artış 24 YTL civarındadır&rdquo diye konuştu. H&uumlk&uumlmetin &ldquokriz karşısında krizi yaratanların yanında yer almayı tercih ettiğini&rdquo s&oumlyleyen Sağlam, &ldquoH&uumlk&uumlmetin IMF emriyle b&uumlt&ccedilede eğitim ve sağlık başta olmak &uumlzere 3.6 milyar YTL kesintiye giderek halkın &uumlm&uumlğ&uumln&uuml sıkmaya başladığını&rdquo ifade etti.

Zonguldak
&rsquota Demokrasi Platformu &uumlyeleri, ellerinde meşalelerle Madenci Anıtı &oumln&uumlnde toplandı ve Gazipaşa Caddesi&rsquonden sloganlar atarak Valilik binası &oumln&uumlne kadar y&uumlr&uumld&uuml.

Samsun&rsquoda, S&uumlleymaniye ge&ccedilidinde toplanan TTB, KESK ve TMMOB &uumlyesi bir grup adına a&ccedilıklama yapan SES Samsun Şube Başkanı S&uumlleyman Bal, k&uumlresel kapitalizmin krizinin bir kez daha b&uumlt&uumln d&uumlnyayı ucu belirsiz bir karanlığa s&uumlr&uumlklediğini s&oumlyledi.

Sivas&rsquota KESK&rsquoe bağlı sendika &uumlyeleri ile bir grup &uumlniversite &oumlğrencisinin de yer aldığı grup kent meydanındaki Sel&ccediluk Parkı &oumln&uumlnde a&ccedilıklama yaptı. Meşaleler yakan ve h&uumlk&uumlmet aleyhine sloganlar atan grup &ldquoKrizin bedelini &oumldemeyeceğiz&rdquo yazılı pankart a&ccediltı. Grup adına a&ccedilıklama yapan KESK D&oumlnem S&oumlzc&uumls&uuml Mustafa &Ccediloban, 2009 yılı b&uumlt&ccedilesini sadaka, faiz ve bor&ccedil &oumldeme, antidemokratik ve emek&ccedili d&uumlşmanı olarak nitelendirirken, aynı yıl i&ccedilerisinde konfedearasyonlara &oumlnerilen artış oranının y&uumlzde 4 olarak &oumlng&oumlr&uumlld&uumlğ&uumln&uuml, oysa son &uuml&ccedil aydaki artışların bile bu oran karşısında u&ccediluruma neden olduğuna dikkat &ccedilekerek, ş&oumlyle dedi:

&ldquoYine asgari &uumlcrette yapılan artış T&uumlrkiye İstatistik Kurumu&rsquonca s

aptanan a&ccedillık sınırını bile karşılamaktan uzaktır ve komik seviyede kalmıştır. Petrol fiyatları bahane edilerek yapılan elektrik ve doğalgaz zamları, petrol fiyatları 150 dolardan 40 dolar seviyesine indiği halde geri alınmamıştır. AKP 2009&rsquoda y&uumlzde 4 b&uumly&uumlme &oumlng&oumlrmektedir. Bırakınız b&uumly&uumlmeyi, T&uumlrkiye ayağını yere sağlam basmayan AKP h&uumlk&uumlmeti ile bu politikalarla y&oumlnetilmeye devam ederse, &oumln&uumlm&uumlzdeki yıl k&uuml&ccedil&uumllme ka&ccedilınılmazdır. Piyasa dostu, militar, emek&ccedili d&uumlşmanı, hayalperest b&uumlt&ccedileye hayır diyoruz. Sosyal devleti ortadan kaldırmayı ama&ccedillayan bu b&uumlt&ccedile geri &ccedilekilmelidir.&rdquo

Adana&rsquoda 5 Ocak Meydanı&rsquonda toplanan &ldquoHerkese Sağlık, G&uumlvenli Gelecek Platformu&rdquo &uumlyeleri meşalelerle, İn&oumln&uuml Parkı&rsquona kadar sloganlar atarak y&uumlr&uumld&uuml. Bu sırada &ccedilevik kuvvet ekibi emniyet kordonu oluşturdu. KESK Şubeler Platformu D&oumlnem S&oumlzc&uumls&uuml Sinan Tun&ccedil, yaptığı a&ccedilıklamada, h&uumlk&uumlmetin ekonomide yanlış politikalar izlediğini, halkın giderek fakirleştiğini s&oumlyledi.

Bursa&rsquoda KESK, DİSK, TMMOB ve T&uumlrk Tabipleri Birliği (TTB) &uumlyesi bir grup, &Ccedilakırhamam semtindeki Timurtaşpaşa&rsquodeki belediye otob&uumls durağında toplandı. Grup, meşalelerle sloganlar atarak Şefik Bursa Resim Galerisi&rsquone kadar y&uumlr&uumld&uuml.

Antalya'da d&uumlzenlenen y&uumlr&uumly&uumlşe CHP'li belediye başkan adayı, eski Akdeniz &Uumlniversitesi Rekt&oumlr&uuml Mustafa Akaydın'ın şovu damga vurdu.

Antalya'da TRT Kavşağı'ndan başlayan y&uumlr&uumly&uumlş, meşaleler ve sloganlar eşliğinde devam etti. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı y&uumlr&uumly&uumlş, en &oumlnde y&uumlr&uumlyen sendikalar tarafından bir noktada bekletildi. İlk başta trafik nedeniyle durakladığı sanılan y&uumlr&uumly&uumlş&uumln, CHP'den Antalya B&uumly&uumlkşehir Belediye Başkan aday adayı olan eski Akdeniz &Uumlniversitesi Rekt&oumlr&uuml Prof. Dr. Mustafa Akaydın i&ccedilin olduğu anlaşıldı. Y&uumlr&uumly&uumlşe o noktada katılan Akaydın, kameralara poz vermeye başlayınca T&uumlrkiye Kom&uumlnist Partisi &uumlyeleri tepki g&oumlsterdi.

Burdur&rsquoda DİSK ve KESK&rsquoin &ccedilağrısıyla d&uumlzenlenen AKP karşıtı ortak basın a&ccedilıklamasına T&uumlrkiye Kom&uumlnist Partisi, Yurtsever Cephe &Oumlğrenci Birliği, Eğitim-Sen ve &OumlDP katıldı.
Burdur Cumhuriyet Meydanı&rsquonda ger&ccedilekleşen basın a&ccedilıklaması, saat: 17:30&rsquoda başladı. Basın a&ccedilıklamasını KESK Şubeler Platformu adına, Eğitim-Sen Burdur Şube Sekreteri Atila Kabak&ccedilı okudu.

A&ccedilıklamada, IMF politikaları ile &uumllkenin parsel parsel satıldığı s&oumlylenirken AKP&rsquonin bu noktada &uumllkeyi karanlığa g&oumlt&uumlrd&uumlğ&uuml belirtildi. AKP&rsquonin cevabını yerel se&ccedilimlerde emek&ccedili halktan alacağının ifade edildiği a&ccedilıklamada, &ldquo2009 b&uumlt&ccedilesi derhal geri &ccedilekilmelidir. Krizin faturası yapılan zamlar ile emek&ccedili halka &ccedilıkarılmıştır. Emek&ccedili halk AKP&rsquoye bu bedeli, yerel se&ccedilimlerde g&oumlsterecektir&rdquo denildi.

Basın a&ccedilıklaması &ldquoYa hep beraber ya hi&ccedil birimiz&rdquo, &ldquoAKP&rsquoyi istemiyoruz&rdquo, &ldquoSusma sustuk&ccedila sıra sana gelecek&rdquo sloganlarıyla sona erdi.