"16 Mart Katliamı" davasında zaman aşımı

İÜ Beyazıt Kampüsü önünde 7 öğrencinini öldürüldüğü katliamın davası yine zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü.

soL (HABER MERKEZİ) 16 Mart 1978'de İstanbul Üniversitesi (İÜ) Beyazıt Kampüsü önünde 7 ilerici öğrencinin öldürülmesi ile sonuçlanan bombalı ve silahlı saldırı ile ilgili olarak İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava zaman aşımından düştü.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklar Mustafa Doğan, Latif Aktı ve Özgün Koç hakkında, "16 Mart 1978'de bomba atarak ve silahla tarayarak 7 kişiyi öldürmek ve tasarlayarak öldürmeye kalkışmak" suçlarından 765 sayılı eski TCK uyarınca açılan kamu davasında zaman aşımı süresinin dolduğunu ve bu nedenle davanın, ''Zaman Aşımı'' hükmünü içeren eski TCK'nın 102/1 ve 104/2 maddeleri uyarınca düşürülmesine karar verdiklerini açıkladı.

30 yıl önce, İÜ Eczacılık Fakültesi'nden toplu çıkış yapan devrimci öğrencilerin üzerine bomba atılıp ateş açılması ile gerçekleştirilen saldırıda 7 öğrenci hayatını kaybetmiş, devrimcilerin cenazesine on binlerce kişi katılırken okul süresiz kapatılmış, DİSK ise 2 gün süreyle 2 saat iş bırakarak "Faşizme İhtar" eylemleri düzenlemişti.

Pek çok "faili meçhul" cinayette olduğu gibi bu olayda da saldırının gerçekleştirileceğinin polise önceden bildirildiği, ancak gerekli önlemler alınmadığı ortaya çıkmıştı. 1988'de başlatılan hukuk mücadelesi 1992 yılında suç duyurusuyla yargıya taşınmıştı. 1988'deki ilk davada katliamın hesabını soran avukatların sanık sandalyesine oturtulmasıyla yargı tarafını belli etmişti. 1995 yılında yeni sanıklarla İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci kez açılan dava da zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmüştü.

Olay sırasında görevli olan ve katillerin yakalanmasını engelleyen bazı polis ve askerler terfi ettirilerek ödüllendirilmiş, çok sayıda MHP yöneticisinin adının geçtiği dava sürecinde müdahil avukatlar MİT'e yaptıkları belge ve görüşme tutanaklarının sağlanması talebine olumsuz yanıt almışlardı.