Kaçak sanatçı: Koşarak kaçıyor ama sonra güzelliklerle bize geri dönüyor

Burçak Özoğlu

Blog: Spor

Pola Hadjipapa, Kıbrıs’ın sakin sokaklarında huzurlu bir atölyesi olan, üniversite çağında genç kız annesi,  orta yaşta bir kadın. Onu özel kılan, resimlerine sığınmayı değil, koşmayı hem de çok çok, uzun uzun koşmayı seçmiş bir sanatçı olması. İşlerini İngilizce Artist on the Run,  yani hem firardaki/kaçak sanatçı hem de koşuşturan sanatçı olarak çevirebileceğimiz bir başlıkla adlandırıyor. Pola ile tahmin edileceği üzere koşarken tanıştım! Birlikte dağlarda tepelerde kilometrelerce koştuk. Onun koşudaki yeteneği, inadı ve başarıları kadar sanatçılığı da beni hep etkiledi. Sizler de tanıyın istedim, kısacık sohbet ettim.

Koşucu Pola’yı biraz anlatsana? Nasıl başladın koşmaya?

Gençliğimde biraz utangaç biri olsam da genel olarak spora hevesliydim, yüzme ve bisikletin yanısıra koşmak da bana uygundu. Üniversiteden sonra Kıbrıs’a geri döndüm ve haftada birkaç kez olmak üzere koşulara devam ettim, ama yarı maraton (21,2 km) gibi daha uzun mesafelere geçmek ancak anne oluşumdan sonrasına denk geldi.  İşin büyüğü ise yaklaşık beş yıl önce gerçekleşti, önce maraton (42.2km) sonra da uzun daha da uzun koşmaya başladım. Kıbrıs Patika Koşucuları (Cyprus Trail Runners) grubuyla tanışmam da buradaki dağlarda koşmaya başlamamı ve iki tane harika ultra koşu (80km) tamamlamamı sağladı.

Kendine kaçak sanatçı diyorsun? Nedir arkadaki hikaye?

Ben resim ve kolaj yapıyorum, Kıbrıs’ta ve başka ülkelerde birçok sergim oldu. Koşu da, yaklaşık 25 yıldır hayatımda, yani ister istemez sanatımın da bir parçası oldu. Eskiden ikisini ayrı tutuyordum, ama son dönemde dağlarda patikalarda koşmanın hatta sokaklardaki koşuların ve tabi uzun mesafelerin büyüsü sonunda gerçek “ben”i bulmamı sağladı. Koşmak bana ilham veriyor, aklımı açıyor. İmgeleri, şekilleri görmemi sağlıyor, renklere ve resimlere dönüştürebileceğim duygulara ulaştırıyor. Bunun için kendime: koşturan, kaçan sanatçı diyorum, işin şakası da var tabi ama gerçekten kendimi öyle de hissediyorum. Ben hem koşucuyum hem sanatçıyım. Biri ötekine olanak sağlıyor ve de ayrılmaz bir bütün oluşturuyorlar!

Geçtiğimiz haftalarda bir başka koşturan sanatçıyla ortak işinizin tanıtımı oldu, ondan da bahseder misin?

Evet, güzel şeyler oldu. Şiir yazan bir koşucu arkadaşımla ortak bir çalışma yaptık, benim resimlerim ve onun şiirlerinden oluşan bir kitap yayınladık. “Koşu hakkında”!.. Kitap şimdilik sadece Yunanca ama yakında İngilizceye de çevirmeyi umuyoruz. 18 Kasım'da Lefkoşa Mağusa kapısında çok güzel bir etkinlikle tanıtımını yaptık.

Çok teşekkürler Pola, hep koş, çok koş ve aydınlığını bizimle hep paylaş!

Not: Pola Hadjipapa’nın işleri hakkında bilgi almak isterseniz, sosyal medyada “Artist on the Run” hesabında onu bulabilirsiniz.