soL nasıl yenilendi – 2: Haber sayfası tasarımımız

Yiğit Günay

Blog: Serbest Kürsü

soL’un yenilenmesine ilk tepkileri almaya başladık. Çok sayıda okurumuzdan tebrik mesajı geldi, hepsine teşekkür ediyoruz. Yine çok sayıda okurumuz karşılaştıkları hatalara dair notlar ilettiler, olabildiğince yanıt yazmaya çalışıyoruz, atladıklarımız varsa kusurumuza bakmasınlar.

İletilen hataların büyük kısmı yenilendiğimiz sırada farkında olduğumuz ve şu sıralar üzerinde çalıştığımız şeyler. Bunlarla ilgili bilgi notlarını ara ara soL’un Facebook sayfasından geçiyoruz, takip etmenizi öneririz.

Hepinizden hataları iletmeyi sürdürmenizi istiyoruz. [email protected] veya [email protected] adreslerine e-posta yollayabilirsiniz. Bu mektuplarınızda kullandığınız bilgisayar, tablet ve mobil cihazın markası, işletim sistemi, tarayıcı adı ve mümkünse ekran görüntüsü eklemeniz sorunları anlayıp çözmemizi çok kolaylaştırır.

İlk yazıda soL’da navigasyonu kolaylaştırmak için attığımız adımdan bahsetmiştik. Bu yazıda, gelen kimi tepkilere de değinerek, soL’un haber sayfalarının tasarımını nasıl bir mantıkla yaptığımızdan bahsedeceğiz.

Kimi okurlarımız, özellikle soL’un eski sitesinin müdavimleri, yazı karakterlerini çok büyük bulduklarını söyledi.

Evet, yazı karakterlerimiz büyüdü. Fakat bunu tamamen kullanım kolaylığını göz önünde bulundurarak yaptık.

Öncelikle, sizlerle bir yorum paylaşayım. soL’un müdavimlerinden, kimilerinizin Marmaray tartışmalarında ifade ettiği uzman görüşlerinden hatırlayacağınız demiryolcu dostumuz Rıza Behçet Akcan, Facebook sayfamızda şu yorumu yaptı: “Ben ayrıca teşekkür ederim, çünkü bir gözüm %10 gördüğü için 1,5 - 2 puntoyu sökmek bana işkence oluyordu. Bana söz vermiştiniz, sözünüzü tuttunuz. Şimdi çok iyi.”

soL’un müdavimleri arasında, geç yaşına ragmen bilgisayar okur yazarlığını sökmüş çok sayıda gazete okuru var. Bu okurlarımızı düşünmek zorundaydık.

Fakat, yazı karakterlerinin büyümesinin, tüm okurları ilgilendiren bir yanı da var. Bilgisayar teknolojisi sürekli gelişiyor. Ekran çözünürlükleri giderek artıyor, ekranlar pratikte büyüyor. soL’un ziyaretçileri arasında en yaygın kullanılan ekran çözünürlüğü 1366x768 ve bundan daha büyük ekranlar da yoğun olarak kullanılıyor.

Ekranın büyüklüğü, okurun gözüyle ekran arasındaki mesafeyi de belirliyor. Mobilden okurken telefonu yüzünüze ne kadar yakın tuttuğunuzu ve masabaşında bilgisayara bakarken gözünüzle bilgisayar arasındaki mesafeyi düşünün… Tüm bu değişkenleri göz önünde bulundurduğumuzda, yazı karakterlerini büyütmenin kullanım kolaylığı sağlayacağını gördük. Zaten dünyadaki önde gelen haber sitelerini incelerseniz, puntoların epey büyüme eğiliminde olduğunu fark edeceksiniz.

Bununla bağlantılı bir başka nokta, satır aralığı. İki satır arasındaki mesafe, dijital ortamda yazı okurken, basılı yayınlardaki geleneksel mesafe olduğunda gözü daha fazla yoruyor. Bu nedenle satır aralarını, yazı karakterinin yaklaşık yüzde 160’ı olarak ayarladık.

Hedefimiz hep daha rahat okunur bir haber sayfası yaratmaktı. Türkiye’deki diğer haber sitelerinin aksine, olabildiğince ferah bir yazı alanı istedik. Bu nedenle yazı alanının sol tarafında boşluk bıraktık. Sayfanın en solundaki Tüm Haberler bloğunu koyu bir renk yapmamız da, kontrast yaratarak yazı alanını daha ferah algılanabilir hale getirmek içindi.

Yazı alanının solunda bıraktığımız boşluk, yalnızca ferahlıkla ilgili değil. Bu alanı, haberlerimizle ilgili fotogaleri, metin içi spot, video gibi ek unsurları metin alanına “enjekte etmek” için de kullanıyoruz. Bu ek unsurları çok önemsiyoruz. Dolayısıyla öne çıkarmak istiyorduk. Boşluk, bize bunu sağladı.

Bilgisayar kullanıcılarının gözleriyle ekranı nasıl incelediğini takip eden, İngilizce’de “heatmap test” denilen araştırmalar, bilgisayar okuyucusunun metin alanlarını aslında “okumadığını”, sol taraftan aşağı doğru “taradığını” gösteriyor. Sık paragraflar, arabaşlık kullanımı, maddeleme bu okur alışkanlığına daha rahat uyum gösteriyor. Bu veriler ışığında, metin alanımızda en fazla dikkat çeken bölgenin bu boşluğu birdenbire işgal eden unsurlar olacağına karar verdik.

Henüz bu olanakları istediğimiz ölçüde kullanamıyoruz. soL editörleri, giderek bu olanakları daha verimli kullanır hale gelecek. Umarız haber sayfalarında arzu ettiğimiz okuma kolaylığını sağlayabilmişizdir.