soL nasıl yenilendi – 1: Erişim kolaylığı

Yiğit Günay

Blog: Serbest Kürsü

Ve soL’u yeniledik...

Baştan söyleyelim, noktayı koymadık. Aslında bir başlangıç yaptık.

Noktayı koymadık çünkü, birincisi, koyamadık: Başlangıç için planladığımız kimi detayları tamamlayamadık. Örneğin, yazılarımızın sosyal medyada paylaşma butonları istediğimiz şekilde oturmuş değil. Benzer kimi eksiklerimiz var. Bu bakımdan, sanıyorum, hiçbir zaman “noktayı koyduk” demek mümkün değildir. Her zaman iyileştirilecek şeyler olur, bulunur.

İkincisi, soL’da yarattığımız dönüşümün kimi bölümlerini, henüz proje aşamasındayken ileri vadelere takvimlendirmiştik zaten. Bunlar özellikle yeni haber sunum biçimlerimizle, interaktif içeriklerimizle bağlantılı. İlk örneklerden biri olarak, Erman Çete ve Turgut Yıldız’ın hazırladığı “Suriye’de Muhalif Gruplar” haberimize göz atabilirsiniz. Yakın zamanda, çok daha ilginç, etkili interaktif içeriklerle karşılaşacaksınız soL’da.

Daha yeni başladık!

Teknolojinin olanaklarıyla, gerçeğin kavgasını verme istekliliğimizi buluşturmayı başardık. soL’da yarattığımız dönüşüm, Türkiye’deki hiçbir haber sitesinin denemediği yönler barındırıyor. Daha doğrusu, henüz denemediği: Biliyoruz ki, soL’un yenilenmesiyle birlikte, bir süre sonra Türkiye’de soL’un girdiği yönelime daha fazla internet sitesi girecek, göreceğiz.

Yaklaşık 4 aylık bir çalışmanın ürünü, soL’un yenilenmesi. Bizim açımızdan, şimdiden bir başarı hikayesi... Kısa zamanda, büyük işler başardık. Bu sebeple, tasarım ve programlama işlerimizi yürüten arkadaşlarımıza soL ekibi adına teşekkür etmeyi borç bilirim.

Önümüzdeki günlerde soL’un yenilenmesinin çeşitli boyutlarını ele alacağız. Bu süreçte edindiğimiz deneyimi aktaracak ve tartışmaya açacağız. Çünkü, temel kural şu: İnternet dünyasında tek bir doğru yaklaşım yok. Bunu deneyerek, okurlarımızı izleyerek, dinleyerek, tartışarak bulmak zorundayız. Bunun için de kendimizi olanca açıklığıyla okura anlatacağız.

Navigasyon: Denenmemiş bir çözüm önerisi

soL Portal’ın eski halinde en büyük sorunumuz, sitemize gelen okurların çok az sayfa okumasıydı. Okurlarımızın çoğunluğu, diğer haber sitelerinde olduğu gibi, ana sayfamıza değil, genelde sosyal medya üzerinden, haber sayfalarımıza geliyor. Eski sitemizde, haber sayfasına gelen okuru sitede başka içerikler okumaya teşvik edecek hemen hiçbir şey yoktu.

soL’un önceki dönemde günlük ortalama 100 bin ziyaretçi sayısına oturduğu günlerde, ziyaretçi başına okunan sayfa sayısı çok düşüktü.

Alt sayfalarda, okurun gündemde olan haberlere erişimini çok kolaylaştıracak nasıl bir sistem oturtabiliriz? En çok buna kafa yorduk.

Bulduğumuz çözüm, sitenin solunda gördüğünüz “Tüm Haberler” bloğu oldu. Burada siteye son girilen son 100 haberimizi göreceksiniz.

Bu haberlerden birine girdiğinizde, söz konusu haber listede üste çıkıyor ve kırmızı bir okla işaretleniyor. Dilerseniz, bu Tüm Haberler bloğunda 100 haberin de başlığına göz atıp, istediğinize girebilirsiniz.

Bu mantığı, radikal bir yenilikle birleştirdik: Bu listede yer alan bir haberi bitirdiğinizde, hiçbir yere tıklamadan, bir sonraki haberi okumaya geçebiliyorsunuz. Bu hareket, listedeki 100’üncü habere gidene kadar sürüyor.

Bu yapının, birçok okurumuza yabancı geleceğinin farkındayız, zira yepyeni bir sistem kurduk. Fakat okurumuzun kısa sürede bu sisteme alışacağını ve soL’da, diğer sitelere göre çok daha rahat bir haber okuma deneyimi yaşayacağını düşünüyoruz.

Navigasyon konusundaki sıkıntılarımız tamamen ortadan kalktı mı peki? Hayır. Örneğin sayfa tepeliği (header) düzenlememizde en uygun çözümü bulamadığımızdan eminiz. Haber etiketleme ve belli konuları okurun önüne topluca getirme özelliğimizi geliştirmeliyiz. Bir vadede soL, okura özel içerik sunabilme yoluna girmeli. Bunları adım adım, sizlerin siteyi kullanma alışkanlıklarını inceleyerek gerçekleştirmeye çalışacağız.

Umarız soL’daki yenilenmeyi beğenirsiniz.

Yalanın sesini bastırmak, soL’un, gerçeğin sesini yükseltmek için...

Bu daha başlangıç!