Milli birliği bozanlar

Özgür Akış

Blog: Serbest Kürsü

Metal işçileri toplu sözleşme masasından grev kararıyla kalktılar hem de örgütlü bir şekilde, işyerlerinde yapılan grev oylamaları evet kararıyla perçinlendi. Birleşik Metal İş sendikası taleplerini masada pazarlık edip orada noktalandırmadı.

Bu önemli 15 bin metal işçisi, sendikasıyla yani örgütlü gücüyle üretimden gelen gücünü kullandı.

İlk gün grev coşkuyla başladı.

Biz bu yola baş koyduk geri dönüş yok sloganlarıyla inledi işyerleri, ikinci gün apar topar bakanlar kurulu kararıyla grev 60 gün ertelendi.

Türkiye’de grev hakkı yasal mevzuatlar gereği sadece hak grevi olarak tariflenir. İşçi sınıfı toplu sözleşme masasında, yüksek hakem heyeti vb işlemlerin yani işverenle yürüttüğü pazarlığı sonuna kadar zorlayarak sonuç alamazsa grev kararı alır.

Siyasi bir taleple mesela grev kararı alamaz.

İşçi sınıfı siyasetini ekmek kavgasıyla sınırlandırıp bunun dışına çıkmamakla hükümlüdür. Siyasi iktidar ise ekmek kavgasını üretimden gelen gücünü kullanarak gösteren emekçilere, siyasi bir kararla milli birliğe zarar verdiği gerekçesiyle hak grevini de yasaklayabilir.

AKP iktidarı ve onun benzeri siyasi iktidarların varlık sebebi sermaye sınıfıdır. Onlar çıkarları doğrultusunda siyasetin belirleyicisi işçi sınıfı ise seçimler dışında siyasetle ilgilenmemesi gereken tekil kişiler olarak yaşamlarını sürdürmesi beklenen bir tabaka.

Türkiye’de AKP ile sermaye sınıfı siyasette yol arkadaşlığı yapıyor. Bu yol arkadaşlığı yaşanacak olan bir siyasi krizle noktalanma olasılığı yüksektir. Eskisi gidip yenisi gelir kaldığı yerden yenisiyle de yol arkadaşlığı sürer. İktidar olan sınıfın değişmediği sürece de birlik içerisindeler aslında bunun zarar görmesi her iki taraf içinde yıkım olur.

O halde haddini aşıp grev kararı alan işçi sınıfının bir parçasına ve sendikasına bazı şeyler hatırlatılmalıydı siz milli birliği bozma girişiminde bulunuyorsunuz.

Bu greviniz örnek teşkil edip diğer sektörlere de sıçrarsa işverenlere olan karşıtlığınız iktidara, iktidara olan karşıtlığınızda işveren karşıtlığına dönüşürse burada birde bozuculukla kalmayıp nasıl yapacağınızı da öğrenirseniz siz ocağımıza ot tıkarsınız.

Milli güvenliği tehdit ettiği açık bu grevin, bunun başlangıç olduğu ve uzun bir nefes gerektiği de ortada, o zaman başladığımız işin bitişine kadar buradayız.