Haydi siyaset yapalım

Özgür Akış

Blog: Serbest Kürsü

Türkiye sosyalist solu, Dünya’da ve Türkiye’de siyasetin bir parçasıdır. Bunu belirleyen sadece sayısal gücü olamaz. Birde sadece hareket, dayanışma, özgürlük, demokrasi gibi kavramlara biçtiği rolle tutunamazlar. Tutunmasının temeli İdeolojik ilkesel duruşudur. Siyaset yapmasının engeli değil, doğruda durmasının sağlayıcısıdır.

İdeolojik mücadele verirken sol siyaset yapamaz mı? Bu siyasetten solun kaçışımıdır? Toplumsallaşmayı reddetmek midir?

Solun belirleyiciliği, üretim ilişkilerinde yaşanan değişimdi. Tarihin seyrini de değiştirmesiyle, nasıl sermaye sınıfını destekleyenler bir hat üzerinden siyaset yapıp toplumsallaşıp bir algı oluşturdularsa solda bundan kaçamaz.

Sağ siyaset deyince aklımıza neler geliyor, gericilikle milliyetçilikle kurduğu ilişki ve sonunda sermeyenin çıkarları doğrultusunda siyasi arenada kendilerine yer tutuyor olması.

Bu ideolojik başlıklarda taviz veriyorlar mı? Gericilikten taviz veriyorlar mı mesela, toplumun gericileşmesi için ellerinden geleni ardlarına koyuyorlar mı? Eğitimden, sağlığa, gericiliğin toplumsal yaşantının bir parçası olması için siyasetlerini çılgınca hayata geçirmiyorlar mı?

İktidarda olmalarının nedenini bu ideolojik başlıklarda yapmış oldukları başarılı siyasetin olduğunu unutmadan.

Bu ideolojik ve siyasi girdileri beraberce yapmaları onlara güç katıyor, zayıflatmıyor. Çok uzaklara gitmeden Meclisten çıkan son tezkere de MHP, iktidarı destekleyerek eksik tamamlamıştır.

Varlıklarını sağlayan sermaye düzenin eksik tamamlayıcısı olmalarıdır. Bunun adı da yapıcı muhalefet olarak topluma lanse ediliyor, alan razı satan razı bir durum oluşuyor.

Sağ ideolojisiyle siyasetini bir arada yapmaktan kaçmıyorken sol ne yapıyor?

Sol, siyaseti nasıl yapmalı o zaman? Mesela liberalizm bir ideolojik alan olarak siyasetini, özgürlük demokrasi gibi cici sözleriyle sola göz kırpıyor, bende fena bir ideoloji değilim ne dersin?  Hem karşılığımda var Dünya’da ve Türkiye’deki siyasi iktidarlarda bununla ayakta duruyorlar. Toplumsal karşılığımda var bir düşünün isterseniz.

Bir düşünelim. Avrupa Birliği fena bir proje değil demokrasimizin ve özgürlüklerimizin gelişmesi için Türkiye’nin burada olması gerekiyor. İktidarı bu başlıkta destekleyelim.

Devam edelim.

Kürt siyasi hareketi de çözüm süreciyle birlikte, yıllardır sürdürdükleri mücadelelerinin karşılığını aldılar. İktidar tarafından muhatap olarak kabul gördüler. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Türkiye siyasetinde aldıkları oy oranıyla bir yerde edindiler. Sol ittifak siyaseti neden yürütmesin ki? Siyasi dengelerde kendisine yer edinecek. Biz güçlenmek için sosyalizm fikrini insanların kabul etmesini mi bekleyeceğiz.

Kobane eylemlerinde bölgede Hizbullah hortladı. Gericilik Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi bölgede de eksikliğini hissettirmez bir durumda, YPG güçleri sınırdan geçerken “ Biji Obama “ sloganıyla objektiflere poz verirken, sol siyasette ittifak hayırlı uğurlu olsun.

Liberalizmle, milliyetçilikle, gericilikle, Emperyalizmle mücadele, yani sermaye düzeniyle mücadele ederken, büyümek bu başlıklardan taviz verilse bile büyümek kapsamak.

Hepsi birden sola göz kırpıyor seç beğen al, yâda tümüyle reddet, omurgaların sağlam olsun.

Uzun sürer belki sosyalizm fikrinin savunulması ve bu fikir doğrultusunda mücadele etmek.

Olsun. Vücudumuzun dengesi bozulmaz.

Tercih bizim.