soL'un Doğu Türkistan haberi neden bu kadar ilgi çekti?

Erman Çete

Blog: Serbest Kürsü

Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı Şincan Özerk Bölgesi/Doğu Türkistan'da yaşanan ve yaşanmayanlar, belirli periyotlarda Türkiye kamuoyunun gündemine gelir.

Genellikle milliyetçilerin ve İslamcıların bağırışları eşliğinde medyaya servis edilenlerin birçoğunda, abartmanın, çarpıtmanın ve emperyalist kara propagandanın izleri görülür.

Buradaki tuzak soru ise üç aşağı beş yukarı şudur: "Yalan haber olabilir ama ateş olmayan yerden duman çıkar mı?"

***

soL, son Doğu Türkistan kampanyasında, özellikle sosyal medyada dolaşıma sokulan görsellerin ve bir dizi haberin yalan ve uydurma olduğunu söyleyen bir haber yaptı.

'Doğu Türkistan' yalanları: İlgisiz fotoğraflar, kaynaksız haberler başlığıyla yayımlanan haberimiz, hızla sanal ortamda yayıldı ve daha önce benzerine çok sık şahit olmadığımız bir ilgi gördü.

1 Temmuz itibariyle (haberin yayımlanma tarihi 29 Haziran), haber 1 milyon kişi tarafından tıklandı. Portal tarihinin açık ara en çok okunan haberi olan bu çalışma, bugün de uzun süre anlık trafiğimizin birinci sırasında kalmaya devam etti.

soL, daha önce de birçok ses getiren habere imza attı. Peki, nasıl oldu da, ilk bakışta binlerce kilometre uzakta olması nedeniyle önemsizmiş gibi görünen Doğu Türkistan ile ilgili bir haber bu denli önemsendi?

***

Habere gelen tepkileri birkaç kategoriye ayırmak mümkün. Birinciler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının işlettiği Çin lokantasını basacak kadar kafasız olan faşistler. Bunlar, çekik gözlü görünce "Çinli şerefsiz" diyerek saldırıp kendini tatmin eden kişiler. 

Örneğin bu faşistlerden birinin bize yolladığı bir e-postada şöyle yazıyor: "eğer kansız o.ç. olmadığınızı iddia ediyorsanız bunları da yayınlarsınız.

"Bunlar" dediği linke tıkladığımızda, "PKK/HDP'nin Kobani yalanları" diye bir Facebook sayfasına yönlendiriliyoruz.

Başka biri şöyle yazıyor: "DOĞU TÜRKİSTAN YALANLARI İÇİN AYZIYORUM..HADİ BİR TANESİ HATALI OLUR 2 Sİ YALAN OLUR DA HEPSİ Mİ YALAN OLUR BE KARDEŞİM??YANİ KOMÜNİST ÇİN İN KIÇINA YARANMAK İÇİN ATMAYACAĞINIZ TAKLA YOK DİMİ?? BEN SİZİN TÜRK OLDUĞUNUZDAN ŞÜPHELİYİM KARDEŞİM"

Bir başkası, olayları karıştırıp Rusya ve İsmet İnönü'ye kadar geliyor: "Öncelikle sizi esefle kınıyorum.Bu haberi yapan arkadaş hiç hayatında orlara gitmiş midir yada bir uygurla iki kelime muhabbet etmiş midir.Çin büyük elçiliğinden alınmış bir metinle bunu haber diye dayatmanız oldukça küçük düşürücü bi durum.Hayatında moskovaya gitmemiş bi rusla oturup 2 kelime vodka ve kadın muhabbeti haricinde bir tek kelime etmemiş solcuların türkiyede kendini aydın diye tanıtıp insanları kandırması ismet inönü zmanından beri gelen bi alışkanlık.Bira festivali diyosunuz peki şuanda rusyada alkole karşı devletin resmen savaş açtığını ve akşam saat 9dan sonra alkol satışının yasak olduğunu ki tam 10 yıldır vede 18 yaşına gelmemiş gençlerin akşam 9dan sonra polis eşliğinde sokakta olması durumunda eve teslim edildiğini tabiki yazamak işinize gelmiyor."

Son olarak bir "Kürşad", ölü bebek ve köpek yiyen Çinlilerden bahsediyor: "Sosyal medyada doğu Türkistanla ilgili haberlerin biraz abartıldığı konusunda haklısınız. Ama sadece Rabia Hanımın amerikayla içli dışlı hallerine kızarak Doğu Türkistanda özgürlük mücadelesi veren esaret altında ki milyonlarca soydaşımızın çin emperyalizminde yaşadığı çileyi hafife almanız sanki kahpe çinin avukatı gibi davranmanız çin evladı havalarında olmanız, sırf ideolojik benzerlikten dolayı safinizi köpek yiyen ölü bebek yiyen... [devam ediyor]"

Faşistler dışında bir de AKP'liler var. Onlara göre soL, nerede bir ateist varsa onu destekliyor ve "kıskançlığından patlıyor": "sizin cin hayrilinizdami basladi once esat hayranliginiz simdide çin hayranliginiz ee sizdende bu beklenirdi zaten baskada bise beklenmezdi neden turkistanlilar musluman olduklari icin tabiki cinlilere hayran olacaksiniz esat ateist ee hakli olarak onu tutacaksiniz ama bu ak parti allah diyince siz cildiriyorsunuz secimde iktidar olamadi diye de zil takip oynadiniz hdp baraji gecti birden ataturkcu oldugunuzu unutup teroristlerin hayrani olmaklada yetinmediniz bizzat desteklediniz siz kimsiniz laik ataturkculermisiniz degil siz kimsiniz cumhuriyetcilermisiniz oda degil kimsiniz siz nerde bi adi hain terorist ateist var onun arkasindasiniz fazla sevinmeyin bu sevinciniz kisa surecek ak parti yine iktidar olacak ve rte yine baskan olacak sizlerde hasedinizden kiskancliginizdan patlamaniz dilegiyle"

Yeni Şafak gibi yandaşları, Türk Solu'nun yeni "akhi"si gibi meczupları saymıyoruz bile...

***

soL'un haberine en büyük teveccühü, "neye inanacağımızı artık şaşırdık" diyen yurttaşlar gösterdi. Birçok okurumuz, Doğu Türkistan kampanyası başladığından bu yana "işin içinde bir bit yeniği" olduğunu düşündüğünü söyledi. soL Doğu Türkistan haberini yapınca, "oh be" diyen de çok oldu.

İnternet ortamı faydalı bilgiler ansiklopedisinden çok bir çöplük olduğu için, hakikat ile sahteyi ayırt etmek her zaman mümkün olmuyor. Bizim de çeşitli nedenlerle, zaman zaman "trollendiğimiz", yanlış bilgiler verdiğimiz oluyor.

Bununla birlikte, Türkiye'deki en sıradan yurttaş bile, kimilerinin "komplo teorisyenliği" dediği, asgari bir "emperyalist propaganda" hassasiyetine sahip. Bu his, her zaman işe yaramayabilir; ancak uluslararası kavgalarda iyi bir başlangıç noktasıdır.

Zaten bu da bizi, son kategoriye getiriyor.

***

Türkiye ve dünyadaki 40 yıllık gericilik döneminin son safhasında, ilk başta solcular, "mürekkep yalamışlar" ve aydınlar çürüyor.

Omurgası zaten hayli narin olan ve siyaseti dayanışmacılıktan ibaret gören Türkiye solcusu, solculuğu yalnızca bir ahlaki pozisyon olarak görüyor ve yaşamını bucak bucak "mazlum" arayarak geçiriyor. En ortalama vatandaşta bulunan o yukarıdaki his, solcu için "emperyalizm her şeye kadir mi ya?" argümanındaki kadar saçmadır. 

Emperyalizm ve onun medya yalanları ciddiye alınmalıdır.

Girişte "tuzak" olarak nitelendirdiğimiz "ateş olmayan yerden duman çıkar mı" sorusu da tam bu nedenle genellikle solcular tarafından dillendirilmektedir. "Mesela hangi ateş?" diye sorulduğunda ise, "tamam, fotoğraflar yalan olabilir ama..." diyenler, her ne hikmetse yalan fotoğraflara ve uydurma haberlere başvurmaktan çekinmemektedir.

Türkiye'de solcu, başkalarının baskısı ve siyaseti "wishful thinking (hüsnükuruntu, temenni)" zannetmesi nedeniyle hep kendinden utanmaktadır. Solcunun kendinden utanmasının sebebinin faşistler ve AKP'liler olması ise, hazin bir durumdur.

soL, utanacağı bir şey yazmadı. Utanmak isteyenler, başından bu yana Alevi düşmanlarının eylemlere damga vurduğu Suriye'ye; NATO ve El Kaide tarafından tehdit edilirken, Taverga'da siyahiler etnik temizliğe maruz kalırken "Kaddafi Bingazi'dekileri öldürecek" yalanının taşıyıcılığını yaptığı Libya'ya; faşistlerin "devrim" yaptığı Kiev'e; ABD'nin fonladığı Hong Kong ve Venezuela eylemlerine; SYRIZA'nın bile söylemediği şeyleri onlara söyleterek "emeğin Avrupası"nı yarattıkları Yunanistan'a bakıp utanabilirler. 

***

Şincan/Doğu Türkistan haberlerimiz ise devam edecek. Suriye ve Irak'ta savaşan "Türkistan Ketibeleri"ni, AKP'nin Amerikancı Rabia Kadirleri bile cihat sevdasıyla nasıl korkuttuğunu soL'dan okuyacaksınız.

***

Meraklısına gereksiz not: Maocu değiliz.