Venezuela Seçimleri, Amerika medyası

Can Berk İzmirden

Blog: Serbest Kürsü

Dünyadaki en güvenli seçimleri yapan Venezuela hakkında genelikle spekülatif ve iki yüzlü haberler yapan Amerikan medyası, bugünkü Venezuela Ulusal Meclis seçimleri hakkında şimdiden peşin hüküm veriyor.

Örneğin Los Angeles Times gazetesinde dün yayımlanan bir haberde, 2002'de yapılan darbe girişiminde rol alan Venezuelalı muhalif lider Maria Corina Machado'nun Venezuela hükümetini "mafyatik ve askeri bir diktatörlük" olduğunu söylediği belirtildi. Her ne kadar yalanlasa da Machado, 2002 yılında yapılan darbe girişiminde darbe kararnamesini imzaladığı biliniyor.

LA Times muhabiri Mery Mogollon ise Machado'nun bunu yalanladığını söylüyor. Aslında Machado darbe girişimi öncesi katıldığı bir mitingde bir kağıdı imzaladığını fakat bunun darbe kararnamesi olmadığını belirtiyor. Ama mitingde çekilen bir videoda meşhur darbe kararnamesini imzalamak için katılımcıların çağrıldığı gösteriliyor. Yalancılığı ve iki yüzlülüğüne rağmen Machado sadece Mogollon tarafından övülmüyor, ayrıca diğer Amerikan gazetecileri tarafından da "cesaret" gösterdiği için övülüyor.

Bir başka örnek ise, The Daily Beast yazarı Jeremy Kryt'ın Wall Street Journal yazarı Mary Anastasia O’Grady'den alıntı yaparak Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun seçimlerdeki bir yenilgiyi kabullenmeyeceğini belirtmesi. Halbuki seçimlerin sonucunu tanıyacağını belirten bir açıklamaya imza atan Maduro, sadece muhalefetin herhangi bir darbe girişiminde ya da yoksullar için yapılan sosyal programları kesintiye uğraması halinde Anayasaya uygunluk içerisinde Bolivar Devrimini savunacağını belirtti. Ana muhalefet partisi ise seçimlerin sonucunu tanıyacağını belirten açıklamaya imza dahi atmadı.

New York Times'ta William Neumann tarafından yazılan makalede ise geçen ay öldürülen muhalif "aktivist" Luis Diaz'ın ölümünde hükümetin sorumluluğu var denildi. Diaz'ın yerel bir mafyada yer aldığı biliniyor. Hükümet ise ölümün mafyalar arası bir kargaşadan dolayı gerçekleştiğini belirtti. Huffington Post'tan Mark Weisbrot, hükümeti doğrulayarak öldürmeden hemen sonra hakikatin ortaya çıktığını söyledi. Fakat NYT ve diğer uluslararası medya kuruluşları (Amerikan Devletleri Örgütlerinin bürokratları ve Uluslararası Af Örgütü de hemen ölümüm politik olduğunu belirtti) Diaz ile ilgili bu bilgileri görmezden geldi.

ABD'li Demokrat aday Hillary Clinton da Diaz ile ilgili Venezuela hükümetini suçlamıştı. Obama yönetimi ise Nisan'da Venezuela'yı ABD'ye karşı ulusal bir tehdit olduğunu ilan etmişti. Capriles, Lopez gibi muhalif liderlerin katıldığı ve Machado ve Torrealba gibi diğer muhalif liderlerin de desteklediği 2002'de darbe girişimini de savunan ABD, yıllardır Venezuela'daki Bolivar Devriminin altını kazımak için çabalıyor.

Şu yazıdan özetlenmiştir: http://www.telesurtv.net/english/opinion/The-US-Medias-Mad-Rush-to-Pre-J...