Laik, bilimsel eğitim için çocuklarla...

Birleşik Haziran Güncesi

Blog: Serbest Kürsü

BHH İzmir Hatay/Güzelyalı Meclisi'nden, Özgür Sarı ile 13 Şubat'ta yapılacak boykot hakkında sohbet ettik...


Boykot'a sayılı günler kaldı. Nedir Güzelyalı'da durum?
BHH “Boykot” kararını alalı epey oldu. “Laik ve Bilimsel Eğitim İçin Ayaktayız” kampanyası biraz düşük tempoda başladı, sanırım yeteri kadar organize olamadık. Sadece Hatay / Güzelyalı'da değil genel olarak durum böyleydi.

Ancak hızla durumu toparladık. Sokağa çıktığımızda, insanlara eğitimdeki gericileşmeyi anlattığımızda, buna karşı Haziran'ın sözünü, boykotu konuştuğumuzda, açtığımız masalarda, yaptığımız ziyaretlerde velilerle yaptığımız görüşmelerde mücadele başlığımızın ne kadar büyük bir karşılığı olduğunu da yaşayarak görüyoruz.

Neler gördünüz mesela, deneyimlerinizi paylaşır mısınız?
Birleşik Haziran Hareketi İzmir Hatay / Güzelyalı Meclisi olarak 13 Şubat boykotunu örgütlemek için ilköğretim çağındaki çocuklarla yapacağımız çocuk etkinlikleri için velilerle görüştüğümüzde büyük ilgi görüyoruz, ısrarla bu tür etkinliklerin devamlı olması talebi dillendiriliyor.

Sebebi ise çok açık...

Bizlerin çocuklarının haftasonu gidebildiği piyano kursları yok, çocuklarımızın deneyler yapabildiği okulları, derslikleri yok, sanatla tanışmaları için fırsatları yok.

Ancak bunların bir eksiklik olduğunun farkında olan, çocukların aklına, aydınlığına güvenen, gericiliğe boyun eğmeyen, çıkış arayan insanlar var.

Sadece bu da değil, çocuklar için yapılacak etkinlikliklere nasıl katkı sunabilirim diyen insanlar da var.  Bu dayanışmanın kendisinin laik ve bilimsel bir eğitim mücadelesinin parçası olabileceğine inanan, birlikte iş yapmaya niyet etmiş Haziran Hareketi bileşenleri var.

Nasıl değerlendireceksiniz peki bu birikimi?
13 Şubat'ta çok daha detaylı ve geniş katılımlı bir alternatif eğitim programı planlıyor olmakla birlikte bu pazar boykotu örgütleyecek veliler ve onların güzel çocukları ile buluşuyoruz.

Çocuklar için ilk dersimiz okuyacakları öyküyü canlandırıp oynayarak öğrenecekleri yaratıcı drama dersi olacak. Ardından seramik dersinde hayallerini somut bir biçimde ifade etmeyi deneyecekler. Ailelerle ise aynı anda, önce çocuklarla iletişimi konuşup ardından 19. Şura Kararları'nın ne ifade ettiğini tartışıyor olacağız. Duymamış olan varsa tekrar duyuralım;

8 Şubat Pazar günü, 12:00'dan 16:00'a kadar Hatay soL Okur Temsilciliğinde gerçekleşecek olan etkinliğimize bütün semt sakinleri davetlidir...

Çocuklar, Pazartesi günü okullarına dönecekler. Tartıştıklarını, öğrendiklerini, ürettiklerini paylaşacaklar. Eminiz ki 13 Şubat Boykotuna yeni çocuklar ve veliler katacaklar..

Anlattıklarınız ve yapacaklarınız oldukça umut verici... Peki ya 13 Şubat'ta sonra?
“Kampanya sona erdi, artık herkes evine dönmeli, işimize bakalım...” diyecek halimiz yok. Elbette gericilik tehdidi 14 Şubat'ta sona ermeyecek.  “Bilimsel ve Laik Eğitim İçin” bu kampanya döneminin bakiyesine de sahip çıkarak tartışmaya, üretmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz.