Sevdalınız komünisttir

Edip Can

Blog: Kent Kültür Sanat

2 binleri biraz geçe örgütlü mücadeleye katıldığımda hem geçmişimizi bilmek hem de ayağımızın bastığı toprağı tanımak adına çokca SİP döneminden konuşurduk. Anımsadıklarımın hepsini tek tek yazmak uzun. Benden çok daha iyi anlatabilecekler de varken, bana düşmez.

O dönemde anlatılan, göz ucu ile bir kaç fotoğrafını görme fırsatı bulduğum bir kampanya vardı. Afişlemeleri de yapılmış, hiç doğru düzgün bir şeyini görmemiştim. “Sevdalınız komünisttir”. Nazım’ın şiirinin yaşayan halleriydik belki biraz da ondan mı bilmiyorum.  Çalışma hakkındaki her şeyi çok merak ederdim. Afişlerin tasarımı, kampanyanın çıkışı artık aklınıza ne gelirse. Zaman zaman da dillendirirdim bu merakımı.

O yılların üstünden zaman geçti ama aklımdan bu cümlenin, bu cümle ile bağdaşan yaşamların, daha güzel nasıl anlatabilirdi acaba etkisi hiç geçmedi. Bursa kalesinden bozma bir Türkiye’de yaşıyorduk hala. İş güç çok yoğundu. Parti daha da yoğun. Çoğunlukla günlerin nerede başlayıp nerede bittiğini dahi takip edemiyorduk, etmiyorduk. Nazım’ın dediği gibi ama biz gündelik yaşamlarımıza hapsedilmiştik yine de zincirlerimizi kırıp yatıyorduk her gece. Bir de üstüne sevdalık vardı ki sormayın.

Kim sevgilimle ilgili bir şey sorsa bütün sorulara aynı yanıtı vermek istiyordum. “Sevdalım komünisttir”. Komünist olmak çünkü insana dair bütün sorulara insanca, vicdanla, sevdayla yanıtlar verme biçimiydi. Bir akşam geç vakit eve gelirken hatırladım bu eski çalışmayı. Merakımı O’na da anlattım. Anlattığımı unutacak kadar vakit geçmişti aradan bir gün gördüğünüz fotoğrafı getirdi. Bunu dedi. Çok merak ediyordun. Görmek istemiştin dedi; özenli, hatırlayan yerlerinden öptüğüm.

Fotoğrafın içinde Nazım, içinde 1990’lı yıllarda komünist olmanın zahmeti, içinde 2000’lerde komünist olmanın da zahmeti. İçinde insan sevmek, içinde insanı biraz daha sevmek, içinde insanı çok sevmek. İçinde sevdalılık, içinde komünistlik. İçten içe tarihe karşı duyulan hafif gurur. İçinde sen, içinde ben. İçinde hepimiz. İçinde insan olmak, insan kalmak zahmeti.

Ellerimiz yanık bizim, vapur okşamaktan.
Sevdalın(ız) komünisttir.