Kafa Karıştıran Öyküler: Dünya Yuvarlaktır

Özlem Koç

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Amerika var mı, yok mu? Dünya yuvarlak mı? Masaya halı dersek ne olur? Zırhlı gergedanları bilmeden yaşayamaz mıyız?

Sorgulamak iyidir. Duyduğunu, okuduğunu olduğu gibi kabul eden ve sorgusuz, sualsiz bir sürünün parçası olan insan tehlikelidir. Bu nedenledir ki, çocuklara sorular sormak, onları düşünmeye ve soru sormaya teşvik etmek onların sürüden ayrılmasını sağlamak  için oldukça önemlidir. Bugün size bu konuda işinizi kolaylaştıracak, neşeli bir kitaptan bahsedeceğiz.

Çocuklara masal okuma fikri her zaman korkutmuştur beni. Belki de çocukluğumuzdan kalan Grimm Masalları travmasının bir sonucu olarak, klasik masallar yerine öykü kitaplarını tercih ettim hep. Doğrusu günümüz çocuklarının klasik masallardan pek hoşlandıklarını da sanmıyorum zaten. Yatakta yatan kurdu tanımayan kırmızı başlıklı kızı son derece aptal buluyor, gece yarısı balkabağına dönüşen araba fikri yerine, süper kahramanları daha cazip buluyorlar gibi geliyor bana. Açıkçası bence de pek zekice kurgulanmış eserler değil bu masallar.

Tüm bu nedenlerden dolayı, insanın kafasında farklı şimşekler çaktıran, daha önce hiç düşünmediği yoldan düşünmeye zorlayan öyküleri tercih ettim. Hem kendim için, hem de çocuklarıma okumak için.  Bunlardan biri de aslen İsviçre’li olan ama Çağdaş Alman Edebiyatı’nın önde gelen yazarlarından kabul edilen Peter Bichsel’in 1970 yılında Alman Gençlik Kitabı Ödülü’nü alan 'Kindergeschichten' isimli kitabı.

Aylak Adam Yayınevi tarafından 'Dünya Yuvarlaktır' ismi ile basılan kitapta 7 tane öykü var. Her biri bambaşka bir zeka oyunları ile dolu, her birinde yepyeni ve eğlenceli keşifler yapabileceğiniz komik öyküler. Çocuklara en çok da, duyduklarını, okuduklarını sorgulamayı öğütlüyoruz ya, bunların en eğlenceli yöntemini bu kitapta bulabilirsiniz.

Her kelimenin yerine başka bir kelimeyi kullanarak, bir anlamda yeni bir dil ortaya çıkaran bir adamın hikayesi ile başlıyor kitap. Sonraki hikaye gerçekte Amerika diye bir yerin olmadığını anlatıyor, ister inanın, ister inanmayın. En son hikayede ise dünyanın yuvarlak olup olmadığını anlamak için ilginç bir yöntem kullanan bir adamın öyküsünü okuyoruz. Diğer hikayelerden bahsetmeyeceğim, ama hepsinin de ayrı ayrı çok keyifli olduğunu söyleyebilirim.

Kitapta bolca kelime oyunu da var. Bu da çeviri ekibinin bir başarısı, zira kelime oyunlarını çevirmek oldukça zor bir şey olmalı. Çeviri ekibi dedim çünkü bu kitap Mehmet Tahir Öncü editörlüğünde, Ege Üniversitesi Almanca Mütercim-Tercümanlık Bölümü’nü ilk mezunlarından oluşan oldukça kalabalık bir ekip tarafından çevrilmiş.

Verili şeyleri olduğu gibi almaya ve tüketmeye fazlasıyla meyilli dijital kuşak çocuklarını, kafataslarının içindeki nöronları daha verimli kullanmaya teşvik edecek, sonuçta da hem dil, hem espiri yeteneklerini geliştirecek, hem de sorgulamayı, düşünmeden kabul etmemeyi öğretecek  bu kitabı çaktırmadan başuçlarına koymak iyi bir çözüm olabilir. Daha da iyisi birlikte okuyup, birlikte gülüp, düşünmek olabilir. Yoksa çocuğunuza neden bir çocuk kitabını okurken bu kadar keyif aldığınızı açıklarken zorluk yaşayabilirsiniz.

Yazar: Peter Bichsel

Aylak Adam Yayınevi

Mayıs 2014

Çeviri Editörü: Mehmet Tahir Öncü

73 sf. , 10+ yaş