İnadına bilim, inadına bilimsel eğitim!

Özlem Koç

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Her gün ama her gün, gayet planlı bir şekilde eğitim sistemimizi gericileştiren bir adım daha atılıyor. Üniversiteleri saran gerici kadrolaşma, bilim kurumlarının başına bilimle uzaktan yakından alakası olmayan kişilerin getirilmesi, vaktiyle kanıksadığımız şeyler olmasaydı, zamanında mücadele edebilseydik, belki de bugün anaokullarına kadar uzanan yobaz dilleri duymuyor, zorunlu din eğitimi, zorunlu Osmanlıca ve çocuk gelinleri konuşmak  yerine bütün çocuklara bilimsel hikayelerle evreni, rüyaları ve zihnimizin muhteşemliğini anlatıyor olurduk. İyi ki bunu yapan birileri var da, bunca gericiliğin, yobazlığın içinde en azından çocuklarımızın dünyasına ışık oluyor.Bize düşen de çocuklarımıza bunları okuturken, onların aydınlık geleceği için mücadele etmek oluyor.


İşte Evren!, Rüyalar Fabrikası, Zihnimin Kutucukları…

Esen Kitap’tan henüz bir ay önce çıkan Minik Bilgeler Serisi’nin üç kitabından bahsediyorum.  Serinin her kitabı, o konuda uzman olan bir bilim insanı/yazar ile bir sınıfın öğrencileri arasındaki bir sohbetin ürünü.

Serinin ilk kitabı olan İşte Evren’de dağ gezintisine çıkmış bir ailenin sohbeti üzerinden dünya, evren ve galaksiler üzerine çeşitli sorulara yanıt buluyoruz. Kitabın yazarı olan  Jean-Philippe Uzan Fransa ulusal araştırma merkezi CNRS’de fizik araştırmacısı ve Paris Astrofizik Enstitüsü’nde de çalışmaktaymış. Özellikle yerçekimi ve evrenbilim konuları üzerine araştırmalarıyla tanınmaktaymış.

Rüyalar Fabrikası’nda ise yine keyifli bir öykü üzerinden rüyaların gizemini, son derece yalın ve bilimsel açıklamalarla çözüyoruz. Bu kitabı yazan ve aynı zamanda biyolog ve psikolog olan Sophie Schwarz, Cenevre Üniversitesi Nörobilim bölümünde bir araştırma grubunun yöneticiliğini yapıyormuş.

Serinin son kitabı olan Zihnimin Kutucukları ise “hafiza” denen bilinmezliğin aslında nasıl da somut, görüntülenebilir ve beslenebilir bir olgu olduğunu anlatıyor. Yazar Francis Eustache,  Nöropsikolog ve EPHE’de (Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu) bölüm başkanı, aynı zamanda Caen Üniversitesi’nde, bir araştırma grubunun yöneticiliğini de yapıyormuş.

Bütün bunlara ek, karakterlerin Türkçe isimlere sahip olması da bu kitapların artılarından bir diğeri.  Tanıdık isimler, çocuklar için son derece kolaylaştırıcı olduğu gibi – bu çocukların isimleri akıllarından tutmak zorunda kalmasından ziyade asıl konuya odaklanmalarını kolaylaştırdığı için çok önemli. Yine her kitabın sonunda, o kitaptaki konuyla ilişkili minik oyunlar çok eğlenceli ve kesinlikle algılamayı kolaylaştırıyor.

Bunun dışında büyük ve farklı bir font görsel açıdan oldukça neşeli durmuş. Resimlerin azlığı bu nedenle hiç de rahatsız edici değil. Zaten kitabın hedef kitlesi de resimli kitaplar okumayı henüz bırakmış, 9-12 yaş arası minik meraklı bilgeler. Bu seri salt minikler için değil, büyükler de bu kitaplardan epeyce şey öğrenebilir.

Sanılanın aksine, bilimsel konular yetişkinler için olduğundan daha fazla anlaşılmaz değildir çocuklar için. Bu nedenle çocuğunuzun zihni eğitim sistemi denen köreltici, daraltıcı ve hatta geriletici tornadan henüz çıkmadan, bu kitapları okumasında fayda var. Bunun dışında bir yetişkin olarak  karşılaşmanız muhtemel sorulara, ne kadar basit ve anlaşılır cevaplar verebileceğinizi de göreceksiniz.  Bu nedenle bu kitapları, serinin hitap ettiği yaş aralığına aldırmadan herkes okumalı.


Minik Bilgeler Serisi

Genel Yayın Yönetmeni : Özlem Özdemir

İşte Evren!

Yazar adı : Jean-Philippe Uzan
Çizen : Pascal Lemaitre
Çeviren : İbrahim Şahin
Editör : Nihal Ünver
Grafik uygulama : Eren Taymaz

Rüyalar Fabrikası
Yazar adı : Sophie Schwarz
Çizen : Cecile Gambini
Çeviren : İbrahim Şahin
Editör : Nihal Ünver
Grafik uygulama : Eren Taymaz

Zihnimin Kutucukları
Yazar adı : Francis Eustache
Çizen : Odile Graumer
Çeviren : Hasan Doğan
Editör : İbrahim Şahin
Grafik uygulama : Eren Taymaz