Büyüyünce ne olmalıyım?

Özlem Koç

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Başka kültürlerde de böyle midir bilmiyorum ama bizim kültürümüzde çok sorulan bir sorudur.

“Büyüyünce ne olmak istiyorsun?”

Her çocuk birçok kereler karşılaşmıştır bu soruyla. Cevap özellikle erken çocukluk döneminde genellikle daha hayalcidir; ejderha avcısı, süper kahraman, prenses, uzaylı gibi. İlkokul dönemi civarında ise tercih edilen meslekler çocukların öykündükleri büyüklere veya ilgi alanlarına göre değişir; üniformasını beğendiği için itfaiyeci, bilinmezliğe duyduğu merak nedeniyle kozmonot, hayvanları sevdiği için veteriner, annesini güzelleştirdiğini düşündüğü için kuaför olmak isterler.

Pek farkında olmasak da, bu soru hep akıllarını kurcalar çocukların. Üstüne bir de toplumsal dayatmalar ve belirlenimler girince işin içine, soru beş bilinmeyenli denkleme dönüşür. “Doktor ol torunum, bana bakarsın” diyen anneanneler, “benim oğlum topçu olacak” diyen dedeler bir yandan; “aman çocuğum, para kazanacağın bir mesleğin olsun, resmi, müziği hobi olarak da yaparsın” diyen ebeveynler diğer yandan tam da benliğini bulma kaygısının güdüldüğü zamanda iyice çıkmaza sokar çocukları. Eee bir de popüler meslekler var, o dönem için toplumca saygı gören, el üstünde tutulan meslekler. Doktorlar, öğretmenler misal hep baş tacıdır. Yani gerçekte ne kadar zor koşullarda çalıştıkları, ne kadar sömürüldekleri değil, titrleri önemlidir. “Falancanın oğlu mühendis çıkmış”, “filancanın kızı mimar olmuş” gibi sohbetlere tanık olan çocukların üstünde bu konuda bir baskı oluşmaması imkansızsdır.

Kitap tanıtacaktık değil mi? Pedagojik tespitlere dönüştü yazı. Kitabımıza dönelim o zaman.

“Büyünce Ne Olmalıyım?”

Büyük Rus Şairi Vladimir Mayakovski, tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber 1900’lerin başında yazmış olmalı bu kitabı. Kitap uzun bir süre sonra tekrar ve tam haliyle Türkçe’ye Aylak Adam Yayınları tarafından çevirildi. Son derece sade bir şekilde resimlenen kitabın çevirisi özellikle dikkat çekici. Rusça’dan Türkçe’ye çevrilen bu metindeki şiirsel unsurlar o kadar başarılı korunmuş ki, okuyunca insan “acaba doğrudan Türkçe yazılmış bir şiir mi bu?” diye düşünmeden edemiyor.

Mayakovski kitapta farklı mesleklerin, marangozluğun, doktorluğun, işçiliğin, biletçiliğin ve başka mesleklerin değer katan ve bu meslekleri vazgeçilmez kılan yanlarına dikkat çekerek, aslolanın emek vermek olduğunu, emek verdiğin sürece yaptığın her işin değerli olacağını vurgulamış ve çocuklara keyif alacakları işi meslek olarak seçmelerini öğütlemiş. Mayakovski’nin de dilediği gibi; çocuklarınızın keşfeden, sorgulayan, cesur ve eğlenen bireyler olarak yetişmesi için keyifli okumalar.

Büyüyünce Ne Olmalıyım?

Yazar: Vladimir Mayakovski

Çeviri: Fatih Çelik

Aylak Adam Yayınları

Unutma Beni Kitaplığı

4+ yaş