Masal Battaniyesi’nde tüm çocuklara yer var

Özlem Ergüz Koç

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Bu günlerde yüzümüzü bir pencereye döndüğümüzde, -evin penceresi, televizyon penceresi, bilgisayar penceresi veya cep telefonu penceresi fark etmez- yüreğimiz sıkışıyor. Bıraksanız sokakta hep beraber “birdir bir, ikidir iki...” diye uzun eşek oynayacak yaşta gençler, birer ikişer ölüyor. “Aldım, verdim, ben seni yendim” diyerek takım kurmuyor, birbirlerini vuruyorlar. Saklambaç oynamak için değil, ölümden korunmak için saklanıyor artık çocuklar.

Ve bizler, yüreği umut dolu, kucakları tüm çocukları sığdırabilircesine geniş olan bizler, içimizi ısıtacak öyküler arıyoruz çocuklarımıza. Çünkü onlar korkmayı, nefret etmeyi, ölmeyi değil, hayal kurmayı, sevmeyi, yaşamayı hak ediyorlar.

Bu yüzden içimizdeki karanlığı bir kenara itip, sıcacık, yumuşacık bir sevgi ve paylaşma öyküsü seçtik bu sefer kitaplığımızdan; “Masal Battaniyesi”.

Ferida Wolff ve Harriet May Savitz tarafından yazılmış, Elena Odriozola tarafından resmedilmiş olan bu öykü, karlı dağların derinliklerindeki bir köyde geçiyor. Tüm köyün çok sevdiği Masalcı Nine’nin, tüm çocukları üzerine oturtup masallar anlattığı kocaman bir yün battaniyesi vardır. Köyün tüm çocukları o battaniyenin üzerine oturup, Masalcı Nine’nin anlattığı harika masalları dinleyerek büyürler. Ta ki Masalcı Nine, soğuk kış günlerinden birinde, küçük Nikolay’ın ayakkabısının altının delik olduğunu fark edene kadar. Kış çetindir, kimse köyden çıkıp yün almaya gidememiştir. Her sorunun bir cevabı olduğunu bilen Masalcı Nine, bu sorunun cevabını nerede bulacak dersiniz?

Özgür Dündar Cihangiroğlu’nun çevirisi çok yalın. Öykünün sıcacık karakterini hiç bozmuyor. Ancak kitabın resimlerine özel olarak değinmeden geçmek haksızlık olur. Çok sade, ama bir o kadar da küçük ve sevimli detaylarla dolu resimler müthiş. Kırmızı yanaklı çocuklar, küçük renkli ayakkabılar, gül desenli çaydanlık, bir gözü büyük, bir gözü küçük kara kedi… Çocuklar bu öyküye bayılacak… Umut ederiz ki, büyükler de bir gün, paylaşarak yaşamayı öğrenecek…

Masal Battaniyesi

Nesin Yayınevi

Yaş Grubu 3-7 Yaş

Yazan: Ferida Wolff – Harriet May Savitz

Resimleyen: Elena Odriozola

Çeviri: Özgür Dündar Cİhangiroğlu