Her yaştan çocuk için bir aşk hikayesi : Ağa Bmulpak*

Neslihan Şen

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Yetişkinlerin çocukların anlamadığını düşündüğü ve çocukların ise nasıl anladığına dair hiçbir fikirlerinin olmadığı bir konu; aşk. Hoş, yetişkinlerin aşktan ne anladığı belli midir ki? Aşkın ne olduğunu soruşturmayacağız. Bu keşif herkesin ancak kendi başına yapabileceği birşey elbette. Ve tabi çocukların da…

Ağa Bmulpak, aşk adlı güzel ve zor macerada çocuklara arkadaşlık edecek bir öykü kitabı. Bir yazım hatası söz konusu değil. Kitabın adı gerçekten bu. Asıl yazım hatası Can Çocuk’un baskısında! Zira kaplumbağalar çok ters yaratıklar ve onlara buna uygun olarak seslenmediğiniz takdirde sizi anlamama olasılıkları çok yüksek! Bu konuda yazar Roald Dahl’ın uyarısı çok net.

Çok utangaç Bay Zıpzıp, güzel komşusu Bayan Gümüş’e aşık olur. Bay Zıpzıp o kadar utangaçtır ki bu aşkı uzun süre kimseyle paylaşamaz. Ta ki, bir mayıs sabahı, karşısına, aşkını mutlu edecek ve belki de bu utangaçlığını yenecek bir fırsat çıkana kadar. Alfie, küçücük bir Ağa Bmulpak. Bay Zıpzıp’ın aklına üşüşen, Bayan Gümüş’ün kalbini kazanacağını düşündüğü zıpır düşünceler güzel bir bahar gününü beklemiş. Kalbini kazanmak için onu çok mutlu edecek birşey yapmaktan başka şansı yok. Yani çok ama çok yavaş büyüyen Alfie’nin çok ama çok hızlı büyümesini sağlayacak birşeyler? Ağa Bmulpak sihiri işte burada devreye giriyor. Sihirli sözler Alfie’nin metabolizmasını, Bayan Gümüş’ün ise aklını çelmeye yeterli gelecek mi sorusunun cevabı bu komik ve naif kitapta saklı.

Ülkemizde en çok Çarli’nin Çikolata Fabrikası ile tanınan Roald Dahl’ın bu kitabı, ölümünden kısa bir süre önce, Dahl 73 yaşında iken basılıyor. Kitabın kahramanları sevimli ihtiyarlar sadece başka bir ülkede değil, başka bir çağda yaşıyorlar. Bay Zıpzıp’ın Dahl’ın kendisi olup olmadığını bilmek mümkün değil fakat günleri geriye doğru değil ileriye doğru sayan bu yaşam dolu ihtiyarlar oldukça romantik bir çağa mensup. Zaten yaşamayı sevmeden aşık olunur mu?

Roald Dahl’ın Ağa Bmulpak’ı, BBC kanalında yayımlanan, 2015’in yeni yıl günü için hazırlanan bir televizyon filmi ile izleyiciyle buluştu. Dearbhla Walsh’ın yönettiği filmde Bay Zıpzıp’ı Dustin Hoffman, Bayan Gümüş’ü ise Judi Dench canlandırıyor. Kitaba mümkün olduğunca sadık kalınarak çekilmiş olan filmi çocuklarla birlikte izlemeniz mümkün. Elbette filmde Zıpzıp daha bir utangaç ve zıpır, Gümüş daha bir alımlı ve saf, Alfie ise Quentin Blake’in çizimlerine göre daha sevimsiz. Blake’in capcanlı çizgilerini gerçek dünyanın sıkıcı çizgileriyle karşılaştırmak hatasına düşmeden izleyip, çok büyük beklentilere girmemekte fayda var. Filmin, öykünün kendisinden daha naif olmayı başardığına ise şüphe yok.

Son olarak, kitabın girişinde yazarın eklediği not, evcil hayvan satan dükkanlardaki kaplumbağaların Kuzey Afrika’dan İngiltere’ye satış için taşınmaları hikayesine dair bir gönderme de yapıyor. Günümüzde de evcil hayvan satışı yapan dükkanlardaki hayvanların çok küçük ve kötü koşullardaki kafeslerde bekletildikleri, enerjik görünmeleri için zararlı iğneler yapıldığı hatta hastalanınca “imha edildikleri” biliniyor. Kimi ülkelerde evcil hayvanların vasıfsız kişi ve kurumlar eliyle satışı yasaklanmış durumda. Roald Dahl, bu sempatik öykünün kahramanlarından minik Alfie ve diğer kaplumbağalar vesilesi ile bu girişi yazmışken, bize de ülkemizdeki sevimli yaratıklar üzerinden yürütülen “kanlı pazarı” hatırlatmak düştü. Ah sevgili çocuklar, ne yazık ki aşka bunlar da dahil...

* Ne olur bu kelimenin kaplumbağanın tersten yazılışı olduğunu farketmediğinizi söylemeyin. Şayet gerçekten farketmediyseniz, küçük prensi hatırlayın ve hayal gücünüzü geri kazanmanın bir yolunu bulun!

Kaplumbağa

Roald Dahl

Resimleyen : Quentin Blake

Çeviren : Cem Akaş

Can Çocuk

Şubat 2014 / 8. Basım

70 sayfa

Katkı ve öneriler için; [email protected]