“Günlerden bir gün kütüphaneye bir aslan geldi” ve…

Gülperi Putgül Köybaşı

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Bir gün kütüphaneye bir aslan gelir, kayıt masasının yanından geçerek rafların arasında kaybolur. Başta kayıt görevlisi Bat Vızvız olmak üzere kütüphanedeki herkes çok şaşırır ve biraz da korkar aslandan. Bay Vızvız koşarak kütüphane müdürü Bayan Tatlıhava’ya kütüphanede bir aslan olduğunu haber verir. Bayan Tatlıhava’nın ilk tepkisi “Koşmayın!” olur. Aslanın gelmesine vereceği cevap daha da güzeldir kurallar konusunda çok titiz olan kütüphane müdürünün: “Peki kuralları çiğnedi mi?”. Hiçbir kütüphane kuralı aslanlardan bahsetmiyordur ki, şaşırır Bay Vızvız ve gönülsüzce “Hayır” der. Öyleyse sorun yoktur kütüphane müdürüne göre. Aslan ise bu arada sakince yürür kütüphanede, kitapları koklar ve en sonunda masal dinleyen çocukların arasına karışır. Masalları dikkatle dinleyen aslan masal saatinin bitmesine kızıp güçlü bir şekilde kükrer ve Bayan Tatlıhava işte o zaman çıkar meydana; “Eğer sessiz olmazsan burada kalamazsın, kurallarımız böyle”. Aslan bu sefer üzgünce ve sessizce kükrer. Küçük bir kız çocuğu aslana sahip çıkar, “Eğer sessiz olursa yarın tekrar masal dinlemeye gelebilir mi?” Bayan Tatlıhava’ nın yanıtı çok nettir, “Evet, sessiz olursa kesinlikle yarın kütüphaneye gelebilir”.

İlk günlerde aslanı yadırgayan insanlar zamanla ona alışır, aslan kısa sürede kütüphanenin vazgeçilmezi olur. Artık her sabah kütüphaneye gelen aslan, gür yelesiyle kitap tozlarını alır, Bayan Tatlıhava’ya yardım eder, sonra sessizce masal saatini bekler. Taa ki o gün, çok güçlü bir şekilde kükreyerek kütüphane kurallarını çiğneyene dek. Acaba aslan niçin kuralları çiğnedi? Ortadan kaybolan aslana ne oldu? Diyelim ve gerisini keyifle okumanız için size bırakalım.

Kitap akıcı bir dille yazılmış ve en az hikaye kadar güzel resimlerle süslenmiş. Bayan Tatlıhava, öykünün en başından beri adil ve güven veren duruşu ile sağlam bir karakter olarak çıkıyor karşımıza. Bay Vızvız ise aslana karşı ön yargılı ve tahammülsüz tavrıyla başka bir insanı temsil ediyor. Çocuklar her zamanki doğal saflıklarıyla kucaklayıcı ve samimi. Karşıtlıklar ustalıkla işlenirken sevgi, adalet ve hoşgörünün kazandığı bir sona bağlanmış öykü, tabii ki kurallara uymak şartıyla. En sonunda ise bence çok da yerinde bir mesaj vererek bitiriyor yazar: “Kuralları çiğnemek için bazen geçerli sebeplerimiz vardır. Kütüphanede bile”.

Bol kitaplı günler...

Kütüphanedeki Aslan

Yazar: Michelle Knudsen

Resimleyen: Kevin Hawkes

Tudem Yay.

3-8 yaş    

     Katkı ve öneriler için; [email protected]