Yoksa siz hâlâ “Evrim de ne?” mi diyorsunuz?

Gökçen Düzkaya

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Bu hafta size Yazılama Yayınları’ndan Zelal Özgür Durmuş’un kaleme aldığı, Kübra Teber’in resimlerini çizdiği iki kitaptan bahsedeceğiz. Yaklaşık bir yıl önce “Doğadayım” serisiyle biz okurlara merhaba diyen yazarımız bu kez “Evrim Serisi” ile bizlerle. Gerisinin geleceğini umarak yayımlanan ilk iki kitapla başlayalım. İki kitap da söze aynı girişle başlıyor. Yazar, bu önsözde bize çok önemli bir ipucu veriyor: “Doğaya dair sezgi, gözlem ve fikirlerimiz doğa tarihiyle bütünleşerek evrim kuramını algılamamıza imkân verir.”

Serideki “Yaşlı Dünya Güncesi” adlı kitabın teması canlıların biyolojik çeşitliliğine yoğunlaşıyor. Serideki diğer kitap olan “Gizem Çözen Kâşifler” in teması ise canlıların ortak özelliklerine dikkat çekiyor. Unutmadan siz ana babalara da bir hatırlatması var yazarın. Biz bu vesileyle iletmiş olalım: “Bu kitaplar çocukların evrim üzerine düşünmesi için bir başlangıç olabilir. Tabii bu düşünceler sizlerin çabalarıyla kalıcı hale gelebilir. Çocuklarla doğada gözlem yapmayı, gözlemlerinizle ilgili konuşmayı sürekli bir aktivite haline getirebilir; onların duygu ve düşüncelerini keşfetmelerini, ifade etmelerini sağlayabilirsiniz.” Buradan cesaret alarak biz de bir şey hatırlatalım. Geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK'ın "yerlilik" ve "kültürel uyum" kriteriyle 50 bin kitabı toplatacağı ve satışını durduracağı bilgisi üzerine verilen yoğun tepkilerden biri de bize düşsün ve onlara yazarımızın kitabın sonunda dediği gibi “Yaşlı dünya güncesi yazılmaya devam ediyor.” diye seslenip geçelim.

Biraz da kitapların içine girmeye ne dersiniz? Tıpkı kitaptaki kahramanların yaptığı gibi. Yaşlı Dünya Güncesi’ nde çocuklar Ateş, Melodi, İklim ve Baran, “Üstat”ın açtığı kitapta yaşlı dünyamızın içine dalıverirler. Her sayfada başka bir iklime ve mekâna konuk olan çocuklar, su yüzeyindeki 1 mikrometre boyutundaki planktonları görüp tuz tanesinden bile küçük oluşlarına şaşırırlar. Bu basit yaşam biçimine tanıklık edip diğer sayfaya geçen çocuklar buzullardaki kutup ayılarının dondurucu soğuğa nasıl da uyum sağladığını görüp ona gıptayla baktıktan sonra sıradaki sayfada güzelim renklerle bezenmiş güllerin kokusunu içlerine çekerler ve melezlenmiş olduklarını öğrenirler. Olmazsa olmaz dinozor dünyasına şahit olan, en karanlık ve derin yerlerde yaşayabilecek gözü olmayan canlıları gördükçe kusurlu yaşamı sezen çocuklar yazarın da dediği gibi dünyanın cıvıl cıvıl yaşam kaynadığına şahit oluyor; basit yapılardan yeni yapılara tekil hücrelerden çoklu hücrelere yaşamın geliştiğinin sadece ve sadece ilk bilgisini alıyorlar. Canlıların birbirinden çeşitlendiğini sezdirmeye çalışan yazarımız çok az bilgi vermiş ve iyi ki de öyle yapmış. Çünkü merak duygusu hiçbir şeye benzemez. İnsanın içini kemirir, yer bitirir. Sorularımıza cevap almadan bize rahat vermez.

Bu bol resimli kitabı tanıttıktan sonra serinin ikinci kitabı olan “ Gizem Çözen Kâşifler”e bugün değil de haftaya çarşambaya bakalım ne dersiniz? Hem belki bu arada siz de şimdiden raflara koşarsınız. Merak işte… İyi okumalar dileriz.

Yaşlı Dünya Güncesi

Zelal Özgür Durmuş

Resimleyen: Kübra Teber 

Yazılama Çocuk,2015,

7 yaş ve üstü

Katkı ve öneriler için; [email protected]