Yarının Büyükleri İçin: Uyusana Tosunum

Gökçen Düzkaya

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Uyusana  Tosunum, Ninni, Okul-Aile Birliği, Çocuk Ne Zaman Ağlar, Ben Hayatta Daima, Usulen, Amerikan Eşya Artırması… Uyusana Tosunum, Aziz Nesin’in altı yüz öyküsünden seçilerek hazırlanmış. Kitap “Kendi Hikayem” adlı Aziz Nesin’in kısa yaşam öyküsüyle başlıyor. İkinci öykü kitaba ismini veren öykü. İlk basım Ant Yayınları tarafından 1971 yılında yapılmış. Nesin Yayınevi, çocukların - aslında yetişkinlerin de -  büyük bir zevkle okuyacağı bu kitabı 2010 yılında tekrar bastı.

Kendi hikayesinde başlıyor komiklikler.  Çevresinde olup bitenler gerçek bir mizah unsuru ve yazarın büyük görme gücü… Aziz Nesin gülmekten kırıp geçiriyor okuyucuyu fakat tabi ağlanacak halimize gülüyoruz. Zaten kendisi de söylüyor mizahın ciddi bir iş olduğunu.

Gelelim öykülere. Seçkideki öykülerden birinde baba oluyor yazarımız, uykusuzluk hastalığına yakalanıyor, bebeğini uyutayım derken kendisi uyuyor. Birinde tramvay yolcusu. Yolcular futbol tartışmasıyla karakolluk oluyorlar, yazarımız şahit. Polis de tartışmaya katılınca bizimkine yol görünüyor. Öykülerden birinde güreş izlemeye gidiyor. Her söze “Ben hayatta daima…” diye başlayan bir başka izleyicinin yanına oturunca ne güreş kalıyor, ne güreşi izleyecek kafa. Birinde misafir oluyor yazarımız. Komşusunun ağlamayan çocuğunu başına üşüşen kadınların nasıl ağlattığına şahit oluyor. Bir diğerinde ise veli. İlgili baba örneği sunup kendi foyasını nasıl da meydana çıkarıyor. Daha bir dolu yaşam öyküsü… Hepsinde de toplumun bütün eksik ve yanılsamalı yönlerini büyük bir ustalıkla seriveriyor okuyucularının önüne.

İlk baskının okuyuculara bir mesajı vardı, iletmeden olmaz. “ Kişi ancak içinde bulunduğu toplumsal yapının farkında olursa yarınını nasıl kuracağını bilir. Mutlu yarınlara ulaşmak dileğiyle.”

Aziz Nesin yaşadığı toplumun özelliklerini çok iyi bilen ve reflekslerini görebilen bir yazardı. Öykülerini yazarken çocuklara da kendindeki bu özelliği vermeye çalıştı. Eminim onu okuyanlar bu özelliği kazanmış/kazanacak insanlardır.

Uyusana  Tosunum

Aziz Nesin

Nesin Yayınevi, 2010

6-10 Yaş