Ve gerçeğin ışığı gizemi çözer….

Gökçen Düzkaya

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Geçen hafta size sevgili Zelal’in Yazılama Yayınları’ndan çıkan Evrim Serisi’nin ilk kitabı olan “Yaşlı Dünya Güncesi” nden bahsetmiştik. Bugün sıra serinin ikinci kitabı olan “Gizem Çözen Kâşifler” de. Kitabın teması canlıların ortak özelliklerini vurguluyor demiştik.

Kitap yine serinin ilk kitabı gibi bir kurgu üzerinden bilgiler veriyor bize. Burada da yine bol çocuk var. Meraklı ve araştırmacı minikler, “Gizem Çözen Kâşifler” yarışmasına katılırlar ve maceracı ruhlarını ortaya koyarlar. Gerçeklerin üzerindeki sis aralandıkça da, gizemler gerçeğin ışığında kaybolacaktır.

Çocuklar için yapılan çekiliş sonucu çıkan soru “Canlılar birbirine benziyor mu, yoksa birbirlerinden farklı mı?” olur. Gerçekler durduğu yerde durmaktadır. Önemli olansa ona nasıl ulaşacaklarıdır. Ve bizim çocuklar düşerler yollara… İşe önce kendilerinden başlarlar. Yok benim burnum anneme benziyor, hayır hayır, onunki tombik bir kere… Hiç de bile, ince ve kemikli… hem benziyorlardır hem farklı…

Zilan, bütün canlıların içinde aynı sıvının aktığını söyler ve aynıyızdır der. Sezgin topladığı salyangozların kabuklarını inceler. Dicle ve Diyar, karıncaların, kertenkelelerin, zehirli kurbağaların, suaygırlarının, meyve ağaçlarının, papatyaların, kaktüslerin, gorillerin, şempanzelerin, kırmızı şapkalı mantarların vs… bir dolu canlının resmine baktıkça iyice şaşırır ve dünya üzerinde birbirinden farklı çok çok çok fazla canlı olduğunda hem fikir olurlar.

Kafaları hem karışır, hem de araştırmalarında ilerledikçe kapı kapıyı açar. Örneğin yeni bir soru düşer akıllarına: Bitkiler de ağızları olmasa da büyümek için beslendiğine göre, o zaman canlıların ortak yönü enerji toplamak ve harcamaktır diyebiliriz. Peki bu, canlıların benzer olduklarını gösteren bir kanıt mıdır?

Doğa Tarihi müzesine gitmek şart olmuştur o vakit. Ama iyice kafaları karışmıştır. Öyle de olsa farklılıklar üzerindeki benzerlikleri seçip tespit eder hale gelmişlerdir artık.

Çocuklar daha çok gözlem yapadursunlar biz dönelim artık yarışmanın kapısına. Kanıtlar bir bir birikmiştir. Yaşamın özünde neyin olduğu, ortaklıklarımızın sebebinin ne olduğu da meraklı miniklere kalsın. Tüm çocuklar önce kitabı alıp okuyup bir güzel motive olsunlar. Şimdiden söyleyelim resimleri de bir harika. Sonra da alet çantasını alıp haydi doğaya, keşfe! Haydi minik kâşifler sıra sizde!

Gizem Çözen Kaşifler 

Zelal Özgür Durmuş

Resimleyen: Kübra Teber 

Yazılama Çocuk,2015

7 yaş ve üstü

Katkı ve öneriler için; [email protected]