Sümer’e Yolculuk

Gökçen Düzkaya

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

“İlkokul ve ortaokul çocukları için yazdığım bu
küçük kitapta amacım, bundan 4000 yıl önce
yaşamış olan yaşdaşları ve hemen hemen aynı
ruhu taşıyan bir Sumerli çocuğun ağzından, Sümer
yaşantısını ve kültürünü onlara eğlenceli bir şekilde
tanıtmaktır.”

                                                Muazzez İlmiye Çığ

Zaman Tüneliyle Sümer’e Yolculuk, “Sümerli Ludingirra- Geçmişe dönük bir bilimkurgu”nun çocuk okuyucular için yeniden düzenlenmiş hali. Bulunan Sümer tabletlerinin çevirilerine dayanıyor. Akademik bilginin çocuklarla da paylaşılabileceğini göstermesi bakımından önemli. Maddi kaygıdan çok hizmet amaçlı yazılmış bir kitap olduğu için çok az bir ücret ödeyerek edinebilirsiniz.

Kitabın kahramanı olan çocuk Ludingirra, Sümer ülkesine yabancıların egemen olmasıyla dilinin ve uygarlığının yok olma tehlikesinden kaygı duyan bir tablet yazarıdır. O dönemde insanların giyiniş biçimleri, yaşama şekilleri, yeme alışkanlıkları, çocukların okul hayatı ile ilgili bilgiler veriliyor.

Kitabın ilk baskısından sonra kitaba “Dada’nın olağanüstü bir günü” adlı ikinci bir bölüm eklenmiş. Bu bölümde de Sümer’de Nuh Tufanına benzer bir tufan efsanesinden ve Gılgamış Destanı’ndan kısaca bahsediliyor. Kitabı Ercüment Morgök resimlemiş. Resimlerde kitaba uygun bir hava var. Aslında daha fazla resim olsa daha güzel olurmuş. Kitabın sonunda o dönem Sümer ülkesinin bir haritası da var. Kitap bir edebi eser özelliği taşımıyor ancak Muazzez İlmiye Çığ da çocuklara bilgi birikimini aktarmak istediği için bu kitabı yazdığını söylüyor zaten. Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın çocuklar için yazdığı bir de “Sümer Hayvan Masalları” adlı bir kitabı daha var. Onu da başka bir yazıda tanıtmak dileğiyle…

31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılyay ve Dr. F. R. Kraus ile birlikte İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi’nin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip, sınıflandırıp numaralandıran; 74.000 tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturan, 3.000 tabletin kopyasını yapıp katalog halinde yayımlayan çok sevgili Muazzez İlmiye Çığ’ı bu vesileyle saygıyla anmış olalım.

Zaman Tüneliyle Sümer'e Yolculuk

Muazzez İlmiye Çığ

Kaynak Yayınları

11+yaş