Kırmızı Fil’i Gördünüz Mü?

Gökçen Düzkaya

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Hiç kırmızı fil olur mu? Olmasaydı merak etmezdik sanırım niye edelim ki fil işte gri, büyük, sadece çok büyük. Ama kırmızı fil öyle mi ya? Rengi, bakışı, dokunuşu sımsıcacık… “Kırmızı Fil’in nerede olduğunu bilse bilse yeşil karga bilir?” Niye ki? A biliyorum kitabın arka kapağında gördüm, içindeki resimlerde de var. O hep filin başında. Bence fil nereye karga oraya. Evet evet, kesin o biliyordur bizim kırmızının nerede olduğunu. Hatta belki kitabın ön kapağında yazıların üzerine çıkmış mor kedi de biliyordur. Hadi! Koşalım arkalarından.

Çocukların böyle dediklerini duyar gibi oldum. Nasıl da merak içindeler. Ferit Avcı, kitabı okul öncesi çocukları için yapılandırırken resimleri öyle düzenlemiş ki merak etmemek elde değil. Kullandığı renkler ve çizgiler bunun üzerine yapılandırılmış. Ayrıca merak ettirirken öğretiyor da. Hem bize hem çocuklara. Örneğin sarı zürafa bize çocuklarla konuşurken onlarla göz teması kuracak seviyeye gelmemizi öğretiyor. Çocuklara ise bir dolu şey… Sevgiyi, şefkati, özlemi, kucaklaşmayı, birlikteliği; ayrıca büyüğü, küçüğü, eğriyi, düzü; renkleri, çizgileri… Tüm bunları yaparken de bir şeyi unutmuyor: Çocuk gerçekliğini! Kitapta her şey çocuğa göre. Yatağın altına girmeceler mi dersiniz, dolaptaki eşyaları dağıtmacalar mı yoksa Kırmızı Fil’i çamurlu ayaklarıyla eve sokmalar mı…

Kısacası dili ve resimleri okul öncesi 2-3 yaşındaki çocuğa göre yapılandırılan yazar-çizer Ferit Avcı’nın bu kitabı, çocukların düş ve düşünce dünyasını devindirecek başarılı bir yapıt.

Kırmızı Fil'i Gördünüz Mü?

Ferit Avci

Can yay. 2016

2+ yaş

Katkı ve öneriler için; [email protected]