Bir Çocuk Gibi Şaşarak Yaşamak

Devrim Yalçınkaya

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Çocuklukta ne kadar ilginçtir her şey. Öğrendikçe şaşırılır, her şaşkınlıkta yeni soruların ve hayallerin izi sürülür. Kendilerini ve dışarıdaki her şeyi keşfetme yolculuğu olağanüstü bir maceradır çocuklar için. Her keşif yeni bir dünyanın kapısını açar. Bu soruların ve hayallerin ardı sıra gidilemeyecek hiçbir yer yoktur. Sınırlar, engeller, kısıtlar ise büyükler içindir.

Büyüklerin küçülür hayalleri. Şaşırmaktan vazgeçip, yaşamı öylece kabullenip, güne ve zamana koşullanırlar. Birileri aklını birileri de zamanını sömürmeye başlayınca büyüklerin, onlar da hayallerini harcarlar yaşamak için.

İsveçli yazar Asa Lind’in Kumkurdu, Daha Fazla Kumkurdu, Daha Da Fazla Kumkurdu adlı üç kitaptan oluşan ‘Kumkurdu serisi’nin kahramanı Zackarina için de yaşam, şaşılası bir maceradır. Ve bu macerayı birlikte yaşadığı Kumkurdu isimli bir arkadaşı vardır.

Anne ve babasının Zackarina’nın maceralarına ortak olmak, sorularına cevap vermek için çok az zamanları vardır. Hep yetişmeleri gereken bir yerler ve o an yapmaları gereken çok önemli işler vardır.  Ya da Zackarina’nın o an mutlak yapması gereken, anne babası tarafından bildirilen bir dünya iş ve kural vardır.

Oysa Zackarina’nın soruları ve hayalleri uslu durmazlar, acıkmazlar ve üşümezlerdi. Neredeyse her şeyi yapabilecek bacakları varken onları durduramazdı, bacaklarındaki çürükler ise bisiklet morlukları değil, bir çeşit kahramanlık madalyasıydı.  

Anne ve babası işe yetişmek için otobüse koşadursun, Zackarina’yı dinlemek için arkadaşı Kumkurdu’nun hep zamanı vardı. Her soruya verebilecek bir cevabı da. Çünkü süper akıllı yapan güneş ve ay ışığı yiyerek besleniyordu.

Benzersiz garip bir hayvandı Kumkurdu. Her ne kadar kendisinin daha önce kızarmış bir kor olduğunu, soğuyup taş olduğunu, sonra rüzgârla ve suyla doğada milyonlarca yıl oynadıktan sonra kuma dönüştüğünü söyle de, o Zackarina'nın hayalleriyle yarattığı gerçek bir arkadaşıydı.

Saatte yetmiş iki bin kilometre hızla uzayda uçan dünya ile yapılan yolculuğun keyfini çıkarabilen Zackarina ile Kumkurdunu kitaplığımızda küçük prensin hemen yanına bir küçük prenses olarak koyalım. Büyüklere de ‘yeni baştan hayal kurma alıştırmaları’ olarak önerelim.