Asla neden diye sorma

Devrim Yalçınkaya

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Avustralyalı çizer ve yazar Shaun Tan’ın kendi çizim ve yazılarından oluşan yaklaşık 20 kitabının 4’ü ülkemizde yayınlandı. Astrid Lindgren anısına her yıl verilen ve çocuk edebiyatı alanında en büyük ödül olarak kabul edilen “Alma-priset” ödülü ile Hugo ödülünü alan Shaun Tan’ın ‘Kayıp Şey’  isimli kitabının animasyon uyarlaması 2011 yılında en iyi kısa animasyon Oscar ödülünü aldı. Çok az kelimeye ihtiyaç duyarak, resim diliyle anlatılan hikayelerden oluşan Shaun Tan kitaplarının en büyük farkı düş gücüyle okunuyor olması. Kitaplarda her resim, okuyucunun kendi hayal gücüyle detaylandırabileceği bir hikayenin bölümlerini oluşturuyor.  Resimler, yarattığı hikayelerin sınırlarını ve kapılarını okuyucunun hayal dünyasına teslim ediyor. Shaun Tan’ın her yaştan okuyucuya yönelik olan hikayelerini çocuk dünyasından yola çıkarak işlemesi resim dilini daha bir büyüleyici kılıyor.

Ülkemizde Kızıl Ağaç ismiyle basılan ilk kitabı, hiç umut getirmeyen günler ve gitgide kötüleşen şeyler içerisinde birden bire kızıl bir ağacın karşımıza çıkıvermesinin hikayesiydi.

Kayıp Şey isimli ikinci kitabı yabancılık ve dünyada ait olduğumuz yer üzerine bir hikaye ile bizleri düşünsel ve görsel bir şölenin içine sürüklüyordu.

Uzak isimli üçüncü kitabı ise hiç metin kullanmadan anlatılan bir Göç ve Göçmenlik hikayesiydi.

Bütün bu olağanüstü resimlerin içine girip henüz çıkamamışken yeni bir kitabı daha Türkçeye çevrilip Tudem yayınları tarafından basıldı. Kendi dilinde Yaz Kuralları ismiyle yayınlanan kitap ülkemizde Asla Nede Diye Sorma ismiyle basıldı.

Kitabımız, bir çocuğun yaz boyunca yaşadığı birçok tuhaf olayı büyük bir şaşkınlık ile karşılayıp anlamaya çalışırken, bunları kendi gerçeküstü dünyasında tuhaf biçimlere büründürüp onlardan tuhaf kurallar çıkarmasını anlatıyor.

Sakın çamaşır ipine kırmızı çorap bırakayım deme. Sakın bir davette son zeytini yeme. Sen sen ol, elindeki kavanozu düşürme. Geceleri kapını asla açık bırakma. Sakın salyangozları ezme. Şifreyi asla unutma. Hiçbir zaman özür dileme. Yazın son günün kaçırma.

Neden mi?  Asla neden diye sorma.

Shaun Tan bu küçük çocuğun yaz sonunda kendince edindiği kuralların ortaya çıkmasını sağlayan deneyimleri, onun büyülü dünyasındaki yansımaları ile iç içe resimleyerek bizlere çok katmanlı bir resim okuma keyfi sunuyor.

Asla Nede Diye Sorma

Shaun Tan

Çeviri: Tuğçe Akyüz

Desen Yayınları,2015

7 yaş +

Katkı ve öneriler için; [email protected]