Benimle oynar mısın?

Başak Evren

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

Sesli oyuncaklar, sessiz oyuncaklar, yağmur ormanlarının sesini çıkaran çıngıraklar, çocuklara renkleri, rakamları ve hatta yabancı dil öğreten oyuncaklar, çocukların sevdiği oyuncaklar, çocukların bir kere oynayıp bıraktığı oyuncaklar, zeka geliştiren oyuncaklar vs diye liste uzuyor.

Sürekli büyüyen bir oyuncak sektörü, devasa oyuncak marketleri, ailelerin cebinden çıkan ciddi paralar ve evde bir köşede duran oyuncaklar. Yeni oyuncaklara doymayan çocuklar, oyuncak marketlerinde kriz çıkaran çocuklar, alınan oyuncakla oynamayan çocuklar, ödülü oyuncak olan, cezası oyuncak olan çocuklar…

Geçmiş her zaman iyi anılmaz ama çocukluğumuzda oyuncaklarımız daha değerli değil miydi? Az sayıdaki oyuncağımızla mutlu olur ve onlara çok dikkat ederdik. Günümüzde apartman hastalığına bağlı olarak çocuklarımızı oyuncağa boğuyoruz, biz telefonlarımızla vakit geçirirken çocuğumuzun o oyuncaklarla kendi kendine oynamasını bekliyoruz.

Oyuncaklar elbette bir çocuğun hayatında önemli yer tutuyor. Ancak hem oyuncak seçimine dikkat etmek – ayrı bir yazı konusu – hem de oyuncak sayısını kısıtlamak gerekiyor. Tam da bu noktada keyifli bir öneri getiriyoruz, çeşitlendirmesi sizden.

İğneden ipliğe her şeyin paketlenip önümüze serildiği günümüzde kendi oyuncağını yapmak eğlenceli olur mu dersiniz?

Denendi ve çok eğlenceli oldu. Bu yazıda sizlere evde çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz oyuncaklardan bahsedeceğiz. Bahsedilen oyunları ve oyuncakların farklı çeşitlerini internette bulmak mümkün.  Bu oyuncakları çocuklarla birlikte yapmak kadar, birlikte oynamak da oldukça keyifli olacaktır.

Renk tombalası

Oynayacak kişi sayısına göre tombala kartonu hazırlanır. Burada sizin yaratıcılığınız devreye giriyor. Tombala kağıdındaki renklerin aynısından bilgisayardan daire şeklinde renkler çıktılar alabilirsiniz veya sizler boyayarak ve farklı şekillerde hazırlayabilirsiniz. İşte size renk tombalası. Renk kartonunu ilk dolduran oyunu kazanıyor.

Hayvanları eşleştirme ( 2 yaş)

Kazananı ve doğal olarak kaybedeni olmayan bir oyun. Bu oyunun ön hazırlıkları renk tombalasına benziyor. Bu oyunda istenilen sayıda nüsha olacak şekilde hayvan resimleri hazırlıyoruz. Bu nüshalardan birini oyun kartonuna yapıştırıyoruz, diğerini ayrı tutuyoruz. Oyunumuz hazır. Oyuncular sırayla yerden kart çekiyorlar ve çıkan kartı kartondaki resimle eşleştiriyorlar, eşleştirdiği hayvanın sesini taklit ediyorlar. Daha ileri yaşlarda eşleştirilen hayvanın yaşadığı bölge, özellikleri vs gibi eklemeler de yapılabilir.

Karton kutudan mutfak

Çocukların en çok vakit geçirdiği oyuncaklardan biridir ve yapımı bütün yaratıcılıklara açıktır. Önemli olan büyük boyutlarda ve sağlam iki adet karton kutu bulmak. Plastik mutfak gereçlerinden ocak yapabilirsiniz. Şeffaf kağıttan fırın camı, şişe kapaklarından ocak düğmeleri yapabilirsiniz. Ya da bunun yerine uygun ebatta çıktılar alınıp karton kutuların üzerine yapıştırılabilir. Nasıl yapılırsa yapılsın karton kutu ve biraz yapıştırıcı ile çocuğumuzun keyif alarak oynayacağı harika bir mutfak oluyor.

İp resimler

Bir oyuncak değil ama her yaştan çocuğun çok keyif alacağı bir etkinlik. Çeşitli boyutlarda ve renklerde ipleri kağıdın üstüne ister rastgele, ister geometrik bir sırayla, ister kara kalemle çizilmiş bir resimin üzerine yapıştırıyoruz. Sonuçta rengarenk ve üç boyutlu bir resim elde ediyoruz.

İp geçirmece ( 3 yaş)

Renkli renkli ayakkabı ipleri, delgeç ve ince plastik ya da karton. Delgeçle plastiği ya da kartonu belirli bir sırayla deldikten sonra çocuğunuzdan ipleri bu deliklerden geçirmesini isteyin. Hem ince motor kaslarını geliştirecek, hem de çocuğu uzun süre oyalayacaktır. Zamanla bu şekilde geometrik şekiller, desenler yapılabilir.