Küba Komünist Partisi kongreye giderken


Küba Komünist Partisi 16-19 Nisan tarihlerinde gerçekleştireceği Altıncı Kongresine hazırlanıyor. Kongre’nin tek gündemini Küba’nın bir süredir en öncelikli sıraya yerleştirdiği ekonomik dönüşüm ve yeni düzenlemeler oluşturacak. Daha önceki kongrelerde olduğu gibi hazırlık sürecine ve bu sürece Küba halkının örgütlü katılımına büyük önem veriliyor.

Küba özellikle 2008’de Raúl Castro’nun devlet başkanlığı görevini devralmasından bu yana, ekonomi alanındaki sorunları ve çözüm yollarını yoğun biçimde tartışıyor. Dünya finansal krizinin etkileriyle çözümü daha da aciliyet kazanmış bir dizi sorunun kesin çözümü için geçtiğimiz yılın son aylarında atılması planlanan somut adımlar kamuoyuna duyuruldu. Eş zamanlı olarak, ekonomi alanına ilişkin bütünlüklü ve somut bir çerçeve öneren “Parti ve Devrim için Ekonomik ve Sosyal Politika Kılavuzu Taslağı” partideki ve Ulusal Meclis’teki tartışmaların ardından Küba halkının tartışmasına açıldı. Parti’nin, Komünist Gençler Birliği’nin (UJC), Küba Merkez İşçi Sendikası’nın (CTC) Küba Kadın Federasyonu (FMC), Küba Yazarlar ve Sanatçılar Birliği (UNEAC) gibi kitle örgütlerinin öncülüğünde, okullarda, iş yerlerinde ve mahallelerde 1 Aralık’tan 28 Şubat’a kadar 55 bin toplantı gerçekleştirildi. “Düşüncesini ifade edemeyen kimsenin kalmamasını” hedefleyen bu toplantılarda Kılavuz’la ilgili toplam 619 bin 387 öneri verildi. Bu öneriler temel olarak metne dönük ekleme, çıkarma, değişiklik talepleriyle tereddüt ve kaygıların ifade edilmesini kapsıyor. Tüm il ve ilçelerde çalışan 5000 kişilik bir uzman ordusunun, yapılan toplantılardan gelen tüm soru, görüş, kaygı ve önerilerin değerlendirilmesini tamamlamak üzere olduğu ve Kongreden önce Kılavuz üzerinde öneriler doğrultusunda değişikliklerin yapılacağı verilen bilgiler arasında. Gelen önerilerin ne ölçüde Kılavuz’a yansıtıldığına ilişkin tüm vatandaşların ayrıntılı şekilde bilgilendirileceği söyleniyor.

Ekonomik modelin güncellenmesi olarak ifade edilen ve sosyalizmin korunması ve güçlendirilmesi için elzem olduğu düşünülen kararların bir kısmı oldukça cesur ve belli riskler barındırıyor. Devlet sektöründeki fazla istihdamın “kendi hesabına çalışma” olarak kodlanan özel sektöre kaydırılması, yabancı yatırımın toplam üretimdeki payının artırılması, belli devlet sübvansiyonlarına son verilip karne sisteminin aşamalı olarak kaldırılması gibi kararların toplum tarafından bütünüyle anlaşılması, açıkça tartışılması ve gerekliliğine ikna olunması için çaba sarf ediliyor.

Raúl Castro’nun toplumda giderek yaygın hale geldiğini ifade ettiği “paternalist sosyalist devlet” algısının değiştirilmesi dönüşüm sürecinin hedefleri arasında. Bir başka hedef, bu algıdan da kaynaklanan iktisadi işletmelerdeki disiplinsizlik, verimsizlik ve savurganlık gibi sorunların çözülmesinde, öncelik atfedilen tarımsal ve sınaî sektörlerin geliştirilmesinde toplumsal bir duyarlılık ve seferberlik halinin yaratılması… Toplumun başta genç kesimleri olmak üzere bütününün dönüşüm sürecinde daha fazla sorumluluk üstlenmesi ve elini taşın altına koyması önemseniyor. Bu nedenle tüm düzeylerde eleştirilere ve değişik görüşlere bütünüyle açık tartışma toplantılarının gerçekleştirilmesi konusunda büyük hassasiyet gösterildi.

Öte yandan, Partinin il ve ilçe örgütleriyle Devrimci Silahlı Kuvvetler ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı örgütlerde yapılan seçimlerde Kongre’ye katılacak 1000 delege belirlendi. Eş zamanlı olarak önümüzdeki dönem Küba Komünist Partisi Merkez Komitesinde görev almak üzere 1280 ön aday belirlendi.

Kongre’nin tarihi, Domuzlar Körfezi Zaferi ve Küba Devrimi’nin sosyalist karakterinin ilanının 50. yıldönümüne denk geldiği için de ayrı bir anlam taşıyor.

Kaynaklar:

http://www.cubadebate.cu/noticias/2010/11/09/descargue-en-cubadebate-el-...

http://www.cubadebate.cu/noticias/2011/01/13/cubanos-realizaron-mas-de-5...
http://www.radioreloj.cu/index.php/noticias-radio-reloj/36-nacionales/21...

http://www.radioreloj.cu/index.php/noticias-radio-reloj/36-nacionales/21...
http://www.granma.cu/espanol/cuba/13enero-debate.html
http://www.islavision.icrt.cu/index.php/noticias/3297-comienza-debate-de...