Jose Marti Avrupa Küba’yla Dayanışma Tugayı’nın 41. Buluşması Gerçekleşti

2-20 Temmuz arasında Havana yakınlarındaki Julio Antonio Mella Uluslararası Dayanışma Kampı’na 17 Avrupa ülkesinden 101 kişi katıldı. Türkiye bu yıl Jose Marti Küba Dostluk Derneği’nin organizasyonu aracılığıyla 5 katılımcıyla temsil edildi.

Avrupalı devrimcilerin Küba devrimine destek olmak için başlattıkları Jose Marti Avrupa Küba'yla dayanışma ve gönüllü çalışma kampı 41 yıldır devam etmekte. Kampın amacı Küba’nın siyasal, sosyal ve kültürel hayatını yakından tanımak, dünyadaki gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunmak ve Küba devriminin Avrupa’da tanıtılmasına katkıda bulunmak şeklinde özetlenebilir.

Bu yılki programda tugaylar, tarım kooperatiflerindeki çalışmalarına, çeşitli konferans ve seminerlere ve gezilere katıldılar.

Tarım kooperatiflerindeki çalışmalar sabahın erken saatlerinde kamp civarındaki kooperatiflerde gerçekleşti. Bu çalışmalara Kübalı tarım işçileri öncülük ederken ve yerel üniversite öğrencileri ile kadın örgütleri temsilcileri de katıldı. Tugaylar ağırlıklı olarak muz ağacı ekimi, fasulye toplanması, papaya ve avokado tarlalarında yaban otların temizlenmesi, kamp alanının düzenlenmesi gibi işlerde gönillü olarak çalıştılar.

Öğleden sonra ise, Küba siyaseti ve ekonomisi üzerinde çeşitli toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda öne çıkan başlıklar, ABD’nin Küba’ya uyguladığı abluka, Küba karşıtı Batı medyasında sürmekte olan karalama kampanyası ve Miami kaynaklı karşı-devrimci faaliyetler oldu. Jose Marti, Che Guevara ve Fidel Castro’nun Küba siyasal düşüncesindeki önemi özel olarak vurgulandı. Komünist Gençler Birliği, Üniversite Öğrencileri Federasyonu, Küba İşçi Konfederasyonu ve Küba Kadın Federasyonu gibi politik ve toplumsal örgütlerle toplandılar yapıldı. Bilgilendirme toplantıları Küba tarihi, siyaseti ve Küba’nın dünya halklarıyla eğitim ve tıp alanındaki dayanışması ile ilgili belgesel gösterimlerini de içerdi. Ayrıca, 1998’den beri ABD cezaevlerinde tutsak olan Küba 5’lisi için çeşitli dayanışma etkinlikleri yapıldı. Katılımcılar toplantılar sırasında merak ettikleri soruları sormak ve görüşlerini belirtmek imkânını buldular.

İki ayrı gün Havana’ya gerçekleştirilen gezide Tugay’ın 41. yılı onuruna verilen bale gösterisi izlendi, Devrim Müzesi ve Güzel Sanatlar Müzesi gezildi. Dört günlük Pinar del Rio gezisinde ise, Che’nin komuta üssü, Viñales bölgesi, tütün fabrikası, balık işleme tesisi, huzur evi ve kreşler gezildi. Kampa dönmeden önceki gece, Devrimi Koruma Komitelerinin bir mahallede hazırladıkları karşılama töreniyle başladı ve müzikler eşliğinde yüzlerce Kübalının Tugaylarla birlikte dans etmesiyle devam etti. Tugaylar ziyaret ettikleri her yerde halkla bütünleştiler ve onların günlük hayatını yakından gördüler.

Kampın geri kalan zamanlarında voleybol ve basketbol maçları yapıldı, satranç turnuvaları düzenlendi, Guayabal köyüne dostluk koşusu gerçekleştirildi. Geceleri ise Kübalı müzisyenlerin ve dansçılarının gösterileriyle eğlenildi

Avrupa gecesi kampın en hareketli etkinliklerinden biri oldu. Her ülkenin Tugayı ayrı bir gösteri sundu. Gece Türkiye Tugayının Yunan Tugayıyla ortak olarak hazırladıkları barış ve halkların kardeşliği mesajını verdikleri gösteri ile sonlandı. Bu gösteri tüm katılımcılardan büyük bir takdir aldı ve coşkuyla alkışlandı.