Camilo için bir çiçek

“İsyancı ordu, üniformalı halktır.”
Camilo Cienfuegos<!--break-->
Bugün 28 Ekim 2010, Kübalı çocuklar okyanusa çiçekler bırakıyor. Küba bayrakları yarıya çekilmiş durumda. Bugün, Küba Devrimine önderlik etmiş önemli bir ismin, bir kahramanın aramızdan ayrılışının 51. yıl dönümü.

Camilo Cienfuegos 28 Ekim 1959 tarihinde talihsiz bir biçimde yaşamını yitirmiştir. Camilo Cienfuegos’un uçağı Cessna, Camagüey’den Havana’ya bir gece uçuşu sırasında birdenbire ortadan kaybolmuştur. Küba Devleti acil durum ilan edip günler süren arama kurtarma çalışması yapsa da ne yazık ki ne Cienfuegos ne de uçaktan bir iz bulunamamıştır.

Camilo Cienfuegos Gorriarán, anarşist bir ailenin oğlu olarak 6 Şubat 1932 tarihinde Havana’da doğdu. 8 yaşındayken, San Alejandro Plastik Sanatlar Akademisi’ne gitti ancak ailesinin maddi sıkıntıları nedeniyle öğrenimine son verildi. 1953’te ABD’ye gitti ama bu ülkeye gizlice girdiği için sınırdışı edildi. 1954’te faşist diktatör Batista’ya karşı örgütlenen öğrencilerle birlikte illegal çalışmalar yürüttü.

Camilo 23 yaşında Küba Halk Kahramanı Antonio Maceo adına düzenlenen protesto yürüyüşünde Batista’nın emriyle Kübalı polisler tarafından açılan ateşte bacağından vurulmuş ve bir öğrenci hastanesine götürülmüştür. Camilo Cienfuegos o günü şöyle dile getiriyor:

“Beni öğrenci kliniğine taşıdılar. Orada hayatımın en derin duygularından birini yaşadım. Orada yüzden çok insan bir araya gelmiş bina girişinde toplanmışlardı. Beni havaya kaldırdıklarında alkışlar ve tezahüratlarla eşlik ediyorlardı. Ve öyle bir duyguya kapıldım ki, neredeyse ağlayacaktım. Ve bağırdım: ‘Viva Cuba!’ Şundan kesinlikle emindim, ne pahasına olursa olsun Küba özgür olmalıydı.” (1)

Sonraları yazdığı bir yazıda Camilo şunu dile getiriyor:

“Kendi düşünce yapıma göre, bugünki durumu durdurmak için bir tek onurlu yol var... Fidel’in davasına katılmak.” (2)

Camilo Cienfuegos Küba’da Batista Polisleri tarafından sürekli takip edilince önce tekrar ABD’ye oradan sınırdışı edilince de Meksika’ya kaçar. Meksika’da Fidel Castro ile tanışır. Meksika’da Fidel Küba’ya devrimci bir çıkartma hazırlıkları içindedir. Böylece Camilo Cienfuegos Meksika’dan Küba’ya 1956 Kasım’ında yola çıkan Granma adlı gemideki 82 devrimci arasında yerini alır. Küba’ya 2 Aralık 1956 tarihinde Alegria de Pio’da ayak bastıklarında 82 kişi arasından yalnızcı 12si sağ kalacaktır. Bu sağ kalan devrimciler arasında Camilo Cienfuegos da vardır.

Sierra Maestra dağlarında süren uzun tırmanışın ardından bir ay sonra Camilo Fidel ile buluşabilmiştir.

1958 Aralığında Camilo ve Che’nin bölükleri Küba’nın merkez bölgelerine ulaşmıştır. Camilo Cienfuegos’un bölüğü Yaguajay’da kahramanca mücadele etmiş ve savaşın galibi olmuşlardır ve 30 Aralık 1958 tarihinde Batista güçlerini teslim olmak zorunda bırakmıştır. O gün “ Yaguajay Kahramanı” ünvanını almıştır. Ertesi gün yani 31 Aralık 1958 tarihinde Santa Clara’da Che’nin bölüğü ile birleşmiş ve Batista ordusunu bir kez daha bozguna uğratıp teslim olmak zorunda bırakmışlardır. Tarih 1 Ocak 1959’u gösterdiğinde Batista ülkeyi terketmek zorunda kalmış ve isyancılar zafere ulaşmıştır.

O günden sonra Camilo Cienfuegos Sosyalist Küba Devleti’nin ordusunda yüksek kumandan olmuş, devrim karşıtlarıyla mücadele etmiş ve tarım reformunda roller üstlenmiştir.

Günümüzde Yaguajay’da bir Camilo Cienfuegos Müzesi bulunmaktadır. Müze Camilo’nun ölümünden sonra yapılmış. O’nun özel eşyaları, mücadele tarihine tanıklık edilebilecek bir panaroma ve büyük bir heykelinin olduğu müze Batista ordusu tarafından korunan kışlaların olduğu yerde konumlanmıştır.

Ernesto Che Guevara kendi çocuğuna Camilo’nun adını vermiştir. Che Camilo için şu sözleri söylemiştir:

“Çok az insan girdiği her eylemde kendine özgü kişisel bir iz bırakmayı başarabilmiştir. Camilo’nun O’nu binlerce insan arasından zekası, azmi ve eşsiz özverisi için özel bir konuma seçen halk üzerinde doğal bir zekası vardı. Camilo sadakati bir din gibi uygulamıştı.” (3)

Camilo Cienfuegos o talihsiz uçuştan önce halka yaptığı son konuşmasında devrime kalpten inandığını belirten şu sözleri dile getirmiştir:

“Gökyüzünü başımıza indirse de, tarım reformu sürmektedir!” (4)

Camilo Atlas Okyanusu’nda kayıplara karıştığında daha 27 yaşındaydı. Bu gencecik beden bugün hala dinamizmin, aklın ve insan sevgisinin sembolü, ve milyonlara ilham kaynağı oluyor.

Mehmet Onur Çuvalcı

Kaynakça
(1) J.A. Sierra, Camilo Cienfuegos, http://www.historyofcuba.com/history/camilo.htm.
(2) J.A. Sierra, Camilo Cienfuegos, http://www.historyofcuba.com/history/camilo.htm.
(3) Ernesto Che Guevara, Guerilla Warfare, Monthly Review Press, 1961, s. 4.
(4) J.A. Sierra, Camilo Cienfuegos, http://www.historyofcuba.com/history/camilo.htm.

Ayrıca bakınız:
Christoper Minster, Biography of Camilo Cienfuegos, http://latinamericanhistory.about.com/od/20thcenturylatinamerica/p/camil....
Cuba History: Camilo Cienfuegos, http://www.cuba-junky.com/cuba/camilo-cienfuegos.html.
Jose Cantón Navarro, “Küba Tarihi – Bir Halkın Biyografisi” , Yazılama, İstanbul, 2008.
Julia E. Sweig. “Küba Devriminin İçinden”, Kitapyayınevi, İstanbul, 2004.