Bizim Amerika'da geçen hafta

Latin Amerika'da geçtiğimiz hafta yaşanan bazı gelişmeler şöyle

Latin folk müziğinin efsanevi isimlerinden Facundo Cabral ve yardımcısı 9 Temmuz Cumartesi sabah saatlerinde Guatemala’da silahlı bir çete tarafından öldürüldü.
Guatemala’nın başkenti Guatemala kentinde kaldıkları otelden çıkıp havaalanına gitmek üzere aracına binen ünlü sanatçı, aracının ön koltuğunda kurşunlara hedef oldu. Saldırganların 18 el ateş ettiği öğrenildi.
Latin Amerika’nın özgürlük savaşçısı halkçı sanatçısı Facundo Cabral’ın ölümü kıtayı yasa boğdu. Sevenleri çeşitli ülkelerde meydanları doldurdu.
Latin Amerika’nın en yoksul ülkesi olan Guatemala, suç oranının da en yüksek olduğu Latin Amerika ülkesi. Genel seçimlerin eşiğinde bulunan ülkede çok sayıda aday ölüm tehditleri alırken faili meçhul siyasi cinayetlerde yılbaşından beri 30 kişi öldürüldü.

Şili'de, hükümetin eğitim politikasına karşı Nisan ayından bu yana üniversite öğrencilerinin örgütlediği geniş katılımlı protesto gösterileri yapılıyor. On binlerce kişinin katıldığı protestolarda polisin geçen hafta uyguladığı sert müdahale dikkat çekti. Polis öğrencilere karşı gaz, basınçlı su kullandı ve çok sayıda öğrenciyi sert şekilde gözaltına aldı.
Üniversite öğrencilerinin yanı sıra, lise öğrencileri, kamu işçileri, öğretmenler ve öğretim elemanları da öğrencilerin protesto gösterilerine destek veriyor.
Nisan ayından bu yana gerçekleştirilen gösterilerin sayısı 15’i buldu. Bunların birçoğunda göstericiler polisin sert müdahalesi ile karşılaştı.
Yaklaşık 4 aydır süren gösteriler sırasında bir genel grev de örgütlendi. 13 Haziran’da öğrenciler ülkenin çeşitli yerlerindeki yüzü aşkın okulu işgal ederek hükümeti protesto etti.
Öğrenciler, Devlet Başkanı ve hükümetini seçim döneminde verdikleri sözleri tutmaya çağırıyor. Protestolarda eğitime ayrılan bütçenin artırılması talep ediliyor. Protestocular ayrıca Şili için yeni bir Anayasa da talep ediyor. Bilindiği gibi Şili’de hala Augusto Pinochet diktatörlüğü döneminde geçerli olan Anayasa yürürlükte.

Bazı Latin Amerika ülkelerini etkisi altına alan soğuk hava dalgası sebebiyle pek çok kentte hayat felç oldu. En çok can kaybının yaşandığı Bolivya’da en az 35 kişi hayatını kaybetti. Bolivya ile birlikte, Uruguay, Paraguay, Şili ve Arjantin'de toplam 40 kişinin yaşamını yitirdiği söyleniyor.
Bolivya'da soğuktan en kötü etkilenen bölge olan Potosi valisi Felix Gonzalez, pazar günü yaptığı açıklamada uluslararası yardım kuruluşlarını göreve çağırdı. Hava sıcaklığının -15 dereceye kadar gerilemesiyle barakalarda yaşayan pek çok yoksulun soğuktan ciddi ölçüde etkilendiği belirtilirken ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Hava sıcaklığındaki ani düşüşün yanı sıra yoğun yağmur ve kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chávez’in, geçtiğimiz pazartesi başkent Caracas’ın dışında yer alan Maiquetia havaalanına geldiği belirtildi. Ülkesine dönen Chávez, iyileşmeye başladığını ve kendisini daha iyi hissettiğini belirtti.
8 Haziran’dan beri Küba’da bulunan Chávez, 10 Haziran’da leğen kemiği apsesi teşhisiyle hastaneye kaldırılmıştı. Chávez’in vücudunda kanserli bir tümörün büyüdüğü ve ikinci bir ameliyatla tümörün tamamen çıkarıldığı açıklanmıştı. Daha önce Chávez'in ciddi şekilde hasta olduğuna ilişkin spekülasyonlar dolaşmaya başlamış, ülkede Chávez’e muhalif sağcı siyasi güçler ve uluslararası basın Chávez’in ölüm döşeğinde olduğu söylentisini yaymıştı.

Venezuela'nın batı, orta ve And bölgelerinde yedi vilayette Gran Mision Vivienda Venezuela adında bir konut sayımı projesine başlandı. Bu ikinci aşama konut sayımı sonucunda ulusal çapta konut ihtiyacının tespit edilmesi hedefleniyor.
Gran Mision Vivienda Venezuela'nın biriktirdiği verilerden yararlanarak yoğunlaşan konut ihtiyacını 2017'ye kadar, iki milyon yeni konut inşasıyla gidermek amaçlanıyor.
Bu sayımda, ilk sayımın verileri teyit edilecek ve konut dağılımında öncelikler belirlenecek.
Anket çalışmasında hane halkı sayısı, evdeki öğrenci ve işçilerin sayısı, evin koşulları, hane halkı içinde fiziksel veya zihinsel engelli kimse olup olmadığı sorulacak.
Ülkede 1,25 milyon aile, daha iyi koşullarda bir eve sahip olmak istediğini açıklamıştı. Hükümet yıl içinde 153.000 ev inşa etmeyi planlıyor. Bu rakam 2012'de 200.000'e çıkacak.

Nikaragua sağlık sistemi Küba'daki Latin Amerika Tıp Fakültesi ELAM'dan mezun olarak ülkelerine dönen 315 genç doktoru karşılamaya hazırlanıyor.
Nikaragua'ya dönen genç doktorlar sağlık alanında intern olarak göreve başlayacaklar. Doktorlar Nikaragua'da yıllardır görev yapan Ernesto Che Guevara Tıp Tugayına mensup Kübalı doktorların nezaretinde eğitimlerinin altıncı ve son yılını ülkelerinde alacaklar.
ELAM'da beşinci yıllarını tamamlayan 452 Nikaragualı doktorun 315 tanesi eğitimlerine Nikaragua'da devam ederken, 137 tanesi de son yıllarını Küba'da tamamlayacaklar. Nikaragua Sağlık Bakanı Sonia Castro, ELAM mezunu genç doktorların ülkeye geri dönmesinin kamu sağlığı için yeni bir umut getirdiğini vurguladı.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Tarım Devrimi kapsamında tarım şirketlerine ve toprakta çalışanlara 465 yeni arazi bağışlayacak. Ulusal Tarım Reform Enstitüsü'nden (INRA) yapılan açıklamada dağıtılan topraktan bin kişinin faydalanacağı belirtildi.
Haziran ayı itibariyle, 2013'e kadar dağıtımı öngörülen toplam 106.75 milyon hektarlık bölümün %55'lik kısmı olan 59.38 milyon hektarlık toprağın dağıtımı gerçekleştirilmiş durumda. Kamuya ait toprakların yeniden ele alınması ve toprak dağıtımının tamamlanması sonucunda Bolivya'nın gıda konusunda dışa bağımlılığına son verilmesi umut ediliyor.

Gana'da çalışmalar yapan ve eczacılık alanında faaliyet yürüten Kübalı Labiofam şirketinden uzmanlar, bu ülkenin başkentinde görülen sıtma vakalarında %75 oranında bir düşüş gerçekleştirdi.
Labiofam müdürü Jose Antonio Fraga, Gana Sağlık Bakanlığı yetkililerinin 22 Kübalı çalışanın ortaya koydukları başarının son derece olumlu bulduğunu söyledi.
Kongo'ya geçmeden önce yaptığı açıklamada Gana'da bulunuş amacının Küba'nın uyguladığı sıtma ile mücadele programının yerel yetkililerle beraber hayata geçirmek olduğunu belirten Fraga, ayrıca başkentte başlatılan programın tüm ülke geneline yayılması olanaklarını da tartıştıklarını sözlerine ekledi.
Fraga ve beraberindeki heyet, Gana Sağlık Bakanı ve diğer yetkililerle biraraya gelip sıtma ile mücadelede yaşanan zorluklar ve gelişmeler, bulaşıcı hastalıkları kontrol ve bazı diğer konularda değerlendirmelerde bulundular.

Honduras'ta Zelaya'nın ülkeye dönüşünü sağlayan uzlaşma sonrasında kurulan Hakikatler Komisyonu 2009 yılında bir devlet darbesi yaşandığını kabul etti. 2009 yılında yaşanan siyasi karmaşayı araştırma amacıyla kurulan Hakikat Komisyonun'nun üyesi rahip Fausto Nilla aldığı tehditler nedeniyle Honduras'ı terk etmek zorunda olduğunu açıkladı. Geçtiğimiz hafta Zelaya söz konusu uzlaşmaya Porfirio Lobo hükümeti tarafından uyulmadığını ifade etmişti.